Najnovija predviđanja pokazuju da će Sanchez pobijediti na španjolskim izborima, ali neće moći formirati vladu

Autor:

  • Karla Juničić

25.03.2019.

FILE PHOTO - Spain's Socialist Party (PSOE) leader Pedro Sanchez attends an investiture debate at the parliament in Madrid, Spain August 31, 2016. REUTERS/Juan Medina/File Photo
Juan Medina / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Socijalistička stranka premijera Perda Sancheza mogla bi pobijediti na izvanrednim izborima u Španjolskoj, no premijer neće imati dovoljno glasova za formiranje vlade, pokazuju rezultati anketa koje je proveo španjolski dnevni list El Pais.

Pozivajući na izvanredne izbore 28. travnja, u svom govoru u petak čelnik Socijalističke radničke stranke (PSOE/PES) naveo je postignuća svoje vlade u posljednjih osam i pol mjeseci, uključujući stvaranje radnih mjesta i inicijative o ekološkim i socijalnim pitanjima. Također je upozorio da ne bi trebalo donositi odluke koje bi mogle dovesti do većih sukoba u sve polariziranijoj zemlji.

- Španjolska pripada njezinim građanima. Oni moraju odlučiti hoće li napraviti korak unatrag. Mi branimo zemlju u kojoj ima mjesta za sve -  rekao je Sánchez

Sanchez, koji je na vlasti tek od lipnja, bio je prisiljen raspisati izvanredne izbore kada nije uspio osigurati dovoljnu potporu za svoj proračunski plan za 2019. godinu.

Prema trenutnim pokazateljima anketa na trećim općim izbora u Španjolskoj u četiri godine, socijalisti će pobijediti, no Sanchez neće osvojiti dovoljno glasova za kreiranje vlade što će ga prisiliti na stvaranje saveza s regionalnim nacionalističkim strankama, koje su trenutno u otvorenom sukobu s grupama desnog centra. Što je problem jer su katalonske stranke, zbog suđenja njihovim bivšim liderima, okrenule leđa Sanchezu.

Predviđanja pokazuju da će Sanchezovi socijalisti osvojiti 122 mandata, 27,1 posto glasova.  Španjolska konzervativna Pučka stranka (PP), koju trenutno vodi Pablo Casado, osvoji će 76 mandata što će značiti najgori rezultat za stranku od njenog osnutka 1989. godine. Unatoč Casadovom zastupanju konzervativnijih stajalištima, stranka gubi potencijalne glasače pred sve jačim naletom radikalno desnog Voxa. Ciudandosa.

Ciudandos bi bio treća po veličini snaga španjolskom parlamentu s 55 zastupnika i 17,7 posto glasova. Anketa također pokazuje loše vijesti za savez Podemosa, Ujedinjene ljevice i zelene stranke Equo. Ova skupina će izgubiti gotovo devet postotnih bodova i može računati na 40 zastupnika.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi između 14. i 19. ožujka, pokazuje da bi manjinske regionalne stranke dobile kolektivnih 26 mandata, od kojih se čini da će Katalonska republikanska ljevica (ERC) osvojiti najviše, s 4,1% glasova.

Opcije za novu vladu

Istraživanja pokazuju da za stabilnu izvršnu vlast postoje samo dvije opcije: jedna je obnovljeni savez istih parlamentarnih skupina koje su se okupile u glasovanju o povjerenju prošlog svibnja. Ta je inicijativa potaknula potporu ljevičarskog saveza Unidos Podemos (GUE/NGL) i nacionalističkih stranaka iz Baskije, Valencije, Kanarski otoka i Katalonije, uključujući separatističku stranku Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Katalonsku europsku demokratsku stranku (PdeCAT).

Druga mogućnost je pakt između PSOE-a i stranke desnog centra Ciudadanos (ALDE), jedne od novih stranaka koje su proizašle iz dugotrajne gospodarske krize u Španjolskoj. Ali u ovom trenutku se čini da je savez tih dviju skupina malo vjerojatan. U veljači su čelnici Ciudadanosa kazali kako neće tražiti nikakve dogovore s Pedrom Sánchezom ili njegovom strankom nakon izbora, u znak prosvjeda zbog premijerovih napora u razgovorima s "onima koji su izvršili državni udar u Kataloniji", aludirajući na jednostranu proglas nezavisnosti 2017. godine.

Na pitanje kakvu bi vladajuću alijansu radije htjeli vidjeti na vlasti, 33,9% ispitanika odlučilo se za ponavljanje koalicije PSOE, Unidas Podemos i regionalnih stranaka. Sljedeća omiljena opcija je trostruki dogovor između PP-a, Ciudadanosa i Voxa, odražavajući sporazum koji je izbacio socijaliste s vlasti u Andaluziji. Nakon toga slijedi koalicija PSOE-Ciudadanos sporazum.

Ankete su potvrdile da je tradicionalni dvostranački sustav Španjolske trenutno prošlost. Sustav se počeo raspadati pojavom prosvjednih stranka Podemos i Ciudadanos 2015. godine. Krajnje desna antimigracijska stranka Vox, koja je u prosincu ušla u regionalni parlament Andaluzije, sada će se priključiti utrci na izborima.

Prema anketi Vox će osvojiti 10,2% glasova na općim izborima dobivajući tako 31 mjesto u vladi. Ako se predviđanja potvrde, to će biti prvi put od povratka demokracije u kasnim 1970-im da je krajnja desnica dobila takvu zastupljenost u španjolskoj politici.

Očekuje se da će stopa odaziva biti dobra zbog znatne mobiliziacije biračkog tijela. Tek svaka četvrta osoba koja se suzdržala od glasovanja u 2016. tvrdi da nije sigurna za koga da glasa na sljedećim izborima, dok je svaki treći ispitanik rekao da će se opet suzdržati. Stopa apstinencije u 2016. godini iznosila je 30 posto.

- Tražim vladu koja će stupiti u dijalog sa svima, tražim od Španjolaca i Španjolske široku parlamentarnu većinu, jaku vladu za snažnu državu, i to je ono što se mora očitovati na biralištima – izjavio je lider socijalista Sanchez, u svom govoru u subotu pred prepunom publikom na predizbornom događaju u Alicanteu.

No, ostaje veliko pitanje hoće li izgledni izborni pobjednik moći formirati vladu. Nije isključen scenarij u kojem bi opet, kao i nakon izbora 2016. godine, došlo do niza pokušaja formiranja vlade, novih izbora i konačno manjinske vlade. Jedino je sigurno da neće doći do velike koalicije socijalista i pučana. Iako bi u ovim okolnostima ta u Europi omrznuta kombinacija bila od velike koristi za Španjolsku.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version