Španjolska 28. travnja ide na treće izbore u četiri godine

Autor:

15.02.2019.

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez holds a news conference after an extraordinary cabinet meeting in Madrid, Spain, February 15, 2019. REUTERS/Juan Medina
Juan Medina / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sánchez vodi vladu samo osam mjeseci

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez sazvao je prijevremene parlamentarne izbore za 28. travnja.

Njegova je vlada ovog tjedna doživjela težak poraz nakon što je parlament odbio prijedlog proračuna. Stoga premijer nije imao drugog izbora nego sazvati izbore iako je u ljeto prošle godine, kad je preuzeo vlast od Pučke stranke, najavljivao da će ostati na vlasti do redovnih izbora iduće godine. No, taj je cilj bio vrlo optimistično postavljen uzevši u obzir da njegova stranka PSOE ima samo 84 od 350 zastupnika.

Pa je svaki njegov politički potez ovisio o podršci radikalno lijevog Podemosa te, što je još osjetljivije, regionalnih stranaka. Baski su mu i ovaj put ostali vjerni, ali su Katalonci okrenuli leđa. Što je bilo više nego očekivano jer je u utorak, dan prije glasanja o proračunu, počeo sudski proces protiv dvanaest bivših katalonskih lidera (onih koji nisu pobjegli iz Španjolske) koje se optužuje da su izazvali štetu proračunu organiziravši protuzakoniti referendum o neovisnosti u jesen 2017. godine. Sadašnji katalonski politički lideri, kao i oni pred sudom, tvrde da je riječ o političkom procesu dok vlada u Madridu tvrdi da je riječ o zakonitom postupku.

Sánchez je katalonski proces naslijedio od prijašnje vlade pučana i nije ga nikako mogao marginalizirati jer bi time doveo u pitanje vladavinu prava u zemlji i svoj čvrsti stav protiv referenduma o neovisnosti Katalonije (španjolski ustav dozvoljava referendume samo na nacionalnoj razini). Pa se stoga sasvim opravdano postavlja pitanje: ako je bio svjestan takvog razvoja stanja zašto nije tražio izbore nakon što je pala vlada premijera Mariana Rajoya iz Pučke stranke? Njegov je odgovor na to bio da želi svojim politikama uvjeriti Španjolce da su upravo on i PSOE pravi izbor za zemlju.

U međuvremenu je PSOE izgubila vlast u Andaluziji - prvi put od pada Francovog režima. No, Sánchezu je razvoj situacije u toj pokrajini išao na ruku. Naime, ondje su pučani došli na vlast, ali uz podršku radikalno desne stranke Vox koja je osvojila neočekivano velik broj glasova (nešto više od 10 posto). PSOE sada ima priliku u kampanji igrati na prijetnju takvog scenarija na nacionalnoj razini što ozbiljno zabrinjava velik broj Španjolki i Španjolaca.

I ankete pokazuju da je Sánchez odigrao mudro. Nakon što je došao na vlast njegova je popularnost u anketama stalno rasla, a posebno nakon što je predstavio proračun koji je nudio povećanje minimalne plaće i bio izrazito socijalno osjetljiv nakon niza godina oštrih rezova koje je provodila vlada Pučke stranke. Koja je pala u lipnju prošle godine teško ranjena nizom protukorupcijskih postupaka protiv svojih vodećih ljudi. Prema posljednjim anketama PSOE može računati na 24 posto glasova, Pučani na 20, Ciudadanos (Građani, stranka centra) na 18, a Podemos na 15 posto. Vox je nova relevantna snaga na španjolskoj političkoj sceni koja bi mogla osvojiti 10 posto glasova.

Ako se ankete obistine i na biralištima, izgledan je nastavak političke nestabilnosti u Španjolskoj. Za formiranje vlasti bit će potrebna koalicija, a vjerojatnije je da će ju moći ostvariti Pučani i Građani uz podršku Voxa. Jer PSOE i Podemos neće imati dovoljno glasova, a zbog Andaluzije neće biti skloni na suradnju s Građanima (iako se to može promijeniti). Sánchez je izbore sazvao mjesec dana prije europskih (s kojima će se istodobno održati lokalni i regionalni) kako bi spriječio takav scenarij i mobilizirao birače centra da izaberu PSOE. Socijalistički stratezi smatraju da bi spajanje prijevremenih izbora s europskima išlo na ruku desnom bloku jer bi se zaboravile politike socijalista, a na dnevnom redu pojavile nove i europske teme: primjerice, migracija (Sánchez je otvorio vrata migrantima kad ih je potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini zatvorio). No, upravo će na tu kartu igrati Pučani u nastojanju da osvoje vlast.

U nedjelju navečer 28. travnja saznat ćemo tko je bio bolji planer i hoće li Sánchez ostati zapamćen kao premijer najkratkotrajnije španjolske vlade u proteklih 40 godina - samo osam mjeseci.