Tri mjeseca nakon izbora Španjolska nije ni blizu formiranja nove vlade: Sanchezu prijeti ostavka

Autor:

  • Karla Juničić

09.08.2019.

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a brief news conference after his traditional summer meeting with King Felipe at Marivent Palace in Palma de Mallorca, Spain August 7, 2019. REUTERS/Enrique Calvo
Enrique Calvo / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Kako bi formirao novu vladu i izbjegao izvanredne izbore, španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u petak da će se sljedećeg mjeseca sastati s krajnje lijevom strankom Unidas Podemos i regionalnim strankama, uključujući i katalonske separatiste.

Lider Socijalističke stranke (PSOE) osvojio je najveći broj mjesta na izborima koji su se održali 28. travnja, ali nije uspio osvojiti apsolutnu većinu što znači da ako želi zadržati poziciju španjolskog premijera mora skupiti podršku ostalih stranaka.

Sanchez dva puta nije uspio prikupiti parlamentarnu većinu u znak podrške svojoj administraciji nakon što su se pregovori o formiranju koalicijske vlade s Podemosom urušili.

Socijalisti, koji imaju 123 mjesta u Kongresu, ovise o podršci 40 zastupnika Podemosa, ali dvije stranke nisu uspjele postići dogovor o upravljanju, usprkos višemjesečnim pregovorima. Sanchezu je potrebna potpora od 176 članova parlamenta kako bi bio potvrđen kao premijer s apsolutnom većinom.

Sánchez je stranci ponudio mjesto potpredsjednika vlade, kao i ministarstva zdravstva, stanovanja i ravnopravnosti, ali čelnik Unidas Podemosa Pablo Iglesias zatražio je ulogu potpredsjednika vlade za socijalna prava i jednakost, kao i ministarstva zdravstva, rada i znanosti– zahtjev koji je Sánchez odbio.

Odnosi između PSOE-a i Unidas Podemosa ostali su napeti nakon neuspjele podjele pozicija a izvori iz španjolske vlade kaže da trenutno dvije stranke izbjegavaju kontakt, izvijestio je El Pais.

- Krajem kolovoza ili početkom rujna sastat ćemo se s različitim političkim snagama koje bi mogle biti otvorene za podršku potvrđivanju socijalista (na vlasti) - rekao je Sanchez na danšnjoj medijskoj konferenciji.

Iako je prethodno odbacio još jedan pokušaj koaliranja s Podemosom, premijer ne može izbjeći suradnju drugih stranaka kako bi se zadržao na vlasti. 

No zastupnici iz Podemosa su i dalje sumnjičavi prema Sanchezu. Zastupnik Pablo Echenique napisao je na svom Twitter profilu: 'Ili zadržavam 100% vlasti, s 20% glasova i 35% mjesta, ili vodim Španjolsku na nove izbore. Ovo je i dalje posljednja prijetnja Pedru Sánchezu. Sve ostalo je samo ukras.'

Sanchez se ovaj tjedan proveo sastajući sa sindikatima, poslovnim udruženjima, ekolozima i kulturnim skupinama u nadi da će dobiti podršku za treće parlamentarno glasanje. Premijer je sada u velikoj strci u borbi za poziciju budući da se nada da će ga i katalonski i baskijski nacionalisti podržati u naumu.

Njegov rok za formiranje vlade i potvrđivanje njegove pozicije premijera ističe krajem rujna kada mora održati drugo glasanje u Španjolskom parlamentu.  Ako mu to ne uspije, novi izbori će se raspisati 10. studenog. To će za Španjolce značiti da po četvrti put moraju izaći na biračka mjesta u četiri godine kako bi izabrali vlast, a bili bi to i peti izbori održani samo ove godine.