U Njemačkoj počinje bitka za vodstvo socijaldemokrata što dovodi u pitanje opstanak koalicije s Angelom Merkel

Autor:

06.09.2019.

German Chancellor Angela Merkel attends the weekly cabinet meeting at the Channcellery in Berlin, Germany, September 4, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschk
Hannibal Hanschk / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Druga stranka njemačke vladajuće koalicije. Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) početkom prosinca dobit će novo vodstvo.

Po uzoru na Zelene i Ljevicu, socijaldemokrati su krajem lipnja donijeli odluku da nakon prve žene predsjednice, Andree Nahles, uvedu dvostruko predsjedanje strankom, tako da je vodi muško-ženski par. Jučer je počela unutarstranačka kampanja u koju je ušlo 17 kandidata, osam parova i jedan usamljeni strijelac.

Tri mjeseca nakon ostavke Andree Nahles, u srijedu je u Saarbrueckenu održana prva od 23 regionalne konferencije na kojima će se u idućih mjesec i pol predstaviti kandidati. Dvostrukim vodstvom socijaldemokrati žele djelatno pokazati kako poštuju ženska prava i ravnopravnost žena.Neki su se ugledni političari htjeli natjecati za predsjedničku funkciju, ali nisu uspjeli pronaći kolegicu s kojom bi dobro funkcionirali kao tandem, piše tjednik Spiegel. Ispostavilo se da u SPD-u, staroj stranci s 430.000 članova, nema dovoljno ambicioznih žena spremnih prihvatiti se najviše funkcije.

Među glavnim pitanjima u unutarstranačkoj borbi bit će ono za i protiv opstanka u velikoj koaliciji s Angelom Merkel. Njemačka kancelarka objavila je da želi ostati do kraja mandata, do izbora na jesen 2021. godine, kad se povlači iz politike. Međutim, u SPD-u zbog redom loših izbornih rezultata jača otpor ostanku u velikoj koaliciji. Većina kandidiranih parova je za izlazak iz koalicijske vlade Angele Merkel, no glavni favorit je ministar financija Olaf Scholz, potpredsjednik vlade i ministar financija, koji se kandidirao s manje poznatom Klarom Gewyitz, lokalnom političarkom iz Brandenburga. Scholz je po pitanju opstanka velike koalicije suzdržan. Krajem lipnja se izjasnio da bi o tome trebalo pitati članstvo.

- Dogovorili smo se da ćemo krajem godine napraviti bilancu. Držim tu bilancu vrlo važnom - izjavio je tada Scholz za Spiegel. Krajem godine je skupština SPD-a na kojem će biti poznato novo vodstvo.

Olaf Scholz je poznat po odlučnom stavu da se Njemačka ne smije zaduživati, jer treba sada štedjeti za mršave godine. Dok je stranka proteklih mjeseci izašla s nizom inicijativa usmjerenim prema pomoći najsiromašnijim slojevima, njihov ministar financija je nastavio rigoroznu politiku odbijanja rasta rashoda za socijalu i nezaduživanja. Scholz (61) je dugo oklijevao i naposljetku se kandidirao s malo poznatom Klarom Geywitz (43), političarkom iz Brandenburga koja je tri puta u Potsdamu pobijedila na direktnim izborima. Njih dvoje slove kao favoriti, i pritom ne smeta što Klara Geywitz na nedjeljnim izborima u Brandenburgu nije uspjela potvrditi mandat. Dobila je povjerenje četvrtine biračkog tijela, ali ju je sa 144 glasa razlike pobijedila kandidatkinja Zelenih.

Dosadašnja predsjednica Andrea Nahles odlučila se povući nakon loših rezultata SPD-a na euroizborima u svibnju: osvojili su 16 posto, ili 11 postotnih poena manje nego 2014. To je samo još jedan znak kako SPD gubi na popularnosti od ulaska u veliku koaliciju s demokršćanima (CDU) Angele Merkel 2013. godine, kad su na saveznim izborima osvojili 25,7 posto glasova. Četiri godine kasnije to se svelo na 20,5 posto glasova. Socijaldemokrati su nastavili gubiti i na u međuvremenu održanim pokrajinskim izborima u Saskoj i Brandenburgu, pa je pitanje opstanka velike koalicije jedno od glavnih na koje će morati odgovoriti novo vodstvo.

Najglasniji zagovornici izlaska iz velike koalicije su kandidatski par Karl Lauterbach i Nina Scheer, oboje zastupnici Bundestaga. Oni su kandidati lijevog krila stranke s najvećim šansama za izbor, kako to ocjenjuje Westdeutsche Zeitung. Na prvom mjestu je Scholz, a još tri para imaju šanse da ga ugroze, Lauterbach-Scheer i još dva para: bivši pokrajinski ministar financija Norbert Walter-Borjans (66) i zastupnica u Bundestagu Saskia Esken (58), koje je nominirao utjecajni ogranak stranke u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Westfalija, zatim Boris Pistorius (59) i Petra Koepping (61), koji po WAZ-u spadaju u pragmatično krilo stranke, pa prema opstanku velike koalicije imaju umjereno kritički stav. Pistorius je kao ministar unutrašnjih poslova Donje Saske postao poznat širom Njemačke svojim čvrstim stavom protiv islamista i za ubrzavanje deportacije onima kojima je odbijen azil, dok je Petra Koepping ministrica integracije u Saskoj, istočno njemačkoj pokrajini s možda najsnažnijom ksenofobijom.

Walter-Borjans i Saskia Esken također su protiv velike koalicije. Mladi ljudi poznaju Socijaldemokrate samo kao mlađe partnere Unije (CDU/CSU), kritizirala je Saskia Esken početkom tjedna. Pridružio joj se muški član tandema: "Velika koalicija nije normalni slučaju u parlamentarnoj demokraciji", rekao je Walter-Borjans. On kritizira strogu financijsku politiku Olafa Scholza, zalaže se za poticanje investicija kreditima te za jače oporezivanje bogatih. U intervjuu za Spiegel Online založili su se za uvođenje temeljnog dohotka. 

Male šanse imaju dužnosnik u Vladi Michael Roth (49) i bivša pokrajinska ministrica obitelji u NRW (Sjeverna Rajna Wesfalija) Christina Kampmann (39) te načelnica Flensburga Simone Lange (42) i Alexander Ahrens (53). rođeni zapadni Berlinčanin koji je od 2015