Tek je najavila kandidaturu za predsjednicu Komisije, a već nailazi na probleme koji bi je mogli koštati fotelje

Autor:

  • Tea Trubić

21.03.2019.

European Competition Commissioner Margrethe Vestager addresses a news conference in Brussels, Belgium, April 20, 2016. REUTERS/Francois Lenoir - RTX2ASR4
Francois Lenoir / REUTERS

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Samo nekoliko dana nakon što je najavila kandidaturu za funkciju predsjednice Europske komisije, danska povjerenica Margrethe Vestager naišla je na prvu ozbiljnu prepreku koja bi je mogla koštati fotelje.

Najpopularnija povjerenica poznata po čvrstoj ruci prema tehnološkim divovima zasad nema podršku danske vlade koja bi je trebala nominirati za posao u Europskoj komisiji. Kopenhagen, u kojem jača radikalna desnica sklona ksenofobnoj retorici, nije impresionirana postignućem povjerenice Vestager koja je već tri puta kaznila Google zbog kršenja tržišnog natjecanja.

Vestager se smatra najuspješnijom i daleko najpopularnijom članicom Junckerove Komisije. Kao ženu i neumornu braniteljica slobodnog tržišta, mnogi je smatraju osvježenjem na europskoj političkoj sceni.

Kopenhagen nije jedini koji bi Vestager mogao biti prepreka funkciji. Naime, prijetnja joj prijeti i iz Pariza. Iako se francuski predsjednik Emmanuel Macron još uvijek formalno nije priključio niti jednoj grupaciji u Europskom parlamentu, očekuje se da će on i njegova stranka La République En Marche (LREM) biti 'najpoželjnija udavača' proeuropskih liberala budućeg saziva. Vestager je upravo s njim zahladila odnose, nakon što je uložila veto na spajanje francuskog Astoma i njemačkog Siemensa prije samo mjesec dana.

Savez europskih liberala i demokrata (ALDE), politička grupacija kojoj pripada Vestager ali i Jozo Radoš te Ivan Jakovčić, danas bi trebala službeno nominirati povjerenicu kao svog vodećeg kandidata koje će biti 'zaštitno lice' liberala na izborima za Europski parlament.

Tako će se Vestager pridružiti Manfredu Weberu koji je kandidat Europske pučke stranke i Fransu Timmermansu, vodećem kandidatu europskih socijaldemokrata. ALDE je najavio da će njihova grupacija, trenutno treća po veličini u Europskom parlamentu, predstaviti čak sedam kandidata za funkciju predsjednika Komisije.