Očekuje se raspad europske 'velike koalicije', ali i uspon radikalne desnice

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

10.01.2019.

European Commission President Jean-Claude Juncker, European Council President Donald Tusk and Austrian Chancellor Sebastian Kurz talk before a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 14, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/Pool
Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastian Kurz

U srijedu je objavljeno da europska 'velika koalicija' desnog centra i lijevih stranaka broji svoje posljednje trenutke uoči izbora za Europski parlament, tvrd briselska politička agencija VoteWatch, poznata po analizi glasovanja zastupnika Parlamenta.

Prema rezultatima provedenog istraživanja, ako ne dođe do nagle promjene trendovima, prvi put od 1979. godine bi se moglo dogoditi da dvije najveće grupacije Europskog parlamenta neće moći oformiti većinu.Međutim, proeuropske snage još će uvijek zadržati većinu, ponajviše zbog vrlo izgledne potpore liberala iz ALDE grupacije.

Nacionalisti su spremni na sve, iako najvjerojatnije neće uspjeti osvojiti više od 25 posto mjesta u budućem sazivu Parlamenta. Unatoč tome, desnica bi mogla postati drugom najvećom političkom grupacijom u Europi ako dođe do ujedinjenja Europskih konzervativaca i reformista s Klubom zastupnika Europe nacija i sloboda, kao što najavljuju vodeći čelnici.

Podsjetimo, političku grupaciju Europskih konzervativaca i reformista oformili su britanski torijevci na čelu kojih je tada bio David Cameron, nakon što su napustili Europsku pučku stranku smatrajući da proeuropske demokršćanske struje ne zastupaju interese euroskeptika desnoga centra. U njihovim su redovima trenutno poljska stranka Pravo i Pravda, ali i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić.

Prema najavama stranačkih čelnika, uskoro bi se mogla oformiti koalicija s grupacijom Europe naroda i sloboda, u kojoj se nalaze brojne kontroverzne populističke stranke poput Nacionalne fronta Marine Le Pen, austrijska Slobodarska stranka, nizozemska Stranka za slobodu, belgijski Flamanski interes i talijanska Lega Nord. Njima bi se trebala pridružiti i politička grupacija Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koja među svojim redovima broji Pokret 5 zvjezdica, Alternativu za Njemačku i dr.

Međutim, prema VoteWatchu, taj scenarij nije izgledan zbog velike različitosti stavova tih snaga, ali i zbog osebujnih karaktera njihovih stranačkih čelnika. Realnije je očekivati da će doći do rekonstrukcije pripadnosti desničarskih nacionalista, kojom bi moglo doći do oformljenja treće najveće grupacije u sljedećem sazivu Parlamenta.

Rezultati istraživanja govore u prilog tome da lijeve struje poput GUE-NGL i Zelenih neće moći u potpunosti nadoknaditi gubitak S&D-a, što znači da se očekuje da će ljevica osvojiti manje od 35 posto mjesta u Parlamentu. Upravo zato, suradnja s umjerenim strankama nužna je, osobito ako progresivne stranke žele zadržati utjecaj u sljedećem mandatu.

Unatoč padu popularnosti, EPP je i dalje daleko ispred svih drugih političkih grupa naglašava VoteWatch. Pučani bi mogli učvrstiti svoje vodstvo nakon odlaska Britanaca, zato što niti jedna njihova stranka ne pripada grupaciji koju predvodi Manfred Weber.

Prema izjavama samog Webera, snage desnog centra su otvorene za stvaranje drukčijih tipova saveza, uključujući i ECR grupu ili čak i Salvinijevu stranku Lega Nord. To znači da će ljevica vrlo vjerojatno biti pogurnuta u redove opozicije. Koalicija između desnog centra i radikala, poput onih u Austriji ili Bugarskoj, na nacionalnoj razini su objašnjene kao rezultat 'volje biračkog tijela'.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.