Praktični katolik zaštitno lice francuskih republikanaca na izborima za EU

Autor:

  • Tea Trubić

30.01.2019.

French conservative party Les Republicains (LR or The Republicans) leader Laurent Wauquiez climbs Mont Mezenc, during a rally near Le Puy-en-Velay, France, August 26, 2018. REUTERS/Emmanuel Foudrot - UP1EE8Q16XAS7
Emmanuel Foudrot / REUTERS

Čelnik francuskih republikanaca Laurent Wauquiez

Lider francuskih demokršćana Laurent Wauquiez odabrao je konzervativnog stranačkog kolegu François-Xaviera Bellamyja za nositelja liste koji će ovoga svibnja predvoditi stranku na izborima za Europski parlament.

Njegov su odabir analitičari francuske politike interpretirali kao pokušaj da stranku Les Républicains, koja se do sada smatrala opcijom umjerene desnice, udalji od centra i približi desnim strujama.

Unatoč tome što je Bellamy relativno nepoznat široj francuskoj javnosti, riječ je o jednoj od prominentnijih figura u konzervativnim katoličkim krugovima te države. Bellamy je francuskim liberalima 'zapeo za oko' zahvaljujući svojem angažmanu u domeni bioetike i obiteljske politike, a posebno se istaknuo u borbi protiv istospolnih brakova. Iako je u nekoliko prilika javno istupio kao protivnik pobačaja, naglasio je da nije spreman kriminalizirati tu praksu na razini cijele države.

Odluka lidera francuskih republikanaca da za kandidata odabere desnijeg političara smatra se očekivanom zato što se posljednjih mjeseci pokušavao približiti konzervativnim građanima kako bi oduzeo glasove Marine Le Pen. Tijekom prosvjeda protiv medicinski potpomognute oplodnje, koji se u francuskim gradovima održao prošlog studenog, Wauquiez je sudionike upozorio na opasnost surogat majčinstva, usporedivši ga s eugenikom koju su koristili nacisti.

 

- Bellamy je kompetentan i kvalitetan mladić za kojeg vjerujem da bi mogao biti ključna figura u reformi francuske desnice – rekla je tajnica stranke Les Républicains Annie Genevard u razgovoru za France 24.

Međutim, njezino mišljenje ne dijele svi francuski republikanci. U razgovoru za konzervativan časopis Le Figaro, bivši ministar rada Eric Woerth izjavio je da je 'uistinu zabrinut zbog odluka koje je stranačko vodstvo donijelo' zato što smatra da se radi o 'strategiji kojom se stranku pokušava približiti desnom spektru'.

Kako bi uvažio kritiku koju su mu uputili umjereni republikanci, Wauquiez je na drugo i treće mjesto stranačke liste stavio kandidate koji više naginju prema centru.

No, hoće li to u konačnici biti dovoljno da ovoga svibnja uspješno preotme glasove za sada vodećim Le Pen i Macronu još uvijek nije moguće sa sigurnošću predvidjeti.

Prema relevantnim predizbornim anketama, francuski republikanci trenutno mogu računati na 8 do 13 posto glasova, dok Macron trenutno ima podršku oko 23 posto birača, a Marine Le Pen njih 21 posto.

 

Pitanje Europske unije i uloge Francuske u najvećem trgovinskom bloku na svijetu smatra se jednim od ključnih izazova koji uvelike dijeli društvo te države. Na Wauquiezu ostaje da procjeni hoće li njegova stranka više profitirati ostavši u proeuropskoj struji, ili će se narednih mjeseci još više približiti euroskepticima.

Ključne figure napustile pokret 'žutih prsluka'

Kontroverzni francuski pokret 'žuti prsluci' ovaj su tjedan doživjeli prvi veći udarac, nakon što su se ključne figure povukle iz trke za europarlamentarne izbore.

Od kampanje su odustali glavni strateg Hayk Shahinyan i vodeći kandidat Marc Doyer, i to samo nekoliko dana nakon što je platforma najavila svoje sudjelovanje na svibanjskim izborima.

U postu kojeg je objavio na svom službenom Facebook profilu, Shahinyan je izrazio sumnju oko mogućnosti platforme da se kvalitetno i profesionalno pripremi za izbore koji će se održati za samo nekoliko mjeseci.

Njegovu je odluku slijedilo još osam prominentnih figura 'žutih prsluka', od kojih su neki javno istupili kritizirajući odluku vodstva da se politički angažiraju tijekom kapanje za Europski parlament.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version