Pet kandidata za čelno mjesto EU: Tko želi biti spitzenkandidat?

Autor:

  • Tea Trubić

21.10.2018.

REUTERS

Manfred Weber, Alexander Stubb, Maroš Šefčovič, Frans Timmermans

Ove jeseni bitka za nasljednika Jean-Claudea Junckera službeno je započela. Dok se na briselskim hodnicima u zraku već osjeća određena napetost, a trenutni članovi Komisije polako privode svoje poslove kraju, najambiciozniji kandidati za “premijera Europske unije” već su istaknuli svoja imena i najavili svoje programe za tu prestižnu, ali vrlo izazovnu funkciju.

Tko god zamijeni Junckera na čelu Europske komisije, morat će se uhvatiti u koštac s Brexitom, rastućim populizmom diljem EU i migrantskom politikom. Do sada se već profiliralo pet imena spitzenkandidata, najizglednijih osoba koje će zasjesti na čelo Europske komisije.

Njemačka složenica “spitzenkandidat” posljednjih se mjeseci može vidjeti u gotovo svim ozbiljnim medijima, bez obzira na kojem jeziku izlaze. Iako je riječ najpopularnija u tzv. europskoj četvrti u Bruxellesu, ona se baš u tom njemačkom obliku proširila diljem Starog kontitnenta, ušavši tako u sve službene jezike Europske unije.

Kao predizborna praksa, prvi se put koristila na prošlim izborima za Europski parlament, kada je tom logikom izabran Jean-Claude Juncker. Riječ je o svojevrsnom dogovoru političkih grupacija Europskoga parlamenta da svaka struja odabere svojega glavnog predstavnika na izborima. Prema prethodno definiranim pravilima koja su više-manje dogovorena bona fide, spitzenkandidat stranke koja na izborima osvoji relativnu većinu postaje predsjednik Europske komisije.

Na ljevici, za prvog čovjeka Komisije borit će se njezin prvi potpredsjednik Frans Timmermans te njezin potpredsjednik Maroš Šefčovič. Osim njih, svoju je kandidaturu najavio i bivši austrijski kancelar Christian Kern. Slovak Šefčovič, koji trenutno obnaša dužnost popredsjednika Europske komisije za Energetsku uniju, svoju je političku karijeru započeo kao karijerni diplomat koji je u svojstvu veleposlanika Slovačku predstavljao u Zimbabveu, Izraelu i Kanadi.

Spreman služiti Europi

- Danas stojim pred vama još jednom spreman služiti Europi. Ovoga joj puta želim podariti novu energiju, kako bismo zajedničkim snagama pronašli progresivna i konstruktivna rješenja za opstanak europskih vrijednosti - rekao je povjerenik za energetiku tijekom službene najave svoje kandidature 18. rujna.

- Moja Europa je samopouzdana, solidarna, zelena, pametna i društveno pravedna - dodao je.

S druge strane, Timmermans je do svog mandata drugog čovjeka Europske komisije u svojoj rodnoj Nizozemskoj obnašao dužnost ministra vanjskih poslova. Na samom početku dužnosti u Komisiji brojni politički analitičari predviđali su mu blistavu karijeru u samom vrhu EU. Štoviše, nekolicina ih je otišla tako daleko da je Europu od 2018. godine nazivala “Timmermansovom Unijom”. Početkom 2016. godine, za vrijeme najveće renesanse popularnog serijala “Star Wars”, briselske su novine Timmermansu dale nadimak Frans Solo, a njega su prikazali kao usamljenog vojnika u borbi protiv Galaktičkog carstva. Međutim, upravo u tom trenutku počeo je nezaustavljiv pad njegove popularnosti.

Neočekivanim ishodom britanskog referenduma i pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, sva pozornost pripala je dvojcu Barnier - Juncker, koji su se u Londonu i Washingtonu morali boriti za interese Europske unije. Istodobno, Timmermans je dobio nezahvalan zadatak obavljanja neatraktivnih poslova i rješavanja problema kojima se nitko drugi nije htio baviti.

- Mogu reći da ja rijetko kada dobijem jednostavan ili popularni zadatak - diplomatski je jednom prilikom odgovorio na upit novinara.

Jednako tako, u maniri kakva se pristoji bivšem vojniku nizozemske Kraljevske postrojbe, sve je obveze izvršavao poslušno i bez puno prigovora.

Christian Kern jedini je kandidat ljevice s državničkim iskustvom. Naime, funkciju austrijskog kancelara obnašao je od 2016. do 2017., kada je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog svoje oštre politike prema migrantima. Iako bi kao jedini s državničkim iskustvom među socijaldemokratima trebao imati najozbiljnije šanse, njegova je kandidatura tolika nepoznanica da se u nekim krugovima sve glasnije nagađa da će se povući i poduprijeti Šefčoviča.

