Sinn Fein pozvao Fiannu Fail na pregovore o koaliciji

Autor:

  • Hina,
  • Tea Trubić Macan

13.02.2020.

Sinn Fein leader Mary Lou McDonald speaks during the seven way RTE leaders debate at the National University of Ireland Galway (NUIG) campus in Galway, Ireland on January 27, 2020. - The 2020 Irish general election, which was called after the dissolution of the 32nd Dáil by the President, at the request of Taoiseach Leo Varadkar, is to be held on February 8, 2020. (Photo by Niall Carson / POOL / AFP)
Niall Carson / AFP

Čelnica Sinn Feina Mary Lou McDonald

Neočekivana senzacija ovotjednih izbora u Irskoj, stranka Sinn Fein, danas je objavila da je pozvala stranku desnoga centra Fiannu Fail na pregovore o postizbornoj koaliciji.

Unatoč tome što je Sinn Fein osvojio najveći postotak glasova, 24,5 posto, zbog specifičnosti irskog izbornog sustava je stranka Fianna Fail osvojila veći broj mandata u novom sazivu parlamenta. Bio je to prvi put u Irskoj da je "treća" politička opcija ostvarila takav rezultat, zato što su se stranke desnoga centra periodično izmjenjivale na vlasti od 1920. godine.

Pozivom na pregovore o postizbornoj koaliciji vrši se pritisak na lidera stranke Fianna Fail Micheala Martina, čija je stranka osvojila 38 mjesta u parlamentu s ukupno 160 mjesta, da razjasni svoje stajalište o mogućoj suradnji sa Sinn Feinom koji je osvojio 37 mjesta.

Sinn Fein, Fianna Fail i stranka desnog centra Fine Gael premijera Lea Varadkara osigurali su svaka po nešto manje od četvrtine zastupničkih mandata u parlamentu, što znači da će biti teško formirati vladu ako barem dvoje od troje njih ne bude surađivalo.

- Micheal Martin je rekao da sam ja 'demokratkinja koja sluša ljude i poštuje odluku ljudi', tako da on zna da su ljudi glasali za promjenu - navela je čelnica Sinn Feina Mary Lou McDonald u priopćenju.

- Svima nam je obveza hitno djelovati - dodala je.

Za vrijeme izborne kampanje, Martin je odbacio suradnju sa Sinn Feinom, bivšim političkim krilom Irske republikanske vojske (IRA), ali je odmah nakon glasanja odbio isključiti tu mogućnost.

Zastupnici Fianna Faila raspravit će o tom pitanju u četvrtak, ali irski dnevnik Irish Times očekuje da će Martin odbaciti mogućnost koalicije zbog kontroverzi koje se vežu uz Sinn Fein. Naime, ta je stranka bila povezana s terorističkom organizacijom IRA-om koja se svim raspoloživim sredstvima, pa tako i ubojstvima, otmicama i bombardiranjem, borila protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj. U tim je krvavim obračunima, koji su trajali više od tri desetljeća, živote izgubilo više od 3,600 ljudi.

Fine Gael aktualnog premijera odbila je mogućnost koalicije sa Sinn Feinom, ali je i dalje spreman razmotriti suradnju s dosadašnjim povijesnim neprijateljem Fiannom Failom.