Nakon izbora u Iranu, zaoštriti će se odnosi s Zapadom

Autor:

  • Karla Juničić

24.02.2020.

TOPSHOT - Iranians hold portraits of former and current Supreme Leaders, Ayatollah Ruhollah Khomeini and Ayatollah Ali Khamenei, as they queue up to vote during parliamentary elections at the Shah Abdul Azim shrine on the southern outskirts of Tehran on February 21, 2020. - Iranians began voting in a parliamentary election which conservatives are expected to dominate, capitalising on public anger against moderate conservative President Hassan Rouhani over a ravaged economy, corruption and multiple crises. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
ATTA KENARE / AFP

Birači u Iranu stoje u redu za glasanje u Teheranu. Jedna od njih drži poster na kojem je prikazan trentuni vrhovni vođe ajatol Ali Khamenei i ajatol Ruholah Homeini

Kao što je bilo za očekivati, iranski konzervativci i tvrdolinijaši osvojili su parlamentarne izbore, a rezultat izbora samo reflektira frustracije njegovih stanovnika zbog narušenog životnog standara i odnosa sa Zapadom.  Slučaj ukrajinskog zrakoplova, politički nemiri i izbijanje koronavirusa dodatno su opstruirali izbore u već politički nestabilnoj zemlji.

Konzervativci su osvojili 221 od 290 mandata u iranskom parlamentu, što je 83 mjesta više nego na prošlim izborima 2016. godine. Reformisti i umjereni su pali na 20 mjesta sa 121 mjesta u posljednjim izborima, nakon što su tisuće njihovih kandidata bili diskvalificirani. Nezavisni su osvojili 38 mjesta, dok je udio mjesta koje su osvojile žene ostao nepromijenjen na 17 mjesta, objavila je Icana, vladina služba za informiranje.

No, izbori ne pokazuju jasnu pobjedu konzervativaca jer je postotak izlazaka bio najniži, još od iranske revolucije 1979. godine, kada je uspostavljena Islamska Republika i kada su klerikalni vođe došli na vlast. Te godine su Amerikanci zajedno s pojedinim europskim državama prekinuli suradnju s Iranom.  Birači su se pobunili protiv rukovodećih budući da je samo oko 24 milijuna ljudi izašlo na izbore od 58 milijuna registriranih birača.

Umjereni predsjednik Hassan Rouhani priznao je poraz i pozvao nove zastupnike da predstavljaju ne samo one koji su glasali, već i sve Irance.

Iranians queue up during parliamentary elections at the Shah Abdul Azim shrine in the southern outskirts of Tehran on February 21, 2020. - Iranians began voting in a parliamentary election which conservatives are expected to dominate, capitalising on public anger against moderate conservative President Hassan Rouhani over a ravaged economy, corruption and multiple crises. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
ATTA KENARE / AFP

Iranci stoje u redu za glasanje na parlamentarnim izborima u južnom djelu Teherana

Konzervativci, a posebice tvrdolinijaši protive se bilo kakvom poboljšanju odnosa sa Zapadom, a američki predsjednik Donald Trump samo pridonosi njihovoj moći. SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovno nametnuo oštre ekonomske sankcije Iranu u pokušaju da prisili Iran na pregovore o novom nuklearnom sporazumu te u pokušaju da smanji vojni utjecaj Irana na Bliskom istoku. SAD je ubio i najistaknutijeg iranskog vojnog zapovjednika Generala Qassema Soleimanija, u Iraku u siječnju. Strane sile su sumnjičile Iran da želi razviti nuklearno oružje, iako Iran inzistira na tome da su njegove nuklearne aktivnosti u čisto miroljubive svrhe.  Svi ti potezi naštetili su Rohaniju i reformistima.

Tvrdolinijaši su suprotstavljeni predsjedniku Hassanu Rohaniju, a njihov vođa Mohamed Bagher Ghalibaf, najizgledniji je kandidat za predsjednika parlamenta. Snažno vodstvo tvrdolinijaša je posebno prisutno u Teheranu, a ukupno 30 zastupnika u Parlamentu dolazi iz tog grada. Ghalibaf je pak i bivši gradonačelnik Teherana, a k tome dodajmo i bivši načelnik policije.

Iranians cast their votes during parliamentary elections at the Shah Abdul Azim shrine in the southern outskirts of Tehran on February 21, 2020. - Iranians began voting in a parliamentary election which conservatives are expected to dominate, capitalising on public anger against moderate conservative President Hassan Rouhani over a ravaged economy, corruption and multiple crises. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
ATTA KENARE / AFP

Tvrdolinijaši su suprotstavljeni predsjedniku Hassanu Rohaniju, a njihov vođa Mohamed Bagher Ghalibaf, najizgledniji je kandidat za predsjednika parlamenta.

Rohani i njegovi reformisti nisu imali početne sreće na izborima jer je 75 njihovih kandidata diskvalificiralo Vijeće čuvara ustava, tijelo za nadzor izbora koje provode i ideološku provjeru kandidata. Pokušaji vodstva da prikriju svoju ulogu u rušenju ukrajinskog zrakoplova potaknuli su dodatno birače na bojkot izbora u petak.

Izbore je opstruirao i koronavirus zbog kojeg su neki birači odustali od izlaska na birališta. Prema zadnjim podacima u Iranu je umrlo 12 osoba od koronavirusa, a okolne zemlje Turska, Pakistan, Afganistan, Irak i Kuvajt uvele su ograničenje prometa i prelaska granica.  U iranskom svetom gradu šijitskih muslimana Qomu, izvoru izbijanja virusa, na izbore je izašlo samo 43 posto birača.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, optužio je u nedjelju strane sile da su koristile virus u svojoj propagandi kako bi obeshrabrile Irance da glasaju u pokušaju da sruše Islamsku Republiku.

Khameneii rekao je da je glasanje na parlamentarnim izborima "vjerska dužnost" koja će pokazati nepokolebljivost u slučaju američkih napora da se zemlja izolira i vrši pritisak na promjene.

Podjele oko izbora posebno su se iskristalizirale na društvenim medijima, gdje su Iranci izražavali protuvladine stavove. Nedavne akcije protiv vladinih prosvjednika također su produbile protivljenje vladajućim klasama.