Osveta predsjednika SDP-a: Rajko Ostojić ostaje bez Bruxellesa jer je tražio Bernardićevu smjenu

Autor:

31.10.2018.

Zagreb, 291114. Hotel Panorama Zagreb.
Trg Kresimira Cosica 9.
Socijaldemokratski forum zena (SDFZ) odrzao je 14. izbornu skupstinu, kojoj se pridruzio i predsjednik SDP-a, premijer Zoran Milanovic. Na Izbornoj skupstini okupile su se predstavnice svih organizacija SDFZ-a, clanice SDP-a, SDFZ-a koje obnasaju neke od funkcija u stranci ili Vladi te saborske zastupnice, ministri u Vladi te ostali gosti.
Na fotografiji: Davor Bernardic,Rajko Ostojic i Milanka Opacic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i potpredsjednik Rajko Ostojić

Nakon zadnjeg neuspjelog pokušaja rušenja Davora Bernardića s čela SDP-a uslijedit će reakcija, i to relativno brzo, a iz Bernardićeva kruga se čuje kako bi se mogla manifestirati na listi za izbore zastupnika u Europski parlament.

U SDP-u barataju informacijom da ankete govore kako bi mogli računati na dva zastupnika, dok bi uspjehom smatrali ako im prođu tri. Izuzmu li se Biljana Borzan i Tonino Picula, koji bi preferencijalnim glasovima mogli preskočiti sve na listi, SDP-u ostaje samo jedno mjesto, i to na samome vrhu liste, s kojega Bernardić može nekoga poslati u Bruxelles.

Do jučer se vjerovalo da je ta pozicija rezervirana za Rajka Ostojića, no nakon informacija da je sudjelovao u zadnjem pokušaju Bernardićeve smjene, to više nije izvjesno.

Deklarirani protivnici

- Sa Zlatkom Komadinom sam prijatelj, a s Rajkom Ostojićem ću nakon špekulacija koje su se pojavile u medijima morati preispitati odnose - izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući zadnji pokušaj njegova rušenja u kojemu je, navodno, uz već deklarirane Bernardićeve protivnike, sudjelovao i Rajko Ostojić.

U pokušaju Bernardićeve detronizacije sudjelovali su takozvani Kamanjci (skupina okupljena oko suspendiranih članova Predsjedništva Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića) i pripadnici Neretvanske skupine u kojoj su gradonačelnici Metkovića, Koprivnice, Zlatara i drugi, a bliski su Rajku Ostojiću. U tajnosti se dogovorilo da se u subotu na sjednici Glavnog odbora iznese prijedlog za proširenje dnevnog reda sa zahtjevom za smjenom predsjednika, te da Komadina kao v.d. preuzme vođenje stranke.

Pokušaj rušenja

O svemu je, kako tvrdi više neslužbenih izvora iz SDP-a, Komadina bio obaviješten, te pristao sudjelovati u akciji. No, kada je dogovoreno trebalo realizirati, okrenula se ploča. Najprije Komadina nije želio na sjednici Glavnog odbora odgovoriti na pitanje je li spreman biti v.d. predsjednika stranke, a potom su članovi Glavnog odbora koji su mu lojalni (riječ je o 12 do 16 osoba) glasali protiv uvrštavanja Bernardićeve smjene na dnevni red.

Tražila se sjednica Predsjedništva, ali Bernardić je u subotu nije želio sazvati. Tako je propao još jedan pokušaj njegova rušenja, a Komadina ostao jedini Bernardićev pouzdani saveznik koji je poznat široj javnosti.

Ostojić jučer nije odgovarao na pozive, pa nismo saznali kako je doživio Bernardićevu prozivku. Komadina je pak rekao da je cijeli dan u obavezama i nije ni čuo da Bernardić njega i dalje smatra prijateljem, dok će s Rajkom Ostojićem preispitati odnose. Sve što je Komadina imao za reći bilo je da je on sa svima u dobrim odnosima.

Pripreme za europarlamentarne izbore u SDP-u su već počele, što zapravo znači da je Bernardić uzeo u ruke jedno od moćnijih oruđa kojima se predsjednik stranke može poslužiti - a to je sastavljanje izborne liste.

Glavni odbor

U subotu je Glavni odbor prihvatio dokument u kojem su polazišta za izbore u Europski parlament (sastavio ih je Rajko Ostojić), a županijske organizacije su predložile kandidate. Među predloženim imenima su Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, iako, dok Ostojić ne krije ambiciju da političku karijeru nastavi u Bruxellesu, Komadina ne iskazuje preveliki interes za Europski parlament.

Prijedlozi pristigli s terena su neobvezujući, listu će de facto sastaviti Bernardić, a Glavni odbor će ju dobiti na potvrdu. Bernardićevi suradnici kažu kako će predsjednik SDP-a još preispitati svoj odnos s Rajkom Ostojićem, ali su ostavili otvorenu mogućnost da se (ne)lojalnost stranačkom šefu odrazi pozicijom na listi, kao i da se taj kriterij ne zadrži samo na Ostojiću, nego primijeni i na ostale SDP-ovce koji bi željeli od iduće godine boraviti u Bruxellesu.