Pučani u Helsinkiju usvojili rezoluciju koja osuđuje kršenje europskih vrijednosti

Autor:

08.11.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives at the European People's Party (EPP) congress in Helsinki, Finland November 7, 2018. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban na stranačkoj konvenciji EPP-a u Helsinkiju

Europska pučka stranka, najjača politička grupacija u Europskom parlamentu, u srijedu je na svom stranačkom kongresu u Helsinkiju usvojila rezoluciju koja osuđuje stranke i pojedince koji krše europske vrijednosti, ne navodeći pritom nikoga poimenice.

- Pozivamo sve članove Europske pučke stranke da poštuju, štite i promiču naše vrijednosti - stoji u rezoluciji koja je usvojena podizanjem ruku.

Iako se izravno ne spominje mađarska stranka Fidesz, rezolucija je poruka čelniku te stranke Viktoru Orbanu, koji je često kritiziran zbog odstupanja od europskih demokratskih vrijednosti.

Rezolucija osuđuje one koji krše europske vrijednosti i navodi da su temeljna načela Europske unije višestranački sustav, neovisnost medija i sloboda vjeroispovijesti.

- Naglašavamo da je Europska unija utemeljena na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava - navodi se u rezoluciji.

- Populistički nacionalizam, dezinformacije, diskriminacija, prijetnje vladavini prava predstavljaju najveću prijetnju slobodi i demokraciji u Europi od pada željezne zavjese - kaže se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije stajala je rečenica koja je u konačnoj verziji promijenjena, a njome su se pozivale vlade da jednako tretiraju 'nevladine organizacije bez obzira na njihovu političku orijentaciju, sve dok njihove aktivnosti ostaju u okvirima liberalne demokracije. Na kraju je izbačen dio "u okvirima liberalne demokracije' i umjesto toga stavljeno 'u okvirima pravne države'.

Orban je zagovornik tzv. 'iliberalne demokacije'.

U rezoluciji se također poziva na očuvanje akademskih sloboda, što je, jednako kao i kod poziva na jednako tretiranje nevladinih organizacija, jasna aluzija na Orbana i njegovu stranku Fidesz.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul usprotivio se izbacivanju Fidesza iz stranačke obitelji EPP-a.

- Kao što sam često govorio u svakoj obitelji ima jedno zločesto dijete. Više volim zadržati zločesto dijete u obitelji i urazumiti ga - rekao je Daul prije početka stranačkog kongresa.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version