Španjolske izborne vlasti zabranjuju izlazak na izbore kandidatima koji su organizirali referendum o neovisnosti Katalonije

Autor:

  • Karla Juničić

30.04.2019.

Former Catalan president Carles Puigdemont presents his candidacy and 'Junts per Catalunya' party list, for the European Election, during a news conference in Brussels, Belgium April 10, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont prilikom predstavljanja svoje kandidature za europske izbore u svibnju na listi 'Zajedno za Kataloniju'

Španjolske izborne vlasti u ponedjeljak su zabranile bivšem predsjedniku Katalonije Carlesu Puigdemontu, koji je pobjegao iz zemlje 2017. godine, da sudjeluje u utrci na predstojećim europskim izborima.

Izborno povjerenstvo je zabranilo sudjelovanje na izborima kandidatima Toniju Comini i Carli Ponsanti koji su oboje služili kao ministri u regionalnoj Puigdemontovoj vladi, te su također pobjegli iz Španjolske.

Španjolsko središnje izborno povjerenstvo,presudilo je u ponedjeljak kako tri kandidata ne ispunjavaju uvjete za kandidiranje s obzirom na to da nisu registrirani kao Španjolci koji žive u inozemstvu, već da se žive izvan svoje zemlje "kako bi izbjegli proces pravde".

Puigdemont je oštro kritizirao taj potez kao "pravni skandal i državni udar na demokraciju".

Puigdemontova stranka, Zajedno za Kataloniju, optužila je izborno povjerenstvo da želi "ušutkati i maknuti" Puigdemonta "kako ne bi mogao objasniti što predstavlja u srcu europskih institucija."

Odluka španjolskog središnjeg izbornog povjerenstva, JEC, nije bila jednoglasna. Predsjednik komisije, potpredsjednik i još dva člana zajedno donijeli su zasebnu odluku da trojica zabranjenih političara ne moraju nužno biti neprihvatljivi zbog "kaznene pobune".

Pothvat za neovisnost

Puigdemont, Comin i Ponsati bili su dio nastojanja da se održi referendum o neovisnosti u listopadu 2017. godine, bez obzira na sudsku zabranu. To je izazvalo najdublju političku krizu u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća. Nakon referenduma u bogatoj mediteranskoj regiji uslijedila je kratkotrajna deklaracija o neovisnosti. Vlada u Madridu je referendum zabranila jer španjolski ustav dozvoljava takav oblik izjašnjavanja građanja samo na nacionalnoj razini.

Nakon što je konzervativni premijer Mariano Rajoy, preuzeo izravnu kontrolu nad regijom, otpustio je  katalonsku izvršnu vlast i pozivao na prijevremene izbore. Usporedo je pokrenut sudski postupak protiv organizatora referenduma što je potaknulo Puigdemonta i ostale da pobjegnu iz Španjolske.

Pravično suđenje

Katalonskim čelnicima koji su ostali u Španjolskoj sada se sudi u Madridu."Zajedno za Kataloniju" izjavila je kako će "odmah pokrenuti sve oblike pravnih postupaka u Španjolskoj i Europi kako bi branila prava tri kandidata".

Puigdemontov odvjetnik Gonzalo Boye izjavio je za AFP kako "ne postoje pravne prepreke (za njih da sudjeluju), osim ako ih netko ne želi isključiti iz političkih razloga".

U ponedjeljak se saznalo da je katalonskom separatistu zabranjen ulazak u Kanadu prije mjesec dana gdje je bio pozvan da posjeti separatističku skupinu Saint-Jean-Baptiste (SSJB) koja promiče neovisnost Quebeca. Skupina je komentirala da je to "sramotno" budući da su ga pozvali na obilazak ove francuske pokrajine.

Kada je prošlog mjeseca izabran za zastupanje svoje stranke na predstojećim izborima za Europsku parlamenta, Puigdemont je rekao da je "vrijeme je da se napravi još jedan korak kako bi se ipravo na samoopredjeljenje u Kataloniji internacionaliziralo iz srca Europe."

Međutim, španjolska konzervativna Pučka stranka i stranka centra Ciudadanos žalile su se na njegovu kandidaturu, kao i na kandidaturu druge dvije stranke, što je dovelo do odluke izborne komisije.

- Zadovoljan sam odlukom izbornog povjerenstva – napisao je čelnik Pučke stranke Pablo Casado na Twitter profilu dodavši da Puigdemont "mora doći u Španjolsku i pojaviti se pred sudom".

- Ako pokrenete državni udar, a zatim pobjegnete, ne možete predstavljati tu zemlju u Europi – napisala je na svom Twitteru Ines Arrimadas, čelnica Ciudadanosa u Kataloniji.

Socijalistički PSOE (S&D), koji se protivi odcjepljenju Katalonije, pobjednik je španjolskih izbora u nedjelju. Pedro Sánchez, španjolski premijer i glavni tajnik stranke u utorak je objavio da ne planira stupati ni s kim u koaliciju što će umanjiti šanse stranaka u borbi za mandat u Parlamentu i otežati formiranje španjolske vlade. No, sve bi se moglo promijeniti nakon 26. svibnja i izbora za Europski parlament. Sánchez je objavio da se do tih izbora neće upuštati u koalicijske pregovore.