Postoji li život nakon Corbyna? Ovo su novi kandidati za čelno mjesto Laburista

Autor:

  • Karla Juničić

16.12.2019.

Britain's Labour Party leader Jeremy Corbyn is seen outside his house, with political election campaign messages seen on the adjoining property, in London, Britain, December 14, 2019. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / REUTERS

Jeremy Corbyn, vođa Laburističke stranke

Nakon velikog poraza Laburista na prošlotjednim britanskim izborima, Jeremy Corbyn najavio je da će odstupiti s pozicije vođe stranke. No, tko će preuzeti stranku i vratiti njen imidž nakon nepopularnih Corbynovih socijalnih politika, ali i optužbi za antisemitizam?

Nakon pobjede Konzervativaca, kojima su se okrenuli čak i neki laburistički birači, očito je da je britanskoj stranci s ljevice potrebno rebrendiranje. Zbog toga će izbor novog vođe biti od presudne važnosti. Novi vođa trebao bi biti blizak radničkog klasi, po mogućnosti žena za promjenu i netko tko će uspjeti ujedini ideološki razdjeljenju stranku.

Među vodećim kandidatima za novog čelnika laburista su:

1. JOHN McDONNELL, 68, STARI MARKSIST

Britain's Shadow Chancellor of the Exchequer John McDonnell speaks on the economy in London, Britain, December 9, 2019. REUTERS/Thomas Mukoya
Thomas Mukoya / REUTERS

Ministar financija iz sjene John McDonnell

 

McDonnell je već nekoliko puta pokušavao postati vođa, ali mu to još nije uspjelo. Prvi put ga je pretekao Gordon Brown, 2007. godine, bivši premijer Ujedinjene Kraljevine, a zatim Ed Miliband. McDonnell je zauzeo poziciju glasnogovornika za gospodarstvo Laburista od 2015. godine nakon Corbynove pobjede polako se približavajući tronu. Upravo zbog toga kritiziraju ovog zastupnika iz Liverpoola. On ima veliku sposobnost pregovaranja, ali više je zainteresiran za moć nego za pridržavanje svojih vrijednosti. Za stjecanje moći mu često pomaže i amajlija Karl Marxa budući da je veliki podržavatelj njegovih ideja. 

Nakon što je Tom Watson, Corbynov zamjenik dao ostavku, činilo se da će on postati novi vođa bez pregovora. U intervjuu za BBC je izjavio da neće ostati dio kabineta u sjedni nakon izbora te da podržava ''novu generaciju''.

Brexit pozicija: Izjavio je da neće biti neutralan prilikom glasanja za drugom referendumu koji je podržavao za razliku od Corbyna. Više je na strani laburista koji zastupaju ostanak u EU, ali je izjavio da je spreman za sklapanje konsenzusa tijekom pregovora o izlasku iz EU.

2. JESS PHILLIPS, 38, VUK SAMOTNJAK

Britain's Labour MP Jess Phillips walks outside Westminster as parliament discusses Brexit, sitting on a Saturday for the first time since the 1982 Falklands War, in London, Britain, October 19, 2019. REUTERS/Henry Nicholls - RC1DD30AC0F0
Henry Nicholls / REUTERS

Laburistička zastupnica Jess Phillips

 

Iz tamnih Birminghamskih rudnika i industrijskih dimnjaka stiže nam kandidatkinja koja smatra da je duboko upoznata s radničkim problemima još od svog djetinjstva. ''Odrastanje s mojim ocem bilo je kao odrastanje s Jeremyjem Corbynom'' – rekla je jednom prilikom. No otac i kćer se ne moraju uvijek slagati tako je i Phillips od velike pobornice ljevičarski ideja Corbyna postala i njegova najveća kritičarka. Govorila je da nije sposoban osvojiti većinu za laburiste te da je više puta zaprijetila da će napustiti stranku. Prema njenom mišljenju stranka treba duboku promjenu i povratak povjerenja birača. 

Phillips zasigurno ima smisao za humor po kojem su poznati njeni govori kojima napada konzervativce. No u stranci je nisu svi voljeli jer su smatrali da sabotira Corbyna, a njena stajališta o Brexitu su uvijek bila jedinstvena.

Brexit pozicija: Podržava drugi referendum, odbila se pridružiti kampanji People's Vote, prijateljica je s Jacobom Rees Moggom, pro-brexiterom, konzervativcem.

