Sljedeći europski izbori bit će najvažniji izbori od 1979. godine

Autor:

23.08.2018.

, Image: 375797948, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Povjerenik Europske komisije Pierre Moscovici

Na proljeće će Europljani odlučiti hoće li se moći oduprijeti Trumpu, Putinu i Jinpingu.

Sljedeći europski izbori koji će se održati u svibnju "vjerojatno su najvažniji" od njihova pokretanja 1979., ocijenio je u četvrtak europski povjerenik Pierre Moscovici.

- Ti izbori su vjerojatno najvažniji otkad je europski parlament izabran općim pravom glasa, to jest od 1979. godine - ocijenio je na radiju France Info europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, porezni sustav i carinsku uniju.

Po nekadašnjem francuskom socijalističkom ministru, glasovanje će biti odlučeno u izravnom sudaru proeuropljana i populista.

Izbori će odgovoriti na pitanje "nastavljamo li biti Europljani, jesmo li sposobni u svijetu u kojem postoje Putin, Trump, Xi Jiping reći da imamo poseban model ekonomske učinkovitosti i socijalne pravde protiv koje se iznutra bore populisti, koji su u biti dužnosnici krajnje desnice protivni demokraciji, ili smo pak skloni netrpeljivim demokracijama, kad pravna država zauzima drugo mjesto", nastavio je Moscovici.

- Pitanje će biti nastavljamo li ovu europsku avanturu rušeći nacionalizam ili popuštanjem nacionalizmu - dodao je Moscovici.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version