Seks, laži i videosnimka tresu Macronovu stranku u utrci za gradonačelnika Pariza

Autor:

  • Karla Juničić

20.02.2020.

TOPSHOT - Former government spokesperson and La Republique en Marche (LREM) candidate for the upcoming Paris 2020 mayoral election Benjamin Griveaux is pictured as he announces his withdrawal from the mayoral campaign at AFP headquarters in Paris on February 14, 2020. - Griveaux, vested by LREM to lead the electoral battle in Paris, has withdrawn from the mayoral campaign after the release of a private video on social media on February 13. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)
Lionel BONAVENTURE / AFP

Benjamin Griveaux, bivši kandidat LREM-a za gradonačelnika Pariza

Čini se da je francuski predsjednik Emmanuel Macron u sve neugodnijoj poziciji na unutarnjem bojištu, a sada pogotovo zbog seksualnog skandala u koji je upleten njegov kandidat za gradonačelnika i ruski umjetnik poznatiji po tome što je prikovao skrotum na moskovski Crveni trg.

Lokalni izbori koji će se održati u 35,000 francuskih općina od 15. do 22. ožujka su sve bliži, a Macronova misija osvajanja Pariza i uspostavljanja centra moći liberala i njegove stranke La République en Marche! (LREM) postaje nemoguća. 

U nedjelju, 16. veljače, Emmanuel Macron je bio primoran imenovati novog kandidata za gradonačelnika Pariza zbog seksualnog skandala u kojem je bio upleten njegov bliski suradnik Benjamin Griveaux. Griveaux je u kasne noćne sate protekle srijede mlađoj ženi uputio video poruku u kojoj se samozadovoljava s natpisom ''Ja jutros, kada sam se probudio''. Čini se da su Griveaux i ljubavnica međusobno izmjenjivali poruke i fotografije unatoč tome što je ovaj 42. godišnjak i bivši glasnogovornik Macronove vlade otac troje djece i navodno sretno oženjen. To je isticao i tijekom svoje kampanje zastupajući obiteljske vrijednosti.

Priča se dodatno zakomplicirala jer je za širenje te poruke na društvenim mrežama odgovoran kontroverzni ruski umjetnik Peter Pavlenski. Pavlenski, trenutno i član Žutih prsluka, poznatiji je po svojim poprilično bolnim političkim umjetničkim performansima. 2013. godine je svoj skrotum prikovao za Crveni trg ispred Lenjinovog mauzoleja, prišio je usta pribadačom u znak prosvjeda nakon uhićenja ruskog punk benda Pussy Riot, a odrezao je i dio uha sjedeći na zidu zloglasne psihijatrijske ustanove Serbski. Jamčen mu je azil u Francuskoj, no to ga nije spriječilo da zapali Središnju francusku banku na trgu Bastille u Parizu te da sada razotkrije slučaj, kako ga je sam nazvao: ''društvenog licemjerja''. Trenutno su Pavlenski i njegova francuska djevojka Alexandra de Taddeo na suđenju, a prijeti im dvogodišnja kazna zatvora.

Russian artist Pyotr Pavlensky poses during a press interview at his lawyer's office in Paris on February 14, 2020. - Emmanuel Macron's candidate for Paris mayor, Benjamin Griveaux, withdrew from the race over a leaked sex video on February 13, in a blow for the French president's party ahead of March local elections. Griveaux said he opted for retreat to protect his family after a website published video excerpts of a man masturbating, accompanied by screengrabs of racy text messages, which it said came from the former government spokesman. On February 14, the Russian performance artist Pyotr Pavlensky confirmed, in an AFP interview in the office of his lawyer Juan Branco, that he was responsible for publishing the video online. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)
Lionel BONAVENTURE / AFP

Ruski umjetnik Petar Pavlensky, tijekom intervjua u uredu svog odvjetnika u Parizu, 14.veljače 2020. godine

