Šest mjeseci prije europskih izbora, portugalske stranke kriju svoje kandidate

Autor:

  • Sara Madeira/ Euractiv.com,
  • Hugo Godhino/ Euractiv.com

11.12.2018.

Plenary session - Situation in Syria
Sebastien Bozon / © European Union 2018 - EP (Reference EP-069531E)

Portugalska zastupnica Marisa Matias

Šest mjeseci prije izbora za Europski parlament, desno orijentirana Narodna stranka CDS-PP i lijevi blok BE jedine su portugalske stranke koje su predstavile svoje kandidate. Ostale su stranke odlučile odgoditi najavu svojih kandidata za kraj ove godine ili početak iduće, javlja Lusa, medijski partner Euractiva.

Dva službena kandidata stranaka su Nuno Melo (CDS-PP) i Marisa Matias (BE). Oboje trenutno obnašaju funkciju zastupnika u Europskom parlamentu.

Assunção Cristas, vođa CDS-PP-a, objavio je svog kandidata još prošlog ožujka, više od godinu dana prije europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019. godine.

U razgovoru s novinarom portugalskog medija Lusa, Melo kao portugalski zastupnik koji dužnost obnaša od 2009. godine, smatra se prvim službenim portugalskim vodećim kandidatom na izborima za Europski parlament što mu je dalo 'prednost' da ranije započne svoju političku kampanju.

- Naučili smo iz lokalnih izbora u Lisabonu važnost pravovremene akcije – rekao je prisjećajući se 20 posto više osvojenih glasova od Assunçãa Cristasa 2017. godine.

Na predstojećim europarlamentarnim izborima, CDS planira 'osvojiti isti broj glasova ili osvojiti još više zastupničkih mjesta' nego 2014. godine, kada je stranka dobila dva zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. U 2014. godini, socijaldemokratski PSD i narodni CDS-PP zajedno su se natjecale osvojile sedam mandata.

Prošloga mjeseca, Catarina Martins,  glavno lice lijevoga bloka, objavila je da će europska zastupnica Marisa Matias ponovno nositi listu njihovih kandidata za Europski parlament, s ciljem da 'ojača svoju prisutnost', prema izvoru iz stranke.

Socijalistička stranka (PS), vodeća stranka u portugalskoj vladi, planira svoje kandidate objaviti u veljači.

Francisco André, državni tajnik za međunarodne odnose i član socijalističke stranke nije zabrinut da će biti prekasno, s obzirom na to da je isti vremenski rok postavljen i na prethodnim izborima.

- Već radimo na predstavljanju najboljeg programa u suradnji s našim najprominentnijim kandidatima. To je ono što je zaista bitno. Biti prvi koji će postaviti kampanjski plakat s prikazanim licem bez da se ima nešto za reći ne znači baš ništa – naglasio je.

PS je osvojio čak osam mandata na europskim izborima 2014. godine, što ga je učinilo strankom s najvećim brojem osvojenih mandata. Sada cilja na pobjedu, ponovno predstavljajući listu muškaraca i žena u jednakom broju. Cilj je 'imati više glasova i dobiti više mandata'.

U ime PSD-a, glavne portugalske opozicijske stranke, Isabel Meirelles, potpredsjednica i koordinatorica europskih odnosa, odlučila se radije ne postaviti datum objave kandidata. Stranačka čelnica smatra da je ključno odgoditi atmosferu političke kampanje što je više moguće.

- Ljudi su bitni, no bitne su i ideje – potvrdila je.

Također, Isabel Meirelles je odabrala ne objaviti brojke koje bi značile dobar rezultat PSD-a na europskim izborima.

- Trenutačno, prioritet je našim programom obuhvatiti sve političke izazove koji trenutno postoje u našem društvu i prenijeti naše ideje pravilno tako da portugalski građani ne odluče bojkotirati ove izbore  – izjavila je.

Unutar Koalicije demokratskog jedinstva (CDU), koja se priključila Komunističkog stranci (PCP) i ekološkoj stranci Zelenih (PEV), 'prvi kandidat za Europski parlament će se objaviti pravovremeno', prema izvoru iz stranke.

Jerónimo the Sousa, glavni tajnika PCP-a već je spomenuo da je eurozastupnik João Ferreira  'dobar kandidat', pojasnivši pritom da će se budući nositelj liste biti jedan od tri trenutna zastupnika CDU-a u Europskom parlamentu. Prema izbornim ciljevima, isti izvor je rekao da ' što više moći i zastupnika dobije CDU, više moći će Portugal osvojiti u Europskom parlamentu; dobar ishod bi omogućio ponovno uspostavljanje sigurnih temeljnih prava u Portugalu'.

Lijevo pozicionirana stranka Ljudi-Životinje-Priroda (PAN), zauzela je sedmo mjesto na europskim izborima 2014. godine, a nedugo nakon je postala i parlamentarnom strankom u Portugalu. Čelnici stranke najavili su da će otkriti svoju listu, nositelja liste, ali i izborne ciljeve na stranačkoj konvenciji koja će se održati tijekom prvih tjedana prosinca.

Pokret za Zemlju (MPT) je stranka lijevih svjetonazora koja trenutno nema predstavnika u portugalskom parlamentu, ali s dva mandata u Europskom parlamentu, još uvijek nisu odgovorili na upit naših novinara o tome kada će predstaviti svoje kandidate za europarlamentarne izbore.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.