Talijanski populisti dogovaraju koaliciju za EU izbore, u igri je i Živi zid

Autor:

  • Gerardo Fortuna/ EURACTIV.com

11.01.2019.

Italy's Minister of Labor and Industry Luigi Di Maio gestures next to Interior Minister Matteo Salvini after the sworn-in ceremony at the Quirinal palace in Rome, Italy, June 1, 2018. REUTERS/Remo Casilli - RC12C5DF7A40
Remo Casilli / REUTERS

Talijanski ministar rada Luigi Di Maio u društvu ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija

Direktna demokracija i smanjena potrošnja bit će prioriteti nove političke grupacije na čijem se čelu nalazi Pokret 5 zvjezdica (M5S) koji te ciljeve planira promovirati u budućem Europskom parlamentu.

Prioriteti nove političke grupacije bit će predstavljeni u manifestu koji će se objaviti tijekom službenog početka kampanje za europarlamentarne izbore u svibnju 2019. godine. U utorak je zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio posjetio Bruxelles kako bi raspravljao o mogućnostima predizborne koalicije.

Nakon Brexita, odlaskom britanske euroskeptične stranke UKIP iz grupacije Europe slobode i direktne demokracije (EFDD), čiji je Pokret 5 zvjezdica član, otvara se prostor za nova savezništva kako bi se osiguralo da EFDD preživi izbore u svibnju. Predsjednik stranke Di Maio, susreo se s čelnicima poljske stranke Kukiz15, hrvatskog Živog zida i finskog liberalnog pokreta Liike Nyt, zbog pregovora o ulasku u predizbornu koaliciju.

- Pregovori s drugim europskih strankama su u tijeku - rekao je Di Maio za talijanske novine Il Fatto Quotidiano.

Pokret 5 zvjezdica također čeka i odgovor francuskog pokreta 'žutih prsluka'. U blogu koji je objavljen na službenim stranicama M5S-a, Di Maio je izrazio podršku navedenom pokretu. No, zasad nije jasno hoće li se 'žuti prsluci' uspjeti organizirati kao politička stranka do europskih izbora. Manifest od deset točaka koji bi trebao biti potpisan u Rimu sredinom veljače, naglasit će zajedničke vrijednosti koje različiti saveznici dijele u novoj političkoj grupi. Stranke potpisnice imat će slobodu glasovanja po svim pitanjima, kao što je trenutno slučaj i u EFDD grupaciji.

M5S želi da nova grupa 'postigne ravnotežu u Europi'. No, skromnija politička dimenzija potencijalnih saveznika koji su do sada kontaktirani ukazuje na moguću dominaciju Pokreta 5 zvjezdica u novoj grupaciji.

Direktna demokracija kao identitet

Euractiv je razgovarao s jednim od zamjenika predsjednika Parlamenta i ključnom figurom parlamentarne grupe M5S-a Fabiom Massimom Castaldom.

- U proteklim godinama nikada nismo skrivali želju stvaranja političke obitelji koja je fokusirana na naš način promišljanja politike – izjavio je Castaldo referirajući se na sudjelovanje građana i njihovo uključivanje u politiku.

- Direktna demokracija nije tek hir nego prilika da se podrži politički identitet Pokreta 5 zvjezdica kao dijela nove grupe – dodao je zamjenik predsjednika Parlamenta.

Prema mišljenju veće političke grupacije u Europskom parlamentu moraju razumjeti jednom za svagda da se tajni dogovori u Bruxellesu moraju okončati.

- Sljedeći europski izbori uvest će važne promjene – napomenuo je Castaldo i  predvidio osjetno smanjenje mjesta mainstream stranaka po prvi put u Parlamentu, što će ostaviti prostora za izbijanje mnogih novih stranaka koje će utjecati na europski projekt.

Smanjivanje prevelike potrošnje EU

Iako manifest još nije dovršen, neke od ključnih točaka već su razjašnjene izjavama Di Maia i drugih zastupnika M5S-a. Castaldo je rekao za Euractiv da će se manifest snažno usredotočiti na rezanje političkih troškova, uključujući i zatvaranje Europskog parlamenta u Strasbourgu. Prema njihovim procjenama, moglo bi se uštedjeti više od 200 milijuna eura, što bi se potom relocirano građanima EU.

- Možete se baviti politikom, a da ne opterećujete džepove građana – ustanovio je Castaldo.

- Naš manifest sastojat će se od dobrih ideja svih nacionalnih delegacija – rekla je članica M5S-a i zastupnica Parlamenta Laura Agea, usput spomenuvši borbu protiv siromaštva, zdravlje građana i štićenje 'domaće europske' proizvodnje.

Zeleni više ne pregovaraju

-  Nastavlja se dijalog s drugim grupama ili delegacijama o pitanjima koja nas sve muče i nastavit će se i dalje kako je pokazao naš rad u Parlamentu tijekom zadnjih pet godina – zaključio je Castaldo i napomenuo kako Pokret 5 zvjezdica dijeli zajedničku viziju sa Zelenima po pitanju okoliša.

Zaštita okoliša smatra se ključnom temom političke kampanje M5S-a u utrci za novi saziv Europskog parlamenta.Međutim, Zeleni dosad nisu pokazivali otvorenost za suradnju s Pokretom 5 zvjezdica.

- S obzirom na to da su u vladajućoj koaliciji sa strankom Lega, mi više s njima ne razgovaramo – izjavio je za Euractiv glasnogovornik Zelenih.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.