Sarkozy mu se tiho prišuljao iza leđa, Žuti prsluci traže osvetu, birači se boje koronavirusa. Dakle, Macron sigurno gubi francuske izbore!

Autor:

  • Karla Juničić

13.03.2020.

Former French President Nicolas Sarkozy and Paris city hall candidate Rachida Dati (L) of the right-wing Les Republicains (LR) arrive prior to a political meeting in Paris on March 9, 2020. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Unatoč rastu broja zaraženih od koronavirusa u Francuskoj, francuski birači će izaći na birališta 15. i 22. ožujka ovoga puta kako bi izabrali svog gradonačelnika, ali neki kako bi francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu nanijeli poraz.

Francuska ima 34 970 općina i nešto više od 500.000 mjesta u vijećnicama, a na ovim izborima će se natjecati preko sto tisuća kandidata. Najmlađi ima 18, a najstariji 97 godina. Da to je mnogo, i Francuska drži europski rekord jer posjeduje više od trećine svih općina u EU (Njemačka ih primjerice ima tri puta manje). Taj broj se nekoliko puta pokušavao smanjiti, a tu je kulminirao zakonom Marcellin iz 1971.  koji je pozvao općine na spajanje i zakoni nakon 2015. kada je njihov broj smanjen za oko 1000. Uostalom, državama se nada da će objedinjavanjem resursa u pripojenim općinama stvoriti uštede za javne financije.

Sustav glasanja je nešto kompliciraniji. Gradovi koji imaju manje od 1000 stanovnika koriste većinsko glasanje, a oni s više stanovnika broj mjesta se dodjeljuje proporcionalno. Izborni proces je složeniji u tri najveća grada Pariz, Marseille i Lyon prema zakonu o decentralizaciji iz 1982. godine. Tamo birači prvo biraju vijećnika svog arondismana tj. četvrti. Građani Pariza stoga glasaju za popis u svom arondismanu i tako imenuju vijeće okruga koji svoje predstavnike šalje u veliko Pariško vijeće. Općinsko vijeće dakle bira gradonačelnika grada – slično kao što to radi izborni kolegij u SAD-u. To znači da ako ste izašli kao pobjednik u svojoj četvrti ne znači da ćete biti i gradonačelnik Pariza.

From left: Les Republicains (LR) right-wing party's Rachida Dati, independant Cedric Villani, Rassemblement National (RN) far-right party's Serge Federbusch, Paris' incumbent mayor and Socialist party's candidate Anne Hidalgo, La Republique en Marche (LREM) ruling center-liberal party's Agnes Buzyn, La France Insoumise (LFI) leftist party's Danielle Simonnet, and Europe Ecologie Les Verts (EELV) ecologist party's David Belliard pose for a group photograph prior to a debate between seven of the eight candidates running for the Paris City Hall, broadcasted by French public TV and radio news outlet France Info, public TV channel France 3 and public radio station France Bleu Paris, on March 10, 2020, in Paris. - France votes in mayoral elections on March 15 and 22, 2020. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / various sources / AFP)
Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Kandidati za gradonačelnike Pariza. S lijeva na desno: Rachida Dati (LR), Cedric Villani (neovisni), Serge Federbusch (RN), Anne Hidalgo (Socijalistička stranka), Agnes Buzyn (LREM), Danielle Simonnet (La France Insoumise, LFI), i David Belliard (Zeleni)

 
Žrtve Brexita i korone

Francuske vlasti su bile nemilosrdne prema britanskim stanovnicima nakon Brexita i zabranile su im kandidiranje na izborima što im je dosada dopuštalo pravo EU. Nakon Brexita, britanski državljani se neće moći ni kandidirati ni glasati. Trenutno 760 britanskih vijećnika morat će napustiti svoje pozicije unatoč njihovom ulaganjima u ruralna područja i podrškuelokalne zajednice.

Macron je u utorak upozorio da je Francuska "tek na početku" epidemije koja je već usmrtila 33 osobe u zemlji i zarazila više od 1.700. ljudi (trenutno je omjer tih brojki 2,876/66). No, njegova vlada ni pod koju cijenu neće odgoditi izbore. Prema zadnjima anketama koje je proveo Ifop, čak 28 posto birača razmatra svoj nedolazak na birališta zbog straha od zaraze. ''Glasajte sa svojim rukavicama i maskama, ali dođite i glasajte! , izjavio je konzervativni zastupnik Eric Woerth. Novoizabrani ministar zdravstva Olivier Véran tvrdi da izbori nisu ''ništa opasniji'' od odlaska u trgovinu. Vlada je najavila da će glasanje olakšati starijim osobama i onima u samoizolaciji. Antibakterijski gelovi bit će na raspolaganju na biračkim mjestima, a neki gradonačelnici poput onoga iz Montpelliera će osigurati 320.000 olovki kako bi birači sigurni od koronavirusa. Susjedni grad Béziers je poručio biračima da ipak donesu svoje olovke, ali bitno je da budu crne boje.