3. KEIR STARMER, 57, HRABRI VITEZ

Shadow Brexit Secretary Keir Starmer speaks during a Labour Party general election campaign meeting in Harlow, Britain November 5, 2019. REUTERS/Hannah McKay - RC2L5D91OKFY
Hannah McKay / REUTERS

Keir Starmer , ministar za Brexit u sjeni

Corbynov ministar za Brexit u sjeni trenutno je među omiljenima na listi kandidata. No, on nije pokazao potpunu lojalnost prema vođi, posebice kada je u pitanju odnos Ujedinjene Kraljevine s Europskom unijom. Starmer je jednako optužen da nije dovoljno blizak s radničkom klasom na Sjeveru Engleske, no on iza sebe ima zanimljivu karijeru. Kao mladi odvjetnik bio je poznat po svojoj borbi za ljudska prava. Pomogao je dvojici aktivista da pobjede američki lanac brze hrane McDonald's nakon što su tuženi za klevetu. Ova odluka prisila je vladu da preispita svoje zakone o klevetama kako bi popravila ravnotežu između bogatih i siromašnih. Iako je 2014. godine dobio viteško priznanje za svoju službu u kaznenom pravosuđu, odbio je naziv 'sir Keir Starmer', jer kako priznaje: ''ne voli titule''. 

Brexit pozicija: Razočaran Corbynom jer je neutralan po pitanju Brexita. Razočaran je i laburistima jer nisu uložili napore da stranka postane ona koja formalno zastupa ostanak u EU.

4. REBECCA LONG-BAILEY, 40, ŠTREBERICA

British Labour Party MP Rebecca Long-Bailey speaks at the Labour party annual conference in Brighton, Britain September 24, 2019. REUTERS/Peter Nicholls - RC1ED01B9D40
Peter Nicholls / REUTERS

Rebecca Long-Bailey, laburistička zastupnica

Long-Bailey je ona prava: mlada je, dobro kotira u medijima, dolazi iz radničke sjeverne Engleske, odana je vodstvu, bliska Corbynu i velika podržavateljica njegovih ideja, saveznica McDonnella. Pritom ona zna s kime se treba i družiti. Bliska je prijateljica s Angelom Rayner, drugom kandidatkinjom koja se također smatra ''onom pravom''. Postoje glasine da bi one mogle biti sljedeći moćni dvojac sličan Blairu i Gordonu Brownu. Tijekom predizborne kampanje vodila je promociju plana stranke za revoluciju zelenih radnih mjesta.

Svoju karijeru je započela u zalagaonici, gdje je kako kaže ''naučila više o životnoj borbi nego prilikom bilo kojeg studija''. Radila je u raznim pozivnim centrima, tvornici namještaja i u pošti prije no što je upisala studij prava.

Brexit pozicija: Iako unutar njene stranke i dalje postoje oni koji zastupaju ostanak u EU, Long-Bailey je nedavno izjavila da će stranka zastupati odlazak iz EU samo sa sigurnim i snažnim sporazumom prilikom drugog referenduma.

5. ANGELA RAYNER, 39,  DJEVOJKA IZ PROVINCIJE

Shadow Secretary of State for Education Angela Rayner speaks during a general election campaign rally held by Britain's opposition Labour Party in Birmingham, Britain December 5, 2019. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble / REUTERS

Angela Rayner, ministrica obrazovanja u sjeni

Rayner je bila na čelu predizborne kampanje laburista pa je pokazala da se dobro suočava s kamerama i da je dobar govornik. Ona je laburistima potrebna kako bi pridobili birače koje su izgubili proteklih godina. Njene formacijske godine završile su sa 16 kada je napustila školu zbog svoje prve trudnoće. No njen put ju je iz industrijskog grada Stockport u blizini Manchestera (koji je filozof Friedrich Engels u 19. stoljeću prozvao ''najmračnijom i najzadimljenijom rupom'' u industrijskom području), doveo do pozicije ministrice za obrazovanje u sjeni. Sada kao majka troje djece predstavlja radničku klasu birača koji ovise o socijalnom sustavu što se očituje u njenim intervjuima u kojima izbjegava besmislice i koristi svima razumljiv jezik.
Bliska je Rebecci Long-Bailey, a na natjecanjima za čelno mjesto nije običaj razdvajati bliska prijateljstva.

