Thaci i Haradinaj, neprikosnoveni vladari Kosova, na putu da izgube vlast na izborima u nedjelju

Autor:

04.10.2019.

Supporters of the Alliance for the Future of Kosovo (AAK) react during a pre-election rally in Pristina, Kosovo, October 3, 2019. REUTERS/Florion Goga
Florion Goga / REUTERS

Albanske zastave vihorile su se na svim stranačkim skupovima. Kosovskih je manje.

U nedjelju 6. listopada stanovnici Kosova izlaze već sedmi put od 1999. godine na izbore, od toga čak četvrti u nizu na prijevremene. No, ovoga puta bit će to najneizvjesniji izbori, koji bi mogli promijeniti političku krvnu sliku najmlađe europske države.

Novog povjerenika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella odmah će, nakon što bude potvrđen, dočekati taj kosovski vrući krumpir s možda posve novom političkom garniturom, koja je nepredvidiva i nedovoljno poznata bruxelleskim birokratima i ambasadama kojima se takav rasplet ne sviđa previše. Naime, dijalog Srbije i Kosova, ili kako se uvijeno eufemistički voli reći Beograda i Prištine, već je mjesecima u slijepoj ulici. Nema razgovora. Nema pomaka.

Ali se zato množe razne teorije i prijedlozi, od mogućeg izbijanja novog ratnog sukoba, o čemu s vremena na vrijeme znaju nabadati i predviđati Vučićevi tabloidi, do stalnih igara oko "korekcije granica" (Vučić je nedavno opet rekao kako - Kosovo ne može dobiti sve, a Srbija ništa - potvrđujući da je još uvijek na pozicijama podjele Kosova i prekrajanja granica iako je EU, pogotovo Njemačka i Francuska, izrazito protiv), te nastavka pregovora s međunarodnim predstavnicima u koje bi se sada ugurala i Rusija kao srpski odvjetnik te njihovo prebacivanje pod okrilje ne više Bruxellesa, nego UN-a.

No, mnogi se pitaju kako će Kosovo izgledati u ponedjeljak 7. listopada?

Naime, došlo je do preslagivanja na kosovskoj političkoj sceni, ali i među Srbima na Kosovu nije sve idilično. Dapače, došlo je među njima do raskola koji utječe i na političko stanje u samoj Srbiji. Dakle, može se dogoditi da dosadašnji neprikosnoveni vladari Kosova - Demokratska stranka (Partia Demokratike e Kosovës) predsjednika Hashima Thaçija, i sada već bivšeg šefa parlamenta Kadrija Veselija, te Alijansa za budućnost (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, AAK) bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, osim ako ne uđu u postizborni brak iz nužde, ostanu izvan vlasti. Haradinaj je u koaliciji sa Socijaldemokratima Shpenda Ahmetija (Partia Socialdemokrate e Kosovës, PSD), otpadnikom od Albina Kurtija. A upravo Kurti, prema posljednjim istraživanjima, i njegovo radikalno nacionalističko Samoopredjeljenje (Vetëvendosje!) ima šanse dobiti najviše glasova, ali ne nužno i vlast.

Kurti već najavljuje koaliciju s Demokratskom ligom Kosova (Lidhja Demokratike e Kosovës, LDK) Ise Mustafe, ali tu već zapinje oko toga tko bi, od njih dvojice, bio premijer. Naime, obojica se vide u toj ulozi, ali, istina, Kurti uživa veću popularnost. Stanovništvo Kosova izmučeno političkim kriminalom, korupcijom, uhljebništvom, nepotizmom, velikim iseljavanjem mladih i lošom ekonomskom situacijom očito pokušava naći neka nova rješenja.

Za naklonost gotovo dva milijuna glasača i 120 mjesta u parlamentu borit će se više od 1000 kandidata na 25 stranačkih i koalicijskih lista. Mjesta su podijeljena ovako:

  • za 100 zastupnika bore se Albanci
  • 10 mjesta zagarantirano je Srbima (izlazak samo jednoga glasača dovoljan je da se zadovolji forma)
  • 10 za ostale nacionalne manjine.