Les Republicains (LR) right-wing party's Rachida Dati poses before taking part in a debate gathering seven out of eight candidates running for Paris' city mayor broadcasted by French news TV channel LCI on March 4, 2020 in Boulogne-Billancourt, near Paris, less than two weeks ahead of the election's first round. (Photo by Bertrand GUAY / POOL / AFP)
Bertrand GUAY / AFP

Rachida Dati, kandidatkinja za gradonačelnicu Pariza i bivša ministrica pravosuđa u Sarkozyjevoj vladi

Poraz Macrona

Ono što je sigurno je da se Macronu loše piše na lokalnim izborima. Ankete pokazuje da se vladajuća stranka bori s prikupljanjem glasova, iz više razloga. Prvi je nepopularna mirovinska reforma vlade. Drugo, Žuti prsluci su svoj bijes iz gradova utaborili u ruralnoj Francuskoj gdje gaje bijes da vođa favorizira urbanu elitu. Treće, Zeleni i novi eko-aktivizam je probudio sela. Štoviše u nekim općinama utrka za gradonačelnika se pretvorila u referendum o zabrani pesticida.

Macronova stranka La République en Marche (LREM) se želi usredotočiti na osvajanje Pariza, ali i ta ideja je prema svim anketama već passé. Gubitak Pariza nanijeti će veliki gubitak stranci, a njegovi kandidati nisu vodeći ni u Lyonu ni Marseilleu. U Parizu je kampanja propala nakon grotesknog zaokreta sredinom veljače. Kontroverzni ruski umjetnik Peter Pavlenski (umjetnik koji je skrotum prišio za Crveni trg u Moskvi) društvenim mrežama je proširio snimku na kojoj se Macronov kandidat Benjamin Griveaux samozadovoljava za svoju ljubavnicu. Njegova zamjena, kandidatkinja Agnès Buzyn je kasno ušla u utrku. Listu predvodi trenutna socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo (koja bi mogla ponovno pobijediti).

Crna pantera

Njena najveća rivalka je Rachida Dati, bivša ministrica pravosuđa u vladi Nicolasa Sarkozyja. Štoviše, on joj pomaže u kampanji i čini se da se prišuljao Marconu iza leđa. Njegova crna pantera i konzervativna kandidatkinja Republikanaca, izazvala je nekoliko kontroverzi. Kritizirala je njemačku kancelarku Angelu Merkel nakon terorističkog napada u Hanauu jer je dopustila ''masovno otvaranje granica 2015. godine'' za što sada ''plaća cijenu''. Kritizirala je Hidalgo jer podržava Merkel i dočekuje migrante u Parizu. No, podržala je Macrona u njegovoj ideji da se u školama ukine obrazovni program predavanja stranih jezika i kulture za doseljenike jer je postao ''mjesto širenja radikalizacije''.

French member of Parliament and President of the far-right Rassemblement National (RN) party Marine Le Pen speaks on February 29, 2020 in Lens during a RN meeting in support to the local candidate for Lens 2020 mayoral election Bruno Clavet. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
FRANCOIS LO PRESTI / AFP

Marine Le Pen, liderica konzervativne desnice, stranke Nacionalnog okupljanja

Socijalisti su vodili Pariz od 2001. godine čime su otjerali povijesnu dominaciju konzervativaca. No ovoga puta očigledno je da će se ljevica i desnica sukobiti. Hidalgo je osvojila građane ozelenjivanjem grada, smanjivanjem prometa i borbi protiv klimatskih promjena. Ali njoj se protive svi oni koji su bili protiv povećanja poreza na gorivo zbog čega su i buknuli Žuti prsluci 2018. godine. Istodobno, stanovnike francuske prijestolnice brine rastući kriminal. Dati obećava Parižanima program fokusiran na smještaj, javni prijevoz, čistoću, zakon i red. Budući da ni Dati ni Hidalgo vjerojatno neće dobiti većinu u prvom krugu 15. ožujka, bit će im potrebni glasovi od drugih kandidata. Pritom Hidalgo će se prikloniti Zeleni, a Dati bi mogla dobiti podršku desnog centra LREM-a. Medijska zvijezda, otkačeni matematičar s paukovim brošom Cédric Villani, koji se nakon svađe s Macronom natječe sam, tek je peti na listi prema anketama. Ali preusmjeravanje njegovih glasova bi moglo presuditi. Iako je bivši LREM-ovac njegova podrška više naginje prema Hidalgo nego Dati.

No, još dva igrača žele pokvariti zabavu. Tu su Zeleni, dugo vremena marginalan sila koji će sigurno voditi u drugom centru Europske unije, Strasbourgu. A drugi su krajnje desna stranka Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen kojoj će zasigurno upaliti tehnika ''rayonnement'' - okupljanja birača i širenja utjecaja. Le Pen je u posljednje vrijeme optuživana za širenje lažnih vijesti oko koronavirusa. No, ona bi mogla biti najbitnija figura predsjedničkih izbora 2022. godine. Već je izjavila da su joj ovi izbori samo priprema za predsjedničke. Ne zaboravimo, ipak Le Pen je pobijedila LREM i na europskim izborima.