Najizgledniji kandidat za predsjednika Komisije spreman surađivati s populistima

Autor:

  • Gerardo Fortuna/ EURACTIV.com

10.01.2019.

Manfred Weber, top candidate of Germany's CSU for the European Parliament election give a statement during a Christian Social Union party meeting at
Andreas Gebert / REUTERS

Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije

Prema Manfredu Weberu, spitzenkandidatu Europske pučke stranke (EPP), na sljedećim izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju, socijalisti i liberali su prirodni saveznici njegove Europske pučke stranke (EPP) koja pripada desnom centru.

Pučani će biti spremni i na suradnju sa stranačkim čelnikom talijanske radikalne desnice Matteom Salvinijem, ali samo ako on odustane od pridruživanja grupaciji Europskih konzervativaca i reformista što je najavio Marine Le Pen, rekao je Weber.

- Naši prirodni partneri su socijalisti i liberali - napomenuo je jučer Weber tijekom službenog početka političke kampanje, zbog koje će u narednim mjesecima putovati Europom tražeći podršku biračkog tijela.

Međutim, podsjetio je da će posljednja riječ pripasti Europljanima. Predložio je da birači pričekaju rezultate europarlamentarnih izbora, ali nije isključio mogućnost postizborne koalicije s drugim političkim grupacijama.

- Svima šaljem pozivnicu – izjavio je spitzenkandidat pučana jasno naglasivši da će njegova stranka pregovarati samo s onim političkim grupama koje dijele proeuropske vrijednosti i ne protive se Europskoj uniji.

To znači da će Europska pučka stranka razmatrati savezništva na osnovi svakog pojedinačnog slučaja.

- Ništa nije crno ili bijelo – ustanovio je Weber i dodao kako će određene stranke u narednim mjesecima započeti 'proces razjašnjenja' u sljedećim mjesecima te da će morati odabrati kandidate koje žele vidjeti u novom sazivu Europskog parlamenta.

Signal konzervativcima

Osim što je briselskim novinama pružio potrebne informacije, Weber je dosta pažnje posvetio grupaciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Tu su političku obitelj oformili britanski konzervativci nakon izbora 2009. godine, kako bi stvorili euroskeptičnu grupaciju konzervativaca koja bi se suprotstavila stavovima proeuropskih pučana.

U aktualnom sazivu Parlamenta, zastupnici ECR-a često su bili spremniji na suradnju od zastupnika grupacije Zelenih, naglasio je Weber. Također, pohvalio je rezultate vladajuće poljske nacionalističko-konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS), kada su u pitanju pregovori u Vijeću ministara EU.

Podsjetimo, jučer se u Varšavi čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski susreo s Matteom Salvinijem, predsjednikom krajnje desne talijanske stranke Lega Nord. Prema Weberu, njihova bi suradnja mogla rezultirati pridruživanjem stranke Lega Nord konzervativcima nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju i ECR ostane bez velikog broja torijevaca.

- Naprosto ne mogu zamisliti da bi jedan državnik poput Salvinija mogao surađivati s nekim tko se u potpunosti protivi Europskoj uniji i eurozoni poput Marine Le Pen - rekao je novinarima spitzenkandidat pučana.

Weber je Salviniju pružio ruku pomirenja u razgovoru s talijanskim novinama La Stampa.

- Ako sada pogledam političku scenu Europske unije, vidim Salvinija u Italiji, Kaczynskog u Poljskoj, rumunjske socijaliste i Orbana. Možda bismo mogli poželjeti nešto drugo, ali ovo je stvarnost - rekao je u rujnu.

- Stoga, moramo biti spremni na suradnju sa svim relevantnim akterima, kao i poslušati drugačije prijedloge kako bismo pronašli zajedničku viziju. Iskreno, ne mislim da je to tako teško – naglasio je Weber.

Početak kampanje

Manfred Weber je u studenom nominiran za spitzenkandidata Europske pučke stranke, nakon što je na stranačkoj konvenciji u Helsinkiju porazio svog kolegu Alexandera Stubba, bivšeg finskog premijera. Njegova europska turneja započet će već u siječnju, a prvo će posjetiti Cipar, Španjolsku i Litvu. Weber se namjerava upustiti se u kampanju na europskoj razini, ali rekao je da se ne želi usredotočiti samo na obranu proeuropskih ideja zato što bi to možda dalo veći kredibilitet i vidljivost populističkim strankama.

- Da, mi jesmo proeuropska stranka, ali mi želimo mijenjati smjer EU-a – zaključio je Weber dodajući da je ponosan na rezultate koje je Junckerova Komisija postigla u svom mandatu.

Ovaj tekst u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.