Pučani su i dalje najjača politička opcija diljem država Europske unije

Autor:

  • Gergana Stancheva/ EURACTIV.com

30.11.2018.

President of the European Commission Jean-Claude Juncker speaks at the European People's Party (EPP) congress in Helsinki, Finland, November 8, 2018. Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Lehtikuva/Markku Ulander / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na stranačkoj konvenciji Europske pučke stranke u Helsinkiju

Na predstojećim izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju, vladajuća stranka GERB mogla bi dobiti oko 40 posto glasova dok se opozicijska Socijalistička stranka zadržala blizu tog rezultata, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja.

Prema rezultatima ankete koju je provela Sova Harris i Afis agencija u periodu od 24. do 25. rujna, vladajuća stranka bugarskog premijera Bojka Borissova GERB dobila bi 37,2 posto glasova.

Socijalistička stranka dobila bi 34,3 posto, dok bi Pokret za prava i slobodu, još jedna opozicijska stranka, dobila 13,1 posto glasova.

Savez Ujedinjenih patriota, koalicijski partner stranke GERB, prema anketi dobivaju 6,1 posto glasova, a slijede ih Demokratska Bugarska s 2,7 posto, stranka Volya s 1,8 posto, stranka 'ABC' s 1,3 posto te drugi s 3,6 posto glasova.

Istraživanje je objavljeno kao dio šire analize temeljene na anketama provedenim u 27 država članica Europske unije te na stvarnim rezultatima izbora koji su se posljednjih godina održali u Bugarskoj.

Prema rezultatu cjelokupnog istraživanja provedenog na razini EU, Europska pučka stranka će zadržati poziciju najveće grupacije u Europskom parlamentu i nakon izbora, što će osigurati velike šanse njihovom spitzenkandidatu Manfredu Weberu da zamijeni Jean-Claudea Junckera na funkciji predsjednika Europske komisije.

Pučani će povećati svoju prednost nad socijaldemokratima lijevoga centra čiji je spitzenkandidat Nizozemac Frans Timmermans, aktualni prvi potpredsjednik Europske komisije. Uzimajući u obzir nedavne trendove na razini država članica, dvije vodeće političke grupacije zajedno će imati manje od pola mjesta u Parlamentu, dok će euroskeptične, nacionalističke i druge manje ostvariti jako dobar rezultat na izborima u proljeće.

Prema analizi, EPP bi mogao dobiti 177 od ukupno 705 mandata u novome sazivu Parlamenta, čime bi izgubio gotovo 50 mandata u odnosu na broj koji ima u aktualnom sazivu. Broj mjesta će se sljedeće godine smanjiti zbog odlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU u ožujku.

Progresivni savez socijalista i demokrata će s osvojenih 141 mandat ostati drugom najjačom političkom grupacijom u Parlamentu, ali će svejedno izgubiti gotovo 40 mandata u odnosu na sadašnji broj. Neslužbena 'velika koalicija' socijaldemokrata i pučanima neće uspjeti osigurati potrebnu većinu u novom sazivu Europskog parlamenta.

Zeleni mogu očekivati 48 mjesta (danas imaju 52), no valja napomenuti da je istraživanje provedeno prije njihovog ujedinjenja na izborima u Njemačkoj, Luksemburgu i Belgiji.

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) bi u slučaju koalicije s Macronovom strankom En Marche postao trećom najjačom grupacijom u Parlamentu, a s osvojenih 83 mandata koliko im anketa predviđa, preskočili bi i konzervativce (ECR) koji će izgubiti značajan broj mandata odlaskom britanskih torijevaca.

Članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version