Rješenja za izazove

Zastupnici stranaka koje u Europskom parlamentu pripadaju Progresivnom savezu socijalista i demokrata (S&D), među kojima su i hrvatski zastupnici SDP-a, svojeg će kandidata službeno odabrati na stranačkoj konvenciji koja će se u prosincu održati u Lisabonu. Pobjednik, dakle službeni predstavnik S&D-a na izborima za Europski parlament morat će, uz potporu vlastite stranke, osvojiti simpatije još najmanje 25 posto stranaka u Savezu.

- Moju podršku i glas u Lisabonu dobit će kolega čiji će program pružiti rješenja za ključne izazove s kojima će se Europska unija suočiti tijekom sljedećeg mandata - rekao nam je hrvatski zastupnik Tonino Picula.

Spitzenkandidat Europske pučke stranke u svakom će slučaju biti mlad, ambiciozan, sposoban, umjeren i proeuropski nastrojen. Naime, svoju kandidaturu zasad su najavili Alexander Stubb i Manfred Weber. Zbog svoje ljubavi prema sportu i uspješno završenog najtežeg triatlonskog natjecanja na svijetu, bivši finski premijer Aleksandar Stubb dobio je nadimak Ironman. U europskim je krugovima poznat kao bezrezervni zagovaratelj europskog projekta te daljnjeg širenja članstva u EU.

- Jedna riječ posebno me potaknula na kandidaturu, a to je riječ ‘vrijednosti’. Vjerujem da su naše temeljne vrijednosti u velikoj opasnosti zato što su iznutra ugrožene koliko i izvana - rekao je Stubb tijekom službene najave svoje kandidature 2. listopada.

- Naše stoljeće obilježile su tri ideologije; fašizam, komunizam i liberalna demokracija. Fašizam je svoj kraj doživio 1945., komunizam 1989., a ja naprosto neću dopustiti da početak kraja liberalne demokracije bude 2016. godina i referendum o Brexitu - oštro je zaključio, istaknuvši da će se svim raspoloživim snagama suprotstaviti rastućem populizmu.

Za razliku od svojeg protukandidata Webera, Stubb nikada nije zazirao od javnog i prilično oštrog kritiziranja kontroverzne politike mađarskog premijera Viktora Orbana, čija je stranka Fidesz dio obitelji europskih pučana. Krilatica je Stubbove kampanje #NewGenerationEurope, a njezin glavni cilj je europskim biračima predstaviti novo lice i novo poglavlje Europske unije.

- Ne osuđujem ljude koje strah potakne da budu zavedeni retorikom populista. Upravo njima želim pružiti ruku i ohrabriti ih svojim programom - rekao je Stubb u predstavljanju svojeg političkog programa, pritom jasno naglasivši da Europa treba regulirati pritok migranata.

Sa Stubbom se u tome slaže i njegov protukandidat Manfred Weber. Demokršćanski Bavarac član je CSU-a, sestrinske stranke CDU-a Angele Merkel. Uz njegovo ime vežu se brojni superlativi, s time da je akcent na onom “najmlađi”. Naime, uspije li dobiti povjerenje kolega iz svoje stranačke grupacije, Weber bi mogao postati najmlađi predsjednik Europske komisije u povijesti EU. Međutim, to ne bi bio prvi put da Bavarac obori takav rekord. Sa samo 29 godina, postao je najmlađi zastupnik u povijesti bavarskog parlamenta, a trenutno uživa status najmlađeg predsjednika Kluba zastupnika u povijesti Europskoga parlamenta. Stranački kolege smatraju ga predstavnikom mlade i umjerene generacije pučana koji predstavlja “dašak svježine” u birokraciji Europske unije.

- Želim biti kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije zato što smatram da je Europi potreban novi početak - izjavio je Weber na sastanku zastupnika EPP-a koji se početkom rujna održao u Bruxellesu.

Oštro prema izbjeglicama

- Narod je Europu počeo doživljavati kao suviše birokratsku, daleku i elitističku. Želio bih je vratiti njezinim građanima i otvoriti novo poglavlje EU - poručio je u nastavku najave svoje kandidature.

Međutim, najljući kritičari nerijetko mu zamjeraju oštar stav prema izbjeglicama u Bavarskoj, ali i donedavno blizak odnos s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i desnijom strujom EPP-a. S obzirom na to da se po briselskim hodnicima već relativno dugo priča da Merkel želi Nijemca na najvažnijoj funkciji buduće europske administracije, njegova kandidatura nije pretjerano iznenadila nikoga, pa ni one koji Weberu najviše zamjeraju nedostatak državničkog iskustva.

