Nova čelnica CDU-a smatra da Orbán treba ostati u Europskoj pučkoj stranci

Autor:

  • Tea Trubić

08.02.2019.

CDU party leader Annegret Kramp-Karrenbauer gives statement at the strategy meeting of Germany's governing Christian Democratic Union (CDU) party in Potsdam, Germany, January 14, 2019. REUTERS/Axel Schmidt
Axel Schmidt / REUTERS

Predsjednica stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer

Europa bi se trebala reformirati kako bi efikasnije konkurirala na svjetskom tržištu i suprotstavila se dominaciji Kine i SAD-a, smatra Annegret Kramp-Karrenbauer, novoizabrana predsjednica njemačke vladajuće Kršćansko demokratske unije (CDU) u velikom intervjuu za portal POLITICO.

Unatoč tome što svojim političkim stilom neodoljivo podsjeća na svoju prethodnicu Angelu Merkel, najmoćniju ženu Europske unije, njezin pristup društvenim pitanjima osjetno je konzervativniji.

Donosimo vam presjek njezinih ključnih izjava.

Tržišna politika EU

Kramp-Karrenbauer smatra da treba liberalizirati tržište EU kako bi se stvorili 'europski pobjednici', tvrtke koje su svojim opsegom poslovanja, profitom ili industrijom proglašene strateški bitnima. Cilj te reforme je napraviti jasnu tržišnu strategiju kako bi se najuspješnijim kompanijama Europske unije omogućilo da još bolje konkuriraju na globalnom tržištu.

Intervju se održao uoči veta povjerenice Europske komisije Margrethe Vestager koji je uložila na prijedlog spajanja njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma s ciljem stvaranja europske željezničke supersile, o čemu je Euractiv.hr izvijestio. Čelnica CDU-a jasno je naglasila da se protivi odluci povjerenice Vestager zato što smatra da 'Europa treba preuzeti sudbinu u svoje ruke i učiniti što je potrebno da sama odlučuje o svojim ekonomskim interesima', aludirajući pritom na dominaciju kineskih i američkih tvrtki u tom sektoru.

Novoizabrana predsjednica stranke osvrnula se i na kritiku europskih poduzetnika da se ne mogu probiti na kinesko tržište zato što tržišno natjecanje nije dovoljno pošteno da bi drugi akteri imali jednak pristup uvjetima. Kramp-Karrenbauer naglasila je važnost poštenih tržišnih pravila i praksi, ali i ključnu ulogu Europe u budućnosti svjetskog tehnološkog napretka.

Budućnost EU

Poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, najizglednija buduća kancelarka Njemačke zalaže se za još veću integraciju Europske unije. S obzirom na to da je Kramp-Karrenbauer donedavno obnašala funkciju premijerke njemačke savezne države Saarland, koja graniči s Francuskom, pitanje prekogranične suradnje s tom državom za nju je jedan od ključnih prioriteta. Naglasila je da podržava ideju stvaranja europske vojske, ali je dodala da vjeruje kako bi bilo efikasnije da ona bude temeljena na već postojećim obrambenim infrastrukturama država članica.

Prva žena njemačkih demokršćana istinski vjeruje u sustav 'Spitzenkandidata' pri odabiru predsjednika Europske komisije. U tom kontekstu posebnu je podršku dala Manfredu Weberu koji je vodeći kandidat njezine frakcije u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP) - Weber je član bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU-a. Izrazila je nadu da će se sve proeuropske i konstruktivne struje okupiti uoči 'najvažnijih izbora u povijesti EU' te da će uspostaviti uspješnu suradnju kako bi se suprotstavili populistima i euroskepticima.

Orbán

Kramp-Karrenbauer tijekom intervjua nije mogla zaobići pitanje o mađarskom premijeru Viktoru Orbánu, čija stranka Fidesz službeno pripada političkoj grupaciji Europske pučke stranke. S obzirom na to da Orbán otvoreno zastupa antiimigrantsku i euroskeptičnu retoriku, jedno od ključnih pitanja na koje pučani trenutno pokušavaju naći odgovor je treba li ga zadržati u redovima grupacije ili se treba ograditi od njegovih radikalnih stavova.

- Koliko god bilo teško nastaviti suradnju sa strankom koja ima radikalne stavove, smatram da je važno da Fidesz ostane članom EPP-a kako bismo mogli otvoriti dijalog o pitanjima koje oni stavljaju na dnevni red – zaključila je, dodavši da iako se slaže s njegovom ekonomskom politikom, svejedno vjeruje da je bilo opravdano aktivirati 'nuklearni članak' protiv Orbánove vlade zato što postoji opravdana opasnost od rušenja vladavine prava u toj članici.