Nizozemski socijaldemokrat je najnoviji kandidat za predsjednika Europske komisije

Autor:

  • Sam Morgan/ EURACTIV.com

11.10.2018.

FILE PHOTO: European Commission First Vice-President Frans Timmermans addresses a news conference during a European Union's General Affairs Council in Brussels, Belgium, February 27, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Frans Timmermans

Frans Timmermans, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu, u srijedu je službeno potvrdio svoju kandidaturu za predsjednika Europske komisije, postavši time drugi pretendent političke grupacije S&D za Spitzenkandidata.

Njegova je kandidatura iznenadila brojne europske političare, koji su smatrali da je Timmermans tijekom svoje političke karijere stekao previše neprijatelja da bude ozbiljan kandidat za čelnu funkciju u Europskoj uniji.

Nizozemac je svoju kandidaturu odlučio službeno objaviti u svom rodnom gradu Heerlenu, a u video poruci koju je objavio na svom službenom Twitter profilu najavio je da želi predvoditi svoju stranku PvdA kao Spitzenkandidat na izborima u proljeće. 

 

Iako je njegova stranka na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj doživjela najteži poraz u svojoj povijesti, Timmermans svejedno može računati na podršku premijera Marka Ruttea u svojoj kandidaturi za predsjednika Komisije. Unatoč tome, istaknuo je da nije želio čekati službeni blagoslov premijera zato što bi time izgubio dragocjeno vrijeme u kampanji za pravovremenu i kvalitetnu komunikaciju sa svojim biračkim tijelom.

Međutim, još uvijek se ne zna tko će među S&D-ovim kandidatima biti izabran za Spitzenkandidata te političke grupacije, već će se to odlučiti na stranačkoj konvenciji koja će se u prosincu održati u Lisabonu.

Nizozemski mediji smatraju da Timmermans neće uspjeti u svojoj kandidaturi, zato što se kao veliki zagovaratelj zaštite vladavine prava jako angažirao oko obrane istog u Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj te da upravo zato ne može računati na potporu tih država. Na takve je upite novinara Timmermans odgovorio da 'ne postoji dobar političar koji se radeći svoj posao nije nekome zamjerio', naglasivši pritom da se ne zamara takvim prognozama.

Timmermans je samo jedan od visoko profiliranih europskih političara koji su najavili svoju kandidaturu za predsjednika Europske komisije. Podsjetimo, kandidaturu su službeno objavili i glavni tajnik Europske pučke stranke Manfred Weber, bivši finski premijer Alexander Stubb te slovački diplomat Maroš Šefčovič.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version