Griveaux nije osporio slanje poruka, ali je optužio medije za ''jezivi'' napad na privatnost. Ponekad je u Francuskoj  ménage à trois lakši nego onaj à deux, posebice u prestižnim elitnim sredinama. Ponekad on ne šteti ugledu političara već i njemu pridonosi. Slučaj  Griveaux nije prvi takve prirode u Francuskoj, slični slučajevi se ne mogu nabrojati ni na prste jedne ruke.  Još davne 1899. godine je predsjednik Felix Faure umro je u naručju svoje ljubavnice. Tadašnji mediji su ljubavnicu nazivali ''pompe funèbre'' što u izravnom značenju znači ''pogrebno poduzeće'' ali u slengu aludira na riječ ''pumpu''. I  dalje procijenite sami.

Francuski predsjednik  François Mitterrand dugo je skrivao od očiju javnosti svoju drugu obitelj, ali zato je na njegovom pogrebu 1996. godine pored žene i dva sina stajala i ljubavnica s njegovom kćeri. Čak su se 2014. pojavili i posthumni ostaci njegovo ljubavnog života jer je 2014. godine 25. godišnji švedski političar Hravn Forsne otkrio da je njegov sin kojeg je imao s ljubavnicom švedskom novinarkom Chrsitine Forsne.  François Hollande, pod nadimkom ''plameni'', imao je aferu iza leđa partnerice s glumicom Julie Gayet, a sporna reputacija još uvijek prati i bivšeg šefa MMF-a Dominiquea Straussa Kahna koji je između ostalog prisustvovao Bunga Bunga partijima bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija te je optužen za silovanje hotelske sobarice u New Yorku. Zbog ove zadnje afere su dvije zaposlenice 2011. godine bile potaknute prijaviti Georgesa Trona, ministra iz vlade Nicolasa Sarkozyja za seksualno uznemiravanje zbog ''masaže stopala''. I za danas bi bilo dosta i previše.

Ali francusku javnost čini se više ljute neke druge stvari. Primjerice kod Mitteranda ih je više ljutila činjenica što je predsjednik održavao svoju drugu obitelj novcem poreznih obveznika, a ne to što je imao aferu. Njegov nećak Frédéric Mitterand, je osuđen na pedofiliju, ali ni to mu nije naštetilo da postane francuski ministar kulture 2012. godine. Ipak, zbog širenja seksualne videosnimke na društvenim mrežama, Griveaux je u petak donio odluku da se povuče iz utrke.

Afera je izazvala ogorčenje u političkim klasama u zemlji koja poštuje privatni život političara. Alexis Corbière, iz krajnje ljevice La France Insoumise rekao je da žali zbog "amerikanizacije" francuskog političkog života u kojem se "ljudi moraju ispričati zbog toga što imaju ljubavnike ili ljubavnice".

Macron je zbog Griveauxa pretrpio unutarstranačke sukobe. On je dobio potporu premijera Edouarda Philippea koji se trenutno kandidirao za gradonačelnika lučkog grada Le Harve u Normandiji, ali je LREM otuđio neke od svojih članova. Tako je i izgubio svojeg člana Cédrica Villanija, matematičkog genijalca koji se trenutno natječe kao samostalni kandidat i ne krije svoju futurističku održivu viziju Pariza.

Outgoing French Health and Solidarity Minister henceforth candidate for the 2020 Paris' mayor election Agnes Buzyn (R) attends the transfer of power ceremony to the newly appointed minister Olivier Veran (L) at the Health and Solidarity Ministry in Paris on February 17, 2020. - Olivier Veran, an MP and doctor, replaces Buzyn at the health ministry, after she had been chosen by the LREM party to run for mayor of Paris on March 2020, replacing Benjamin Griveaux, who was toppled by a leaked sex video. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)
GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Nova kandidatkinja za gradonačelnicu iz stranke LREM Agnes Buzyn i novoimenovani ministar zdravstva Olivier Veran

I dok se muškarci prepiru s ljubavnicama, trenutno tri žene vode u utrci za Pariz. Macronovog kandidata LREM-a je u nedjelju hitno zamijenila ministrica zdravstva Agnes Buzyn koja se u proteklih mjesec dana istaknula svojim govorima zbog 11 slučajeva zaraze od korona virusa u Francuskoj. No, brojni politički komentatori smatraju da kasni dolazak Buzyn ne može spasiti Macronovu glavu. U borbi za poziciju gradonačelnice trenutno vodi socijalistkinja Anne Hidalgo, koja se ponovno kandidirala. Na drugom je mjestu republikanka i bivša ministrica pravosuđa Sarkozyjeve vlade Rachida Dati.

