Početak kraja vječne kancelarke: Merkel je spremna odstupiti s čela najveće njemačke stranke

Autor:

29.10.2018.

German Chancellor Angela Merkel stands next to an European flag as she waits for the arrival of Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov (not pictured) at the Chancellery in Berlin, January 18, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY HEADSHOT) - BM2E81I0YQF01
Thomas Peter / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel spremna je odstupiti s mjesta predsjednice najveće njemačke stranke nakon poražavajućih rezultata izbora u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, javlja Die Welt, pozivajući se na izvore iz te stranke.

U razgovoru sa vodećim ljudima Kršćansko demokratske unije (CDU), Merkel je navodno izjavila kako se na unutarstranačkim izborima u prosincu neće ponovno kandidirati za predsjednicu stranke.

Odluku o odustajanju od kandidature Merkel je iznijela na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak, a potvrđena je iz više neovisnih izvora. Kako tvrdi agencija dpa, to ipak ne znači da se Merkel planira povući i s mjesta kancelarke.

Podsjetimo, CDU Angele Merkel je na izborima u pokrajini Hessen u nedjelju izgubio čak 11,3 postotnih poena u odnosu na prošle izbore u pokrajini koja se smatra financijskim središtem Njemačke, zbog grada Frankfurta u kojem su uredi brojnih vodećih svjetskih banaka, frankfurtska burza i sjedište Europske središnje banke.

Na istim izborima potop su doživjeli i socijaldemokrati (SPD), koalicijski partneri Angele Merkel na državnoj razini, zbog čega je čelnica SPD-a Andrea Nahles već najavila 'preispitivanje rada Vlade', što su neki analitičari interpretirali i kao mogućnost raspada koalicije koja kancelarku Merkel drži na vlasti.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version