Salvini želi oformiti talijansko-poljsku 'silu osovine' koja bi zamijenila Pariz i Berlin

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

10.01.2019.

Italian Deputy Prime Minister Matteo Salvini shakes hands with Polish Interior Minister Joachim Brudzinski during a joint news conference in Warsaw, Poland January 9, 2019. Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT.
Slawomir Kaminsk / REUTERS

Potpredsjednik talijanske vlade Mattero Salvini i poljski ministar unutarnjih poslova Joachimom Brudzinskim

Matteo Salvini, kontroverzni talijanski ministar unutarnjih poslova, ove je srijede izjavio da bi talijanski i poljski populisti trebali pokrenti 'europsko proljeće' kako bi se zajedničkim snagama suprotstavili demokršćanskom utjecaju Njemačke i Francuske na izborima za Europski parlament.

Salvini je u Varšavi održao govor, nakon održanog sastanka sa stranačkim čelnikom Jarosławom Kaczyńskim, moćnim vođom vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS), koja će se isto natjecati na izborima za Europski parlament ovoga svibnja. Europske nacionalističke i radikalne struje namjeravaju poremetiti ravnotežu moći unutar postojećeg bloka kojim trenutno dominiraju demokršćani.

- Pripremamo novu energiju u Europi. Poljska i Italija će voditi novo 'europsko proljeće' – rekao je Salvini dodavši da imaju 'novi plan za novu Europu' koji će zamijeniti dominantnu 'francusko-njemačku osovinu'.

Salvinijeva Lega Nord, poznata po oštroj antiimigrantskoj retorici, u koaliciji je s protusistemskim Pokretom Pet zvjezdica u talijanskoj populističnoj vladi.

- Nisam siguran dijelimo li jednaku sudbinu, no radimo na tome – rekao je Salvini ponovivši da bi 'talijansko-poljska osovina mogla zamijeniti onu francusko-njemačku'.

Razgovor o 'osovinama' neodoljivo podsjeća na retoriku uoči Drugog svjetskog rata. Sile osovine podrazumijevale su fašističke, nacističke i militarističke saveznike Rim-Berlin-Tokyo, koje su se u tom radu borile protiv Saveznika. Sastanak s Kaczyńskim je bio 'dug, pozitivan i konkretan', istaknuo je Salvini.

- Volio bi stvoriti pakt, savez onih koji žele spasiti Europu. Što nas bude više, bit će bolje – rekao je Salvini dodavši da će njegova stranka drugim državama EU predstaviti program s deset točaka.

- Nemam kristalnu kuglu, ali naš cilj je postati druga najveća politička grupacija u Uniji, možda i prva – zaključio je.

Glasnogovornica PiS-a Beata Mazurek na svom službenom Twitter profilu je izjavila da su pregovori između Salvinia i Kaczyńskog 'otvorili put prema daljnjoj suradnji koji će ubrzati razvoj država članica, ali i ojačati pregovaračku poziciju Europske unije na globalnoj sceni'.

Rim je proteklih mjeseci imao nekoliko okršaja s Bruxellesom, osobito zbog svoje oštre antiimigrantske politike te pokušaja usvajanja proračunskog prijedloga koji se kosio s odredbama eurozone. Talijanski parlament je prošloga mjeseca usvojio revidirani proračunski predlog za 2019. godinu, a u njemu nije bilo ključnih mjera zbog kojih je proračunski deficit bio toliko visok da je Europska komisija bila spremna nametnuti financijske sanckije.

Diskriminacija?

Salvini je rekao da je održao pregovore s PiS-ovim premijerom Mateuszom Morawieckim. Ranije u srijedu, Morawiecki je izjavio da njegova vlada dijeli stavove s Salvinijevom strankom, optuživši pritom Bruxuelles da diskriminira neke države.

- S državama članicama koje se nalaze u sličnim situacijama, postupa se prilično drugačije. Nije li to oblik diskriminacije? - rekao je Morawiecki za američku televiziju CNBC.

- Jedna država ima proračunski deficit od 2,4 posto (Italija), dok druga država ima deficit koji prelazi 3 posto (Francuska), a prema njima se postupa drugačije samo zbog nekih individualnih razloga – rekao je referirajući se na nesuglasice između Bruxellesa i Rima oko plana za proračun.

- Bruxelles ne bi smio postupati drugačije – rekao je Morawiecki nadodavši da se 'slažu s gospodinom Salvinijem oko mnogih europskih pitanja'.

Morawiecki, koji se pribojava poljskih parlamentarnih izbora koji će se održati ove jeseni, nedavno je imenovao mladog radikalnog političara Adama Andruszkiewicza na mjesto mlađeg ministra. Mnogi kritičari su rekli da se time povećava broj sudskih grupa s antimigrantskim i ultranacionalističkim mišljenjem.

Od preuzimanja mandata u 2015. godini, vlada PiS-a je sukobila Poljsku s Europskom unijom zbog niza spornih sudskih reformi. Pod pritiskom Bruxellesa, Varšava je nedavno odgodila implementaciju reforme pravosuđa, čiji je cilj bio sniziti dobnu granicu za umirovljenje sudaca Vrhovnog suda. Europski sud pravde je zaključio da je prijedlog pravosudne reforme  narušavao nezavisnost sudova.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version