Nova stranka na francuskoj ljevici želi europske izbore pretvoriti u referendum protiv Macrona

Autor:

  • Cécile Barbière/ EURACTIV.com

04.10.2018.

, Image: 385003951, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Jean-Luc Mélenchon

Lijeva stranka predsjedničkog kandidata Jean-Luca Mélenchona imena 'La France Insoumise', predstojeće europske izbore namjerava pretvoriti u referendum protiv Macronove politike i europskog projekta kojeg on predstavlja.

Sljedeći europski izbori neće biti obilježeni migracijama nego odbacivanjem politike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, tvrdi Manuel Mompard čija će se stranka La France Insoumise angažirati na sljedećim izborima.

Predstojeći izbori za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine, bit će prva prilika za revanš nesuđenog predsjedničkog kandidata Mélenchona zbog poraza na predsjedničkim izborima.

- Europski su izbori jedinstvena prilika da Macronu zadamo ozbiljan udarac - objasnio je Bompard na konferenciji za novinare koja se u ponedjeljak održala u Parizu.

Zbog podijeljenih mišljenja stranačkih simpatizera samoga pokreta, opravdano je što stranka La France Insoumise ne želi svoju kampanju temeljiti na problemu migracije, za koju se neovisno o konačnom ishodu očekuje da će biti goruća tema predstojeće političke kampanje za Europski parlament.

Posljednji primjer takvog razilaženja mišljenja je i tzv. Manifest o prihvatu migranata, kojeg je potpisalo više od 150 renomiranih osoba iz francuskog javnog života među kojima se istaknula Clémentine Autain, parlamentarna zastupnica Mélanchonove stranke.

Tekst dokumenta osuđuje sve prisutniju stigmatizaciju useljavanja i sve češće prozivanje migrantske krize 'bolešću europskog društva', apelirajući na dostojanstven prihvat migranata. Ta je poruka, naime, u suprotnosti sa stajalištem čelnika stranke Mélenchona, koji sve veći naglasak stavlja na potrebu borbe protiv uzroka useljavanja. Diskurs je to kojeg uvelike zagovaraju snage ekstremne desnice diljem Europe.

Kako bi donekle smirio situaciju, Bompard je izjavio da njihova stranka u velikoj mjeri podupire poruku spomenutog manifesta, naglasivši pritom da je nužno ispitivati razloge useljavanja. Nije izgledno da će takvo stajalište imati odjeka u Europi, koja je po pitanju useljavanja podijeljena na pobornike politike zatvaranja granica te one koji podupiru blažu politiku prihvata migranata.

Kako bi se odmaknula od osjetljivog problema useljavanja, stranka se usredotočila na ideju glasovanja kao znaka protesta protiv aktualne politike predsjednika Macrona.

- Poraz Macrona značio bi poraz Europe kakvu danas poznajemo - naglasio je Bompard.

Macron kao samoproglašeni čelnih proeuropskih snaga zastupa vrijednosti liberalne Europe protiv koje stranka La France Insoumise namjerava voditi svoju kampanju. Upravo bi se zato program ove lijeve, antiliberalne stranke, trebao temeljiti na glavnim temama koje je zagovarala tijekom kampanje za predsjedničke izbore, uključujući nužnost izmjene europskih ugovora, borbu protiv utaje poreza i upućivanje radnika na privremeni rad u drugu državu članicu, kao i druge teme.

Pripreme

Stranka će svoje liste za europske izbore dovršiti do 15. studenog. Prva verzija izbornih lista objavljena je u lipnju, no liste će vjerojatno biti proširen kako bi uključile političare čije su ideje srodne idejama stranke.

Među potencijalnim kandidatima spominju se parlamentarni zastupnik Emmanuel Maurel i bivša ministrica Marie-Noëlle Lienemann, predstavnici lijevog krila unutar Socijalističke stranke koji se uvelike razmatraju za tu poziciju.

Članovi stranke glasovat će o konačnim izbornim listama prije nego što budu službeno objavljene 8. i 9. prosinca, kada će se objaviti i tekst izbornog programa.

Europski savez na pomolu

Odvojena od svojih komunističkih partnera s kojima se zajednički natjecala na prošlim izborima za Europski parlament, stranka La France Insoumise je krenula u stvaranje nove političke sile. Naime, unatoč tome što je do sada bila članica grupacije Ujedinjene europske ljevice (GUE/NGL) u Europskom parlamentu, stranka je započela proces okupljanja svih europskih stranaka radikalne ljevice. U suradnji sa španjolskim Podemosom, portugalskim Bloco de Esquerdom, danskim Crveno-zelenim savezom, švedskom Lijevom strankom i finskim Lijevim savezom.

Politički pokret 'Maintenant le peuple' (op.a. Sada narod), osnovan je 12. travnja 2018. godine u Lisabonu te namjerava istupiti iz Stranke europske ljevice koja okuplja većinu nacionalnih stranaka koje pripadaju toj političkoj grupaciji.

- Ne možemo više dijeliti isti politički prostor s nekime poput Alexisa Tsiprasa i njegove Syrize koja također pripada europskoj ljevici - rekao je Bompard.

Štoviše, čini se da je neslaganje obostrano nakon što je Gabriele Zimmer, predsjednica kluba zastupnika GUE/NGL, izjavila da smatra da Mélenchon stvara 'probleme' stranačkoj grupaciji ponajviše zbog svog javnog poziva na izbacivanje Syrize.

U novom pokretu kojeg je pokrenuo La France Insoumise vjeruju kako će se do izbora proširiti na druge političke stranke, pa i formirati vlastiti klub unutar Europskog parlamenta. Da bi to postigao, potrebno mu je minimalno 25 zastupničkih mjesta osvojenih u najmanje četvrtini država članica.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version