Analitičari vjeruju da je podrška Angele Merkel Weberovoj kandidaturi jasan dokaz njezine spremnosti da uvaži interese desne struje unutar svoje koalicije, na čijem je čelu njezin ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, također Bavarac. Iako je Weberu službeno dala svoju podršku, Merkel je naglasila da neće sudjelovati u ostatku njegove kampanje.

- Vidjet ćemo što će se još dogoditi, dug je put do službene nominacije - odgovorila je Merkel početkom rujna na upit novinara, čime si je ostavila dovoljno prostora da eventualno promijeni mišljenje i podrži Stubba.

To će se sve razjasniti tek u studenome, kad se u Helsinkiju bude održavala stranačka konvencija EPP-a na kojoj će zastupnici te političke grupacije odlučiti kojem će od najavljenih kandidata dati svoje povjerenje da ih predstavlja na izborima u proljeće. Na stranačkoj konvenciji sudjelovat će i hrvatski zastupnici Europske pučke stranke, HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić te nezavisna Marijana Petir.

- Iako su oba kandidata uistinu izvrsna te imaju veliko političko iskustvo i stručnost, u ovoj fazi predizborne kampanje HDZ je svoju podršku odlučio dati predsjedniku našeg Kluba zastupnika, gospodinu Manfredu Weberu - rekla je zastupnica Dubravka Šuica na upit naše novinarke, a s njezinim se stavom složila i Željana Zovko, još jedna zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu.

- Smatram da je Manfred Weber čovjek dijaloga i zaštitnik europskih vrijednosti, stoga smatram da se u osobama poput njega ogledaju načela Europske pučke stranke - odgovorila je zastupnica Marijana Petir, dajući time do znanja da će hrvatska delegacija pučana na stranačkoj konvenciji u Helsinkiju jednoglasno podržati Weberovu kandidaturu.

Snažniji osjećaj pripadnosti

Osim ljevice i pučana, svoje bi kandidate uskoro trebale predstaviti platforme liberala i zelenih. Iako su liberali ove godine bili najglasniji protivnici predizborne prakse spitzenkandidata, zalažući se pritom za odabir predsjednika Europske komisije putem transnacionalnih lista, hrvatski zastupnici u političkoj grupaciji ALDE u potpunosti podržavaju taj sustav.

- Vjerujem da će se na taj način izbori za Europski parlament učiniti atraktivnijima za birače, jer će se personaliziranom političkom kampanjom stvoriti snažniji osjećaj pripadnosti Europskoj uniji među građanima - izjavio je Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a. S njim se slaže i njegov kolega Jozo Radoš.

- Naši zastupnici uvelike podržavaju ideju i praksu spitzenkandidata zato što se tako može jednostavnije podići interes građana za europske politike - izjavio je Radoš na upit novinarke.

Iako se nitko iz te stranačke grupacije još nije službeno kandidirao za spitzenkandidata, među poznavateljima liberalnih političkih trendova iskristalizirala su se dva najizglednija imena koja će ovoga proljeća zastupati interese platforme ALDE - Guy Verhofstadt i Margrethe Vestager.

- Da, postoje određene naznake da bi oni mogli biti naši kandidati. Oboje ih jako dobro poznajem i smatram da su iznimno kvalificirani i sposobni - zaključio je Jakovčić.

- Istina, u našim se krugovima spominje ime Margrethe Vestager, jedne od najpopularnijih povjerenica Europske komisije - potvrdio nam je i Radoš.

Iako će spitzenkandidati koji dobiju povjerenje svojih političkih grupacija ovoga proljeća na papiru imati jednake šanse za predsjedanje Europskom komisijom, u praksi to baš neće biti tako. Politički analitičari gotovo jednoglasno upozoravaju da će europska ljevica na ovim izborima doživjeti svoj povijesni debakl. Naime, europske socijaldemokratske stranke nikada nisu bile toliko nepopularne kao proteklih godina.

Lijeve stranke u Italiji i Francuskoj izgubile su gotovo svu političku relevantnost, a bilo bi i pravo čudo da mađarska, grčka, a u konačnici i hrvatska ljevica zadrže isti broj zastupnika u Europskom parlamentu. Prema svemu sudeći, trenutno je vrlo realno da će ih po popularnosti preteći liberali. Još je najizglednije da će budući predsjednik Europske komisije doći iz redova pučana. No, hoće li to biti Stubb ili Weber, ovisit će o pragmatičnom dogovoru grupacije u čijim je stranačkim redovima i dalje Viktor Orban.