Panika na Otoku: svi se pripremaju za Europske izbore kojih možda neće ni biti

Autor:

  • Karla Juničić

15.04.2019.

Nigel Farage speaks at the launch of the newly created 'Brexit Party' campaign for the European elections, in Coventry, Britain April 12, 2019. REUTERS/Eddie Keogh
Eddie Keogh / REUTERS

Nigel Farage prilikom predstavljanja svoje kampanje za Stranku Brexita za izbore za Europski parlament

Je li Brexit bio 29. ožujka? Nije. Je li bio 12. travnja? Nije. Hoće li ikada biti? Ne zna se, no ono što je sigurno je da Europski izbori neće odgoditi svoj datum jer za razliku od Britanskog parlamenta, onaj Europski je većinski prihvatio odluku.

Trenutno Britanci  imaju rok od 5 tjedana do 23. svibnja da pripreme izborne liste i političku kampanju. To se može činiti kao nemoguća misija s obzirom na to da je britanski Otok u suštini podijeljen između euroskeptika i proeuropljana.

Dok su mnoge europske države već objavile svoje kandidacijske liste, a u nekim državama, poput Francuske, već se vode televizijske debate, Ujedinjena Kraljevina mora 'fast rewind' tj. brzinski premotati unaprijed kako bi dostigla svoje i dalje države 'kolegice'.

Nova anketa koje je provela tvrtka za ispitivanje javnog mijenja YouGov dokazuje fragmentiranost britanskih glasača. Prema rezultatima ankete nijedna stranka neće osvojiti više od četvrtine glasova ako zemlja sudjeluje na izborima za Europski parlament. U prvoj provedenoj anketi koja je provedena među 1,843 ljudi, laburisti vode s 24 posto glasova  dok su konzervativci na drugom mjestu sa samo 16 posto glasova - manje od polovice potpore koju su ostvarili na općim izborima u Ujedinjenoj Kraljevini 2017. godine. Istraživanje je pokazalo da osam stranaka može osvojiti mandate u Europskom parlamentu.

Skeptični birači

Anketa od prošlog tjedna, koju je provela konzultantska tvrtka Hanbury Strategy za think tank Open Europe, pokazala je da će samo 35,2 posto ispitanika sigurno glasovati u svibnju, što je jednako odazivu od 35,6 posto.

Jednako kao i podijeljenost društva, na europskim će izborima sigurno prevagnuti kontradikcija između birača koji podupiru Brexit i onih koji se zalažu za ostanak u EU. Primjerice, proeuropski Liberalni demokrati koji su zastupali drugi referendum svoju će kampanju usmjeriti 'prema biračima koji se zalažu za ostanak', kako navodi glasnogovornik stranke.

Laburisti bi također mogli imati koristi od proeuropskih birača unatoč tome što je Jeremy Corbyn bio kritiziran zbog dvosmislenih stajališta o pregovorima za napuštanje Ujedinjene Kraljevine. Međutim, stranka je zbog svog zalaganja za 'meki Brexit' zahtijevala da zemlja ostane u Carinskoj uniji i podrži ideju drugog referenduma.

- Moramo izvesti patriotski čin kako bi Ujedinjena Kraljevina ostala u EU i tako pomogla progresivnu socijalnu politiku za dobrobit mnogih, a ne nekolicine – izjavila je laburistička zastupnica Julie Ward.

Borbeni plan A

No čini se da je većina stranaka bila spremna na apsolutno svaki scenarij nakon propalih dogovora u Westminsterskoj palači. Dok neki još brzinski 'selotejpom lijepe' rasparane papiriće s poda na kojima pišu EU izbori, Nigel Farage je još u petak svoju zastavicu 'Leave means leave' tj. 'Odlazak znači odlazak,  u petak okrenuo na stranu 'I <3 Bruxelles' i krenuo u borbu za mandat sa novosnovanom Strankom Brexit, o čemu je već pisao Euractiv.hr

Prema pravilima koje je nedavno objavilo Izborno povjerenstvo, svaki kandidat na predstojećim izborima za EU ne smije potrošiti više od 45.000 funti, što znači da će za popunjavanje mjesta u Parlamentu svaka stranka potrošiti do 3,1 milijun eura na izbore.

- Trenutno dovršavamo manifest kojim je pripremni rad počeo prije nekoliko tjedana - izjavio je glasnogovornik Liberalnih demokrata.

Margot Parker, zastupnica iz euroskeptične Stranke nezavisnosti (UKIP), izjavila je da je borbeni plan' već dugo na snazi.

- Uvijek se pretpostavljalo da će ovo (Brexit) biti vrlo dugotrajno, da ćete morati imati svoj plan B na mjestu. Ne mogu zamisliti nijednu političku stranku koja se ne priprema - dodala je.

Planovi od A do Z

No, hoće li proraditi plan A plan B ili plan C nitko još u potpunosti nije siguran. Sav trud i novac potrošen na kampanje može lako pasti u vodu budući da britanski zakonodavci mogu prihvatiti sporazum o povlačenju do 22. svibnja zbog čega neće morati niti sudjelovati na izborima.

Ili ga mogu prihvatiti prije 2. srpnja kada mora započeti s radom novi saziv Europskog parlamenta u kojem netom novoizabrani kandidati ipak neće spakirati svoje kofere za Bruxelles. U slučaju da cijela drama potraje do 31. studenog, 73 britanska zastupnika će nakon četiri mjeseca morati kupiti jednosmjernu avionsku kartu Bruxelles – London.

Ipak, kao što smatra konzervativni zastupnik John Flac: 'Dok god je Ujedinjena kraljevina u EU, bilo da se radilo o mjesec dana, devet mjeseci ili pet godina, interesi Ujedinjene Kraljevine se moraju snažno promicati unutar EU'.

Slučaj Ujedinjene Kraljevine je bačena 'loptica skočica' za koju ne znamo gdje bi mogla sljedeće odskočiti niti kakav scenarij možemo očekivati sljedećih mjeseci.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version