Tko bi prema Crobarometru otišao u Bruxelles da se danas održavaju izbori?

Autor:

29.11.2018.

Denis Balibouse, Damir Krajac , Dragan Matic, Bruno Konjevic / CROPIX / REUTERS

Andrej Plenković, Davor Bernardić, Božo Petrov, Ivan Vilibor Sinčić

HDZ-u 6 mandata, SDP-u i Živom zidu po 2, Bandić i Hasanbegović ispod crte.

Da su sada izbori za Europski parlament, prema rejtingu stranaka iz zadnjeg Crobarometra u studenom, najbolje bi prošao HDZ koji bi dobio 6 zastupnika, odnosno polovicu od ukupno 12 zastupnika koliko ih se bira iz Hrvatske. SDP bi imao svega 2 zastupnika, kao i Živi zid, dok bi po jednog zastupnika imala Amsterdamska koalicija i Most.

Ako bi izašla na europarlamentarne izbore, stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića ne bi osvojila ni jedan mandat, kao ni HNS koji ne uspijeva naći koalicijske partnere, ali ni Neovisni za Hrvatsku.

Nezavisni kandidati

Ovaj se izračun temelji na izlaznosti od 25 posto kakva je bila na prošlim izborima, obuhvaća birače u Hrvatskoj i samo je okvirni pokazatelj šansi koje imaju političke stranke mjereno prema trenutnom raspoloženju birača. U njega nije ukalkulirana činjenica da građani na izborima za Europski parlament imaju i mogućnost jednog preferencijalnog glasa, što znači da jaki kandidati mogu ostvariti znatno bolji rezultat nego njihove stranke. No, kako se, s iznimkom SDP-a, još ne zna koga će sve stranke kandidirati, taj smo element izostavili.

U našem izračunu nisu obuhvaćeni ni potencijalni kandidati koji nisu članovi političkih stranaka poput Dalije Orešković, suca Mislava Kolakušića, te neovisnih saborskih zastupnika poput Bojana Glavaševića.

Unatoč manjkavostima, naš izračun pokazuje trendove i dijelom objašnjava poteze koji se vuku u najvećim strankama.

Stranački klanovi

Za HDZ to znači kako je njihov predsjednik Andrej Plenković donio dobru odluku da na ove izbore HDZ izađe sam. Realiziraju li šest mandata, koliko im se smiješi prema aktualnom rejtingu stranke, to znači da Plenković ima dovoljno prostora za balansiranje i stvaranje ravnoteže između stranačkih klanova. Može biti relativno komotan u odluci da u Bruxelles pošalje Davora Ivu Stiera koji mu je stranački oponent, da u Europskom parlamentu ostavi Ivanu Maletić koja također ne spada u njegov klan, da novim mandatom nagradi Dubravku Šujicu koja mu se pokazala vrlo lojalnom i da mu ostane još manevarskog prostora.

Srozan utjecaj

Za SDP je situacija dramatična, a bit će još gora nastavi li stranka silazni trend. S rejtingom od svega 14,6 posto mogu dobiti dva zastupnika. Najveće šanse daju se aktualnim europarlamentarcima Toninu Piculi i Biljani Borzan, no ni jedno od njih dvoje neće biti nositelji liste. U subotnjem intervjuu Jutarnjem listu predsjednik stranke Davor Bernardić kazao je da će na čelo liste staviti primorsko-goranskog župana i zamjenika predsjednika stranke Zlatka Komadinu.

Dakako, ako on to želi, a do danas Komadina nije rekao da, ali ni odbio. Bude li doista Komadina nositelj SDP-ove liste, moguća su dva scenarija. Prvi je da Komadina ode u Bruxelles zahvaljujući građanima koji će glasati samo za listu SDP-a, a da se Picula i Borzan međusobno bore za drugi mandat. Drugi je scenarij da Borzan i Picula uđu u Europski parlament, što bi značilo da su preferencijskim glasovima istisnuli Komadinu. Time bi Komadina potpuno izgubio politički kredibilitet i bitno bi mu se srozao utjecaj u stranci. Tada se Bernardić više ne bi trebao bojati hoće li Komadina okrenuti ploču i stati na stranu onih koji ga žele svrgnuti s čela stranke, i više ne bi mogla egzistirati opcija njegova preuzimanja stranke do izbora novog predsjednika SDP-a.

Rejting Živog zida prema kojemu bi ova stranka dobila čak dva zastupnika u Europskom parlamentu samo ide u prilog spoznaji da su se etablirali i zauzeli čvrstu poziciju na političkoj sceni, te da će na njoj još dulje biti faktor koji se neće moći zanemarivati.

Što se Mosta tiče, izračun po kojem bi mogli računati na jednog zastupnika u Bruxellesu govori da ova stranka definitivno više nema trend rasta i da su njihova zlatna vremena prošla sa zadnjim izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Silazak s političke scene potvrđuje se i u odnosu na HNS koji se radi pretrčavanja u vladajuću koaliciju raskolio, a sada ne uspijeva naći partnere s kojima bi se mogao pojaviti na izborima za Europski parlament.

Krajnja desnica

Snaga preferencijalnog glasanja i dobra kampanja mogli bi, međutim, demantirati izračun koji smo dobili u odnosu na stranku Neovisni za Hrvatsku.

S njihovim predsjednikom Zlatkom Hasanbegovićem nedavno smo razgovarali o europarlamentarnim izborima i tom je prilikom rekao da su za njih to vrlo važni izbori i da će na listu izaći s najjačim imenima.

Na njoj će se sigurno naći on i Bruna Esih. Premda o tome još nema nikakvih konkretnih dogovora, Hasanbegović bi rado svoju stranku pozicionirao kao stožernu koja bi okupila krajnju desnicu. Na prošlim izborima ona je bila pozicionirana na HDZ-ovoj listi s koje su u Europski parlament ušle Ruža Tomašić i Marijana Petir. Valja napomenuti i kako će, u slučaju da se kandidiraju Dalija Orešković, Mislav Kolakušić, Bojan Glavašević, svi oni, neovisno o vlastitom uspjehu, bitno umanjiti uspjeh SDP-a jer će uzeti glasove iz istog bazena.

S druge strane, bude li se Milorad Pupovac pridružio Amsterdamskoj koalicji, mogao bi povećati njihove šanse.