Šuica: Srbija za ulazak u EU mora ispuniti tri uvjeta; Picula: Most je kriv jer nismo iskoristili članstvo u EU; Živi zid nastavlja s govorom mržnje

Autor:

07.05.2019.

Skradin, 300419.
Otvaranje 11. sajma agroturizma Sibensko-kninske zupanije u Skradinu.
Na fotografiji: Dubravka Suica.
Foto: Ante Baranic / CROPIX
Ante Baranic / CROPIX

Europarlamentarka Dubravka Šuica koji ide po svoj treći mandat

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.

Etičko povjerenstvo

Etičko povjerenstvo izreklo je upozorenje Živom zidu i naložilo mu da bez odlaganja sa svog Facebook profila ukloni brojne 'hejterske' komentare objavljene ispod dva članka, u kojima se govorom mržnje i pozivanjem na nasilje piše o migrantima, a predstavnike te stranke pozivaju i da se javno ispričaju zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa.

SDP

Na izborima za Europski parlament 26. svibnja SDP, s listom koju predvodi aktualni europarlamentarac Tonino Picula, očekuje da će dobiti 203 tisuće glasova, odnosno, tri parlamentarna zastupnika koliko su osvojili i na izborima 2014. godine. Većina istaknutih SDP-ovaca već se javno očitovala kako bi ulazak samo dva njihova kandidata u EU parlament za stranku predstavljao neuspjeh.

Tonino Picula: Naglasio je kako je temelj SDP-ovog programa ostvarenje pune ravnopravnost Hrvatske s ostalim članicama EU u sljedećih pet godina, a kao jedan od mehanizama za to vidi bolje korištenje kohezijskih i strukturnih fondova EU. "Osim uklanjanja dispariteta Hrvatske u odnosu na druge članice EU, ti fondovi mogu pomoći smanjenju dispariteta unutar same Hrvatske, njenih regija“, kazao je.

"Mislim da bi se Most trebao ispričati hrvatskoj javnosti što je čak dva puta doveo HDZ na vlast u ovom mandatu europskih institucija. Nije Bruxelles kriv za to što Hrvatska u prvih šest godina nije dovoljno koristila šanse svog članstva. Jedan od razloga za to politička je nestabilnost kojoj je kumovao i Most. Unija nam je dala na raspolaganje 10,5 milijardi eura u tekućoj financijskoj omotnici, što nas po visini sredstava po glavi stanovnika stavlja na šesto mjesto. Pravo je pitanje zašto mi to slabo koristimo. Tražiti neke reparacije od Bruxellesa samo je loš populizam."

Joško Klisović i Mirela Holy predstavili su u utorak dio SDP-ovog programa "Ravnopravna Hrvatska u EU" posvećen novoj gospodarskoj, okolišnoj i društvenoj paradigmi, poručivši kako će se zalagati za Europu koja ravnomjerno razvija sve svoje regije i članice te ide prema novoj paradigmi - dosljednoj implementaciji održivog razvoja.

"Zaslužujemo živjeti u uređenoj Hrvatskoj po europskim standardima i u progresivnoj Europi ravnopravnih građana. SDP će se u EU parlamentu zalagati za Hrvatsku europskih standarda, jačanje europskog identiteta uz puno poštivanje vlastitog nacionalnog, Europu koja ravnomjerno razvija sve svoje regije i članice i koja ide prema novoj paradigmi, a ta je paradigma dosljedna implementacija održivog razvoja", rekao je Klisović. Posebno se založio za utvrđivanje europskog standarda mirovina koji je usklađen s troškovima života u svakoj članici te za Europski okvir minimalne plaće koja mora biti iznad razine siromaštva.

Mirela Holy je naglasila da je održivi razvoj središnji cilj Strategije EU2020 koji u području gospodarstva podrazumijeva tranziciju sa sadašnje linearne na cirkularnu ekonomiju. Navela je da procjene primjene cirkularne ekonomije u EU sežu do rasta produktivnosti za 30 posto do 2030. uz jedan posto rasta BDP-a i stvaranje dva milijuna novih radnih mjesta. Istaknula je i da Hrvatska nije ispunila nijedan cilj iz EU otpadnih direktiva iako nam na raspolaganju stoje sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za koja iznose 475 milijuna eura predviđenih za financiranje projekata u sektoru otpada. Stoga će se, kaže, SDP zalagati za promptnu realizaciju sustava integriranog gospodarenja otpadom, kako se postojeći jaz između razvijenih europskih država i Hrvatske još više ne bi produbio.

HDZ

Karlo Ressler: "Danas smo u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bismo s domaćinima razgovarali o više od dvije milijarde kuna, koliko se u tu županiju ulaže kroz fondove Europske unije".

Dubravka Šuica: "Za Hrvatsku je važno i članstvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, ali tek kada ispune uvjete koje je morala i Hrvatska", rekla je Šuica te dodala da su pred Srbijom i tri posebna uvjeta. Prije svega, rekla je, Srbija treba dostaviti popis nestalih osoba što nikada nisu učinili, obaviti povrat kulturnih dobara i osigurati prava hrvatskoj manjini kakva uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Te je zahtjeve, kaže, isticala i u sklopu godišnjih izvješća o napretku Srbije u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. "Ulazak susjednih zemalja u EU važan je i zbog sadašnje obaveze Hrvatske da čuva 1350 kilometara najduže vanjske granice EU", dodala je.