Ovoga puta iz kosovskog DIP-a poručili su da pristupiti glasovanju mogu samo oni koji imaju legalne i legitimne osobne dokumente koje je izdala Republika Kosovo, i neće se više priznavati "lične karte" kosovskih općina izdane ili produljene u Srbiji, što će smanjiti broj srpskih glasača. Albin Kurti je najavio da može koalirati sa svim drugim srpskim zastupnicima osim sa Srpskom listom koja će, najvjerojatnije, opet osvojiti najveći broj srpskih mjesta (u prošlom sazivu imali su ih 9).

Srpska lista, koja se radi u Beogradu na Andrićevu vencu u Vučićevu kabinetu, najvjerojatnije će, kao i dosad, podržati Thaçija i Haradinaja, premda se u Vučićevim medijima njih stalno naziva "ratnim zločincima" i "ubojicama Srba".

I kako što vrije među Albancima, na užas američke, njemačke i francuske ambasade u Prištini, tako se prelama i među Srbima na Kosovu. Na površinskoj razini raskol je između Srba sa sjevera Kosova, koji su pupčanom vrpcom vezani za Beograd i nadaju se da će Vučić "izboksati" njihovo pripajanje Srbiji, te Srba iz enklava na Kosovu koje u svakom raspletu ostaju dio neovisnog Kosova i otok među albanskom većinom.

Na drugoj razini je malo kompliciranije - raskol između onih koji, navodno, ne priznaju neovisno Kosovo i njihove institucije (Srpska lista) i onih koji su svjesni realnosti i žele otvoriti dijalog s kosovskim vlastima, poput liste Sloboda Nenada Rašića, u kojoj je pred same izbore došlo do diverzije, kada ga je, tjedan dana prije izbora, napustio dio članstva, nezadovoljan njegovim predizbornim spotom u kojem govori i na albanskom te poziva glasače da ne daju glas Srpskoj listi. - Kako smo to mi, koji pozivamo na pomirenje i suživot i govorimo jezikom sunarodnjaka, 'albanski Srbi', a oni (tu misli na Srpsku listu) koji prave dealove i trgovinu i od Srbije i od Kosova - domoljubi? Pitam vas u čijim institucijama i u čijoj vladi je do jučer sjedila Srpska lista? - pita se Rašić.

Tu je i vjerojatno najjača srpska političarka, neformalna nasljednica ubijenog Olivera Ivanovića, najjačeg srpskog političara na Kosovu koji nije bio podložan Aleksandru Vučiću (njegovi nasljednici neočekivano sada koaliraju sa Srpskom listom, negirajući time političko naslijeđe ubijenog Ivanovića), Rada Trajković, liderica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije. Zanimljivo je da je ona, usred kampanje, dobila poziv za saslušanje iz kosovskog tužilaštva u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića, jer je rekla da joj je ponuđena snimka samog atentata.

Jasno je da bi i Thaçiju i Haradinaju, bez obzira na retoriku u Beogradu, u ovoj situaciji, kada ne stoje najbolje, najviše odgovaralo da "Vučićeva lista" dobije najviše glasova jer ona će sigurno, u ključnom trenutku, u novom parlamentu podržati baš njih. Inače, već danima po Vučićevim medijima (a to su gotovo svi u Beogradu) razvlače i nazivaju izdajnicima i prodanim dušama Rašića i Radu Trajković i njihove izborne liste. U izbore se, iako je rekao da to nije miješanje, uključio i predsjednik Vučić, koji je pozvao Srbe da glasaju za Srpsku listu koja "pokazuje da je Beograd njihov glavni grad".

Kosovo čekaju uzbudljivi dani, ali puni kalkulacija i trgovine, i stranačke i etničke.

No, nova bruxelleska administracija neće dugo pustiti da predsjednici Srbije i Kosova Vučić i Thaçi i već tko bude premijer Kosova razvlače nastavak pregovora. Čini se da je Bruxelles odlučan u nastojanju da pitanje Kosova skine s dnevnog reda u mandatu Ursule von der Leyen. To, čini se, odgovara više Prištini nego Beogradu, odnosno Aleksandru Vučiću pa nas nakon izbora čeka uzbudljiva kasna jesen na tom potezu.