Španjolska desnica mogla bi biti najveći dobitnik četvrtih uzastopnih prijevremenih izbora

Autor:

  • Tea Trubić Macan

28.10.2019.

General Franco's supporters hold a banner with a picture of Spain's acting Prime Minister Pedro Sanchez outside Mingorrubio-El Pardo cemetery where late Spanish dictator Francisco Franco will be reburied in Madrid, Spain, October 24, 2019. REUTERS/Susana Vera
Susana Vera / REUTERS

Prosvjed simpatizera fašističkog diktatora Francisca Franca protiv premještanja njegovih posmrtnih ostataka u predgrađe Madrida

Podrška španjolskoj desnici nezaustavljivo raste na krilima presude madridskog Vrhovnog suda i pokušaju rehabilitacije bivšeg fašističkog diktatora Francisca Franca, i to samo dva tjedna prije još jednih prijevremenih parlamentarnih izbora u toj državi.

Radikalno desna stranka Vox i španjolski demokršćani Partido Popular (PP) mogli bi biti najveći dobitnici izbora koji će se održati 10. studenog 2019. Aktualni premijer Pedro Sanchez želio je iskoristiti popularnost koju je uživao ovo ljeto i ojačati svoju vlast, pa je nakon neuspjelih pregovora o postizbornoj koaliciji sa strankom Unidas Podemos raspisao nove izbore, no podrška njegovoj stranci PSOE neprestano pada.

Unatoč tome što se i dalje očekuje da će španjolski socijalisti biti relativni pobjednici izbora u studenom, jačanjem desnice smanjuje im se koalicijski potencijal, kao i vjerojatnost formiranja stabilne vlade.

Masovnim prosvjedima diljem autonomne pokrajine Katalonije ne nadzire se kraj, a ulje na vatru dolilo je pokušaj rehabilitacije fašističkog diktatora Francisca Franca, čiji su se posmrtni ostaci na inicijativu vladajućih socijalista prošloga tjedna premjestili iz mauzoleja u predgrađe Madrida.

Demokršćani su na izborima u travnju doživjeli težak poraz, ali bi sada mogli zadržati drugo mjesto i povećati broj zastupnika sa 66, koliko ih trenutno imaju, na 97. Radikalno desna stranka Vox mogla bi najviše profitirati novim prijevremenim izborima. Zahvaljujući politici 'čvrste ruke' koju žele implementirati u Kataloniji, kao i otvorenom protivljenju premještanja Francovih posmrtnih ostataka, Vox bi mogao na izborima u studenom dobiti čak 37 zastupnika. Bio bi to veliki uspjeh za stranku koja je tek u travnju 2019. ušla u španjolski parlament.

Liberalima iz stranke Ciudadanos mogli bi za nekoliko tjedana doživjeti rekordan poraz kojim bi završili na marginama španjolske političke scene. Ankete im predviđaju da će 57 zastupnika, koliko ih sada imaju, u studenom zamijeniti njih samo 16.

Prema rezultatima ankete Sigma Dos, samo 59,5 posto ispitanika u ovome trenutku zna kome će za dva tjedna dati svoj glas. Veliku će ulogu i ovoga puta imati izlaznost, kao i mobilizacija biračkog tijela vodećih stranaka Kraljevine Španjolske.

Po svemu sudeći, sukus priče i ovoga puta mogla bi biti nova pat pozicija kojoj će u konačnici presuditi katalonsko pitanje.