Salvini u Varšavi traži koalicijske partnere za europarlamentarne izbore

Autor:

  • via Reuters

09.01.2019.

FILE PHOTO: Italian Deputy Prime Minister and right-wing League party leader Matteo Salvini attends a news conference at the Foreign Press Club in Rome, Italy December 10, 2018. REUTERS/Tony Gentile/File Photo
Tony Gentile / REUTERS

Čelnik talijanske stranke Lega Nord Matteo Salvini

Kontroverzni talijanski ministar i potpredsjednik populističke vlade Matteo Salvini jučer se susreo s čelnikom poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) Jarosławom Kaczynskijem, kako bi razmotrili mogućnost ulaska u predizbornu koaliciju euroskeptika prije europarlamentarnih izbora u svibnju.

Sastanak u Varšavi inicirao je poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński, koji se posljednjih mjeseci angažirao u sakupljanju euroskeptičnih saveznika s kojima bi surađivali tijekom kampanje.

- Izbori će dokazati da euroskeptični glasovi diljem Europe postaju sve glasniji – rekao je Michał Baranowski, predsjednik poljske podružnice Njemačkog Marshall fonda.

Matteo Salvini, stranački čelnik talijanske antiimigrantske stranke Lega Nord, u brojnim je prilikama kritizirao politiku Europske unije, ali i upozorio da će na izborima u svibnju ključnu ulogu imati 'reformistički' blok čija će glavna zadaća biti reformirati europske institucije. Talijanski ministar unutarnjih poslova dao je naslutiti i da bi mogao biti jedan od vodećih kandidata svoje političke grupacije za funkciju predsjednika Europske komisije.

- Netko je izdao europski san – rekao je Salvini na stranačkoj konvenciji u Rimu prošloga mjeseca.

- Dat ćemo novi život europskom projektu koji će se temeljiti na poštovanju, radu, rastu i jednakosti – dodao je.

Kaczynski je rekao da bi Poljska, država koja je ponajviše profitirala od infrastrukturnih sredstva Europske unije, trebala ostati dijelom toga bloka, ali da bi istovremeno trebala raditi na reformi europskih institucija kako bi se odlučivačka moć vratila državama članicama.

Sukob s EU

Vladajuća stranka PiS sukobila se naredbama Bruxellesa zbog razlike u stavovima, osobito po pitanju vladavine prava u Poljskoj, zaštite okoliša i migrantskih kvota. Stranački čelnik Kaczynski rekao je da bi se Europska unija trebala prestati miješati u unutarnju politiku svojih država članica.

S druge strane, EU je optužila vladu PiS-a za provođenje 'autoritarne politike', a zbog prijedloga pravosudne reforme Bruxelles je pokrenuo postupak sankcija Varšave.

- Političari poput Kaczynskog i Salvinija voljeli bi vidjeti Europu koja je više fokusirana na potrebe individualnih suverenih nacija, a ne na potrebe jedinstvene EU – rekao je Baranowski.

Salvini se prošle godine susreo s potencijalnim koalicijskim partnerima diljem Europe s kojima vjeruje da će uspostaviti kvalitetnu suradnju zastupajući interese euroskeptika. Među potencijalnim suradnicima našao se i aktualni mađarski premijer Viktor Orban. Talijanski ministar pokušat će ujediniti političku grupaciju Europa nacija i sloboda, kojoj pripada njegova stranka, s grupacijom Europskih konzervativaca i reformista, kako bi oformili jedinstveni blok euroskeptika unutar samog Parlamenta.

Stranci Pravo i Pravda (PiS) koja pripada grupaciji Europskih konzervativaca i reformista, dobro bi došlo pojačanje, nakon što će ih napustiti britanski torijevci u ožujku. Također, stranačko vodstvo PiS-a je pokušalo svoj program udaljiti od euroskeptične retorike, zbog parlamentarnih izbora koji će se ove jeseni održati u Poljskoj. Naime, prije nekoliko mjeseci su odustali od provođenja pravosudne reforme koju je Europska unija kritizirala, pa žele pridobiti simpatije umjerenijih birača.

Edit Zgut, politička analitičarka Centra za Europu na Sveučilištu u Varšavi, naglasila je razliku u stavovima prema Rusiji Salvinija i Kaczynskog kao potencijalni problem koji bi mogao narušiti kvalitetu njihove suradnje. Poput većine poljskih konzervativaca, Kaczynski nema nimalo povjerenja u dobre namjere Kremlja u regiji te se žestoko protivi ruskim interesima.

- Salvini je jedan od rijetkih europskih političara koji je spreman javno dati podršku Putinu, dok je Kaczynski proteklih mjeseci aktivno pokušavao izgladiti svoje odnose s Europskom unijom – rekla je Zgut.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version