Tko je Manfred Weber, najizgledniji kandidat za predsjednika Europske komisije?

Autor:

  • Tea Trubić

07.09.2018.

German Chancellor Angela Merkel (CSU) speaks next to Manfred Weber, Chairman of the European People Party at the EPP (European Parliament Presidents) meeting in Munich, Germany June 6, 2018. REUTERS/Michaela Rehle
REUTERS

Manfred Weber i Angela Merkel

Riječ je o mladom, konzervativnom i ambicioznom Bavarcu kojeg stranački kolege vide kao 'dašak svježine' europskoj birokraciji.

Prvi čovjek najveće europske stranke Manfred Weber, bliski prijatelj premijera Andreja Plenkovića, jedan je od najozbiljnijih kandidata za najmoćniju poziciju u Europskoj uniji. Iza njega stoji podrška najutjecajnije političarke Angele Merkel, a njegovu kandidaturu, službeno objavljenu u srijedu, podržavaju i hrvatski zastupnici Europske pučke stranke.

- Želim biti kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije. Europi je potreban novi početak – izjavio je Weber na sastanku zastupnika Europske pučke stranke (EPP), koji se ovaj tjedan održao u Bruxellesu.

- Narod je Europu počeo doživljavati kao suviše birokratsku, elitističku i daleku. Želim vratiti Europu njezinim građanima i otvoriti novo poglavlje Europske unije - poručio je Weber u nastavku.

Iako su stručnjaci za europsku politiku već neko vrijeme predviđali da će upravo on biti kandidat pučana na izborima u svibnju, njegova je kandidatura podijelila zastupnike Europskog parlamenta. Dok mu stranački kolege pružaju potporu, uspoređujući ga s daškom svježine nove generacije europskih dužnosnika, kritičari mu zamjeraju oštar stav prema izbjeglicama i dobar odnos s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

“Siguran sam da mogu, spreman sam!”

Weber je član bavarske demokršćanske stranke CSU, sestrinske stranke njemačkog CDU-a Angele Merkel. Ujedno, on je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, u kojem se nalaze i hrvatske stranke HDZ i HSS.

Poznat kao veliki eurofil i predani branitelj europskog projekta, Webera stranački kolege doživljavaju kao umjerenog i modernog konzervativca desnog centra, što bi ga ideološki pozicioniralo bliže Merkel nego desnijoj struji njemačkih pučana, koju čvrstom rukom predvodi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Stranački kolege navode da se radi o 'narodnom političaru' i nerijetko ističu činjenicu da se Weber krajem svakog tjedna vraća u svoje rodno selo u Bavarskoj, kako bi slobodne trenutke proveo sa svojom obitelji i sumještanima.

- Vraća se u svoje malo mjesto upravo zato da ostane blizak sa svojim sugrađanima kako bi bolje razumio njihove potrebe i kvalitetnije ih zastupao u Europskom parlamentu – izjavio je za POLITICO Esteban Gonzalez Pons, potpredsjednik kluba zastupnika EPP-a.

Podrška najmoćnije žene Europe

Za razliku od Webera, svi dosadašnji kandidati za čelno mjesto EU iza sebe imali iskustvo na čelu država ili vlada. Unatoč tome, njegova najava nije šokirala upućene u europsku politiku. Naime, u europskim se kuloarima već neko vrijeme otvoreno pričalo da njemačka kancelarka želi postaviti Nijemca na najvažniju funkciju buduće izvršne vlasti Europske unije.

Mladi Bavarac oštrijih stavova po pitanju migracije nametnuo se kao logičan izbor, kojem je Angela Merkel odlučila dati svoju potporu kako bi na krilima njegove popularnosti u Bavarskoj pridobila simpatije glasača svoje sestrinske stranke pred lokalne izbore u listopadu. Merkel je nakon otvorenog sukoba sa svojim ministrom unutarnjih poslova Seehoferom, također Bavarcem, shvatila da birači CSU-a očekuju oštriji stav po pitanju migracije i da je prisiljena prilagoditi svoju politiku njima ako želi ostati na vlasti.

Iako je još u srijedu, odmah nakon objave kandidature, Merkel javno istupila i podržala Webera kao kandidata, nije izrazila spremnost za veći angažman oko njegove kampanje.

- Trebamo još pričekati studeni do njegove službene nominacije zato što još ništa nije sigurno – izjavila je Merkel, pokušavši održati distancu. Njezini kritičari navode da je zauzela takav stav kako bi zadržala opciju 'mijenjanja mišljenja'  i ostavila mogućnost podržavanja drugog kandidata.

Weber se kandidirao za tzv. 'Špickandidata' EPP-a, izbornog modela prema kojem je prošli put izabran trenutni predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker. Taj model podrazumijeva da glavni kandidat političke grupacije koja osvoji najviše glasova na izborima za Europski parlament postane predsjednik Europske komisije.