Brexit pozicija: Često sebe opisuje kao ''meku ljevicu''. Kao umjereniji kandidat mogla bi ujediniti dva suprotstavljena ideološka krila laburista.

6. EMILY THORNBERRY, 59, IMA BOLJU VILU OD ŠUICE

Britain's Shadow Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs Emily Thornberry delivers her keynote speech at the annual Labour Party Conference in Liverpool, Britain, September 25, 2018. REUTERS/Phil Noble - RC1199925500
Phil Noble / REUTERS

Emily Thornberry, ministrica vanjskih poslova u sjeni

Tijekom predizborne kampanje Thornberry, ministrica vanjskih poslova u sjeni, vodila je mirnu predizbornu kampanju koja je u nekim četvrtima promatrana kao znak da će se kandidirati za čelnicu Laburista. Neki su smatrali da je ostala tiha zbog svojeg stajališta za ostanak u EU. Iako je oduvijek bila odana Corbynu, nije uvijek bila u potpunosti na ljevici. 

No Thornberry bi mogla zaplesti situacija slične onoj u kojoj se našla Šuicu. Njen imidž je pokvaren kada se suočila s optužbama da je dio ''gradske elite'' . Iako se kao zastupnica borila za pristupačnije stanove, 2014. godine je na svom Twitter profilu objavila sliku svoje velebne kuće u okrugu Rochester i Strood.  Zbog toga je morala odstupiti iz kabineta u sjedni jer su laburisti smatrali da svojim postupkom ismijava birače iz radničke klase. S obzirom na to da predstavlja Islington South, kvart susjedan Corbynovom Islington North, članovi bi se mogli zapitati žele li još jednog vođu iz Londona koji će zastupati birače iz cijele zemlje.

Brexit pozicija: umjereni laburist, za ostanak u EU. Izjavila je da ju ne zanima Corbynova pozicija o Brexitu nakon što su ona i ostali laburisti koji zastupaju ostanak u EU izdvojeni iz izborne kampanje.

 

7. SADIQ KHAN, 49, MISTER LONDON

Sadiq Khan, London's Mayor, speaks at the launch of the Labour Party's local election campaign, in London, Britain April 9, 2018. REUTERS/Hannah McKay - RC1623C5C4F0
Hannah McKay / REUTERS

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona

Najpoznatije lice Londona: trenutni gradonačelnik. Kao službenik djelovao je u vladi Gordona Browna i bio je viši dužnosnik u oporbenom timu Eda Milibanda (lidera laburista od odlaska u opoziciju 2010. do 2015. godine). Od 2016. godine svoj je fokus preusmjerio na izbacivanje Konzervativaca s dužnosti u Londonu.

U otvorenoj je svađi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom čiji je veliki kritičar i protivnik. Trump ga najčešće naziva 'nesposobnim gubitnikom', a Khan Trumpa kritizira zbog rasističkih ispada. No, najveći je problem što Khan nije zastupnik pa se ne može kandidirati za vođu. Dok je tadašnji gradonačelnik Londona Boris Johnson postao zastupnik Torijevaca 2015. godine pripremajući se za čelne pozicije, Khan nije napravio takav pomak na ovim izborima. Zapravo, isključio je i svoj povratak u Parlament. Ipak, nije nezamislivo da bi ga borba za vodstvom mogla potaknuti da se naknadno uključi.

Brexit pozicija: redovito je ulazio u sukob s Corbynom zbog stavova o Brexitu. Izjavio je da bi Corbyn trebao biti hrabriji kako bi pristašama odlaska iz EU objasnio da nisu u pravu po pitanju Brexita.

Angela Rayner je odlučila olakšati put svojoj kolegici Rebecci Long-Bailey i umjesto kandidiranja za čelnicu stranke odlučila se usredotočiti na mjesto zamjenice lidera Laburista, izvjestio je u utorak britanski The Guardian.

Utrka za liderstvo koja će se odigrati u sljedeća tri mjeseca, utvrdit će smjer laburističke stranke.

Phillips je u nedjelju izjavila da Laburisti moraju "pronaći hrabrosti da postavljaju teška pitanja o budućnosti naše stranke i budućnosti zajednice radničke klase kojima treba Laburistička vlada".