Socijalisti su 2014. godine bili gubitnici lokalnih izbora, ali su uspjeli zadržati Pariz. Anna Hidalgo, ujedno prva gradonačelnica Pariza, tada je pobijedila kandidata iz centralno-desne stranke Saveza za narodni pokret (UMP), današnji Republikanci. Najviše su gradova tada osvojili UMP i Front National Marine le Pen od rujna preimenovan u stranku Nacionalnog okupljanja. Le Pen već od početka jeseni skuplja bodove za lokalne izbore koje ne misli izgubiti i to joj i uspijeva.

Macron, koji je izgubio od nje na Europskim parlamentarnim izborima, sada je u zaista neugodnoj poziciji. Njegov pokušaja uspostavljanja kontrole nad gradskom vijećnicom znači stvaranje Pariza u bazu moći za liberale. Pozicija gradonačelnika Pariza ne nudi samo simbol prestiža, za mladu stranku poput Macronovog LREM-a pobjeda u glavnom gradu bi kompenzirala gubitke u drugim dijelovima zemlje. Osim toga osigurala bi mu i bolju poziciju na predsjedničkim izborima 2022. godine. Dok traje kampanja, Pariz trenutno gori pod prosvjedima zbog reforme socijalnog sustava i mirovina. Ako vlada ne uspije u pokušajima reforme, Macron neće održati obećanje zbog kojeg je pridobio birače na proteklim predsjedničkim izborima.

 

Uoči izbora vraća se još jedanput popularna tema ''islamističkog separatizma'' posebice među mladim useljenicima te u obrazovnom sustavu. Predsjednika Emmanuel Macron najavio je u utorak 18.veljače ukidanje programa ELCO ,,svugdje na tlu Republike''- programa koji već postoji nekoliko desetljeća, a omogućavao je useljenicima pohađanje satova svog domorodačkog jezika i kulture u sklopu izvanškolske nastave, prenio je Le Monde. Mladi su uvijek uzimani kao ranjiva skupina među migrantima jer ipak su oni palili predgrađa Pariza i drugih francuskih gradova u nekoliko navrata uključujući velike sukobe 2005. godine za vrijeme Nicolasa Sarkozyja. Oni ranjiva skupina za širenje islamskog terorizma što je dokazao slučaj napada na Charlie Hebdo 2016. godine  u kojem su počinitelji bili muslimani iz predgrađa koji su pohađali lekcije jednog ''islamističkog imama''. Macron je najavio da će Francuska prestati s razmjenom imama iz zemalja poput Turske i Alžira ali nije najavio kako će to primijeniti.  Program obrazovanja ELCO potpisan je još davnih 1970.-ih godina s devet zemalja, a među njima su Alžir, Hrvatska, Maroko, Španjolska,Portugal, Srbija, Tunis i Turska s ciljem olakšanog povratka imigranata u svoje države podrijetla i omogućavanje održavanja veza sa svojim obiteljima. Ipak, vidljivo je od tada da se ti imigranti baš lako i ne vraćaju, a  kritike su i da ne olakšava integraciju te samo potiče širenje radikalizacije i prozelitizma, tj. fanatičnog pridruživanja vjerskim zajednicama koje nisu u skladu s francuskom kulturom. Ono što je jasno iz Macronovog govora u utorak 18. veljače, je da se on želi boriti protiv ''islamističkog separatima'' koji je nespojiv s idejama Republike, ali bez stigmatiziranja muslimana. ''U Republici nikada ne treba prihvatiti da zakoni religije budu superiorniji zakonima Republike'', rekao je Macron.