Sve je veća mogućnost da će novi njemački kancelar i nova vlada biti Zeleni

Autor:

  • Karla Juničić

27.06.2019.

Greenpeace activists project images of German Chancellor Angela Merkel (top), German Economy minister Peter Altmaier, SPD chairwoman Andrea Nahles and German Transport minister Andreas Scheuer (L-R) with a slogan onto a cooling tower of the brown coal power plant of RWE, one of Europe's biggest utilities in Neurath, north-west of Cologne, Germany, December 14, 2018. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC13DA3575E0
Wolfgang Rattay / REUTERS

Zbog nedovoljnog rješavanja problema klimatske krize sve je izglednije da bi novi kancelar Njemačke mogao biti predsjednik Zelenih Robert Habeck

Kada su Zeleni osamdesetih godina prošlog stoljeća ušetali u njemački parlament nitko nije ni slutio da će danas postati najjača njemačka stranka, a još manje da će njihov kandidat postati mogući kandidat za nasljednika 'neuništive' Angele Merkel.

Prema zadnje rejtingu stranaka Zeleni su pretekli kršćanske demokrate (CDU) kancelarke Merkel s 27 posto naspram 25. U njemačkim diplomatskim krugovima, medijima i javnosti se sve više priča da bi upravo potpredsjednik Zelenih, Robert Habeck, mogao postati novi kancelar Njemačke.

Njemačka stranka Zelenih je doživjela niz promjena od svog početka. Proizašla je iz anti-nuklearnih pokreta 70.-ih godina, 1998. godine je zastupala radikalne ideje poput utrostručenja cijene goriva, a 2013. zabranu mesa u kantinama četvrtkom. Zbog sve veće zabrinutosti oko borbe protiv klimatskih promjena, njena popularnost je posljednjih godina rasla do trenutka kada je postala prava politička stranka sa etabliranom političkom agendom koja uključuje: borbu za jednakost spolova, migracije, obrazovanje itd.

Mea culpa

Istovremeno Zeleni su profitirali zbog slabljenja i unutarnjih kriza u vladajućim strankama koje nisu dovoljno oslovljavale probleme bitne javnosti.

Merkel je proteklog tjedna priznala pogrešku i rekla da je njena vlada učinila premalo u borbi protiv klimatskih promjena. Ipak, njezina štićenica i voditeljica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je možda skrenula u krivom smjeru.

Gotovo je izgubila vrijeme i navela pristaše centra da se približe Zelenima dok je svojim konzervativnim stajalištima pokušala privući birače krajnje desne stranke AfD.

Pretrpjela je i niz javnih nezgoda

Postala je poznatija i po ismijavanju prosvjeda #Petakzaklimu u kojem je sudjelovalo nekoliko stotina tisuća ljudi nakon što je izjavila da njezina djeca ne bi smjela preskočiti nastavu radi prosvjeda. Svojim prijedlogom o strožoj regulaciji sadržaja na internetu je izgubila dodatan broj mlađih birača.

Sve u svemu, moglo bi doći do dvoboja između AKK i Habecka za mjesto kancelarke , prema navodima stratega koji vode političku kampanju kršćanskih demokrata.

AKK je trenutno zabrinuta jer njena pozicija nasljednice nije stabilna.

 - Oni koji sanjaju o novoj vladi i glasuju za Zelene, moraju znati da se mogu probuditi s ljevičarskom strankom – je izjavila jednom prilikom za Bild am Sonntag u svojoj borbi za mandat.

FILE PHOTO: Germany's Greens party leader Robert Habeck addresses a news conference after the EU election in Berlin, Germany May 27, 2019. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo
Annegret Hilse / REUTERS

Lider njemačke Zelene stranke Robert Habeck

Možda je još prerano nadati se novim uspjesima

Merkel je obećala da će produžiti svoj mandat do 2021. godine, a jesenji izbori u trima konzervativnim istočnim državama (Brandenburgu, Tiringiji i Saski), koje ujedno ovise o staroj industriji i opiru se imigraciji, bi mogli zaustaviti rast stranke.

Brojni investitori se pribojavaju da bi sa Zelenom strankom na vlasti bilo teško poslovati u Njemačkoj koja je pokretač europske industrije.

- Nacionalna zelena vlada mogla bi potencijalno imati dalekosežne posljedice u prometu, energiji i drugim industrijama te bi sigurno 'ubrzala postupno ukidanje ugljena' – rekla je Coralie Laurencin, energetska analitičarka iz organizacije IHS Markit. No, to bi imalo posljedicu koja glasi: 'veće oslanjanje na uvoz plina iz Rusije'.

Čak i ako u bliskoj budućnosti ne preuzmu vlast, Zeleni su postali snaga s kojom se treba računati u Bundestagu i vjerojatno će utjecati na Merkelinu agendu.

- Prema trenutnim anketama vladu ne može postojati bez Zelenih, rekao je Sebastian Dullien, ekonomist sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Berlinu.

- Zeleni kancelar je u potpunosti mogući scenarij.