Lisabonski ugovor predviđa da predsjednika Komisije predlažu čelnici država članica 'imajući na umu rezultate izbora'. Europski dužnosnici svejedno mogu u konačnici nominirati bilo kojeg kandidata one stranačke grupacije koja osvoji relativnu većinu na izborima za Europski parlament. Takav način odabira čelnika izvršne vlasti našao se na meti mnogobrojnih kritičara, među kojima je jedan od najglasnijih francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Svi svjetski mediji veliku su pozornost pružili Manfredu Weberu i njegovoj kandidaturi, no nitko nije siguran da će osvojiti nominaciju na kongresu EPP-a  početkom studenog u Helsinkiju. Osim Webera, kao mogući kandidati EPP-a sve glasnije se spominju i bivši finski premijer Alexander Stubb, ali i glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier, Francuz.

Izazovi

Postoje dvije ključne prepreke za Weberov trijumf u Finskoj, koje svakako valja uzeti u obzir. Prvi izazov je činjenica da je njegovo ime relativno nepoznato izvan Bavarske i uskog kruga najviše europske diplomacije.

Međutim, on upravo to vidi kao svoju kompetitivnu prednost.

- Sebe vidim kao predstavnika naroda u periodu u kojem narod sve više gubi povjerenje u europske institucije – izjavio je Weber.

Drugi izazov je činjenica da Manfred Weber nikada do sada nije obnašao neku državničku funkciju. Ukoliko uistinu sjedne na čelo Komisije u svibnju, Weber bi mogao postati njezin prvi predsjednik od 1985. godine koji nije bio ni predsjednik ni premijer svoje zemlje.

Unatoč svim izazovima, riječ o izuzetno ambicioznom kandidatu velikog političkog apetita koje gaji od svojih mladenačkih dana. Po završetku fakulteta, osnovao je svoje konzultantsko društvo, dok je s 29 godina postao najmlađim zastupnikom u bavarskom parlamentu. Ako u studenome osvoji nominaciju svojih stranačkih kolega, Weber bi bio najmlađi predsjednik Komisije u povijesti.

Kritika

Kritičari ga vide kao dio konzervativnog pokreta koji pod svaku cijenu želi uključiti desnu struju demokršćanskih stranaka, onih koje koketiraju s ekstremizmom, kako bi osigurao stabilnu većinu u EU. Najljući kritičari nerijetko navode da je blizak prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbána, čija je stranka Fidesz također članica EPP-a, iako se Orban otvoreno protivi liberalnoj demokraciji i 'europskim vrijednostima'.

Na upit našeg novinara Željka Trkanjeca koji je s njim razgovarao 2017. godine u Zagrebu, slaže li se sa stajalištem mađarskog premijera odgovorio je da se 'zalaže se za debatu o svim pitanjima te da je  spreman raspraviti stavove'.

Uz njegovo ime ne vežu se mnogobrojni skandali. Najveća kontroverza koju je Weber izazvao u posljednje vrijeme bila je nespretna sintagma koju je iskoristio govoreći o najvažnijim problemima Europe.

Naime, obraćajući se svojim biračima u Bavarskoj, saveznoj državi koja se najviše bori s prekomjernim dolaskom ilegalnih migranata, izjavio je da je potrebno pronaći 'krajnje rješenje' za migrantsku krizu, iskoristivši pritom njemačku frazu koju su u svojoj propagandi koristili nacisti pokušavajući pravdati holokaust. Očekivano, Weber se nakon tog govora susreo sa salvom kritika te se bio prisiljen javno ispričati.

Stavovi naših zastupnika Europske pučke stranke

Dubravka Šuica

“Manfred Weber moj je kolega s kojim sam proteklih 5 godina puno surađivala, stoga sam mu već dala svoju punu podršku. Smatram da je dobar kandidat, da je iskusan i ambiciozan političar, ali i uvjereni Europljanin koji uvijek brani europske vrijednosti”

Ivana Maletić

“On je izvrstan kandidat za kandidaturu zato što zna kako se izboriti za naše interese. Na našim stranačkim sastancima pažljivo sluša što mu se govori, vrlo detaljno pristupa problemima te odlučno provodi dogovorena rješenja. Sve te osobine vidim kao preduvjet za budućeg predsjednika Europske komisije”

Marijana Petir

“Istinski vođa predan demokršćanskim načelima koji čvrsto vjeruje u budućnost Europe. Usudila bih se reći da se u osobi Manfreda Webera ogledaju načela Europske pučke stranke. Objava njegove kandidature hrabar je potez te mu želim mnogo sreće”

Željana Zovko

“Smatram da će gospodinu Weberu njegovo dosadašnje iskustvo u Europskom parlamentu pomoći u izbornom procesu, ali i budućem vođenju Europske komisije. Slažem se s njegovim stajalištem da se Europa mora približiti običnim građanima, pa smatram kako će pokušati EU učiniti transparentnijom”