Potpredsjednik EK Šefčović drugi je političar koji je javno istaknuo kandidaturu za idućeg šefa Komisije

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

17.09.2018.

Francois Lenoir / REUTERS

Maroš Šefčovič

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič u ponedjeljak je najavio svoju kandidaturu za 'špic' kandidata (Spitzenkandidat) grupe socijalnih demokrata u kampanji za izbore zastupnika Europskog parlamenta 2019.

Maroš Šefčovič, Slovački diplomat koji predvodi Energetsku uniju, najavio je to jutros u EP. Taj potez ne iznenađuje jer je bio najavio da će se kandidirati u intervjuu s EURACTIVOM u srpnju.

Šefčovič je radio kao Slovački diplomat i kao takav nije pokazao političko opredjeljenje. Prije dolaska u Bruxelleski balon Šefčovič je radio kao diplomat u Zimbabveu i Kanadi, te kao ambasador u Izraelu. Bio je stalni predstavnik Slovačke u EP-u od 2004. do 2009. godine.

Tadašnji Premijer Slovačke Robert Fico predložio ga je za europskog povjerenika, a preuzeo je resor Obrazovanja, obuke, kulture i mladih od 2009. do 2010. godine.

Postao je potpredsjednik EK 2010. godine i još obnaša tu dužnost. Bavio se međuinstitucijskim odnosima i administracijom EK.

Na izborima 2014. godine nastupio je kao član Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i osvojio zastupničko mjesto koje na kraju nije odlučio prihvatiti.

U Junckerovoj Komisiji ponovno je osigurao mjesto potpredsjednika, ovoga puta odgovornog za Energetsku uniju.

Od tada je posredovao pri zaključivanju nekoliko sporazuma, uključujući sporazume s Rusijom i Ukrajinom. Tečno govori Ruski jer je studirao u Moskvi.

Tijekom kampanje 2009-2010, Europska pučka stranka (EPP) grupa desnog centra nepošteno je optužila Šefčoviča za proturomski sentiment. Tada je EPP želio srušiti S&D kandidata jer je Bugarska kandidatkinja za položaj povjerenice Rumiana Jeleva otpala na svom saslušanju.

Na svom saslušanju, Šefčoviča su podržali mnogi zastupnici, dijelom zbog pisma potpore koje je dobio od Romskih organizacija.

Obraćajući se danas novinarima u EP-u, Šefčovič je naglasio nužnost nadvladavanja podjela u EU između istoka i zapada te sjevera i juga. Rekao je da najveću prijetnju predstavljaju lažna obećanja populista diljem Europe.

"Zlorabljuju strahove, opravdana razočaranja i ljutnje, kradu, izvrću i zlorabe osjećaj domoljublja, profitiraju na podjelama, često se igraju vatrom, priželjkujući uništenje naše suradnje u Europi i našeg europskog sna," rekao je Slovački kandidat.

Potpredsjednikova zemlja Slovačka nipošto nije imuna na populizam i ksenofobiju, a Premijer koji je dva puta predložio Šefčoviča za položaj povjerenika i sam je iznio ksenofobne sentimente.

Šefčovič je drugi Europski političar koji je službeno najavio svoju kandidaturu u utrci za glavnog kandidata, nakon što je vođa EPP grupe Manfred Weber najavio svoju kandidaturu 5 rujna.

Očekuje se da će i ostali kandidati iz obje političke grupacije najaviti svoje planove.

Sa strane EPP-a, Alexander Stubb iz Finske slovi za liberalniju alternativu Weberu i pregovaraču u Brexit procesu Michelu Barnieru, koga EPP nije odobrio 2014. godine, a ponovno slovi kao mogući kandidat.

Sa strane S&D-a, Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici iz Francuske očito želi to mjesto, ali nije jasno hoće li mu Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pomoći u tome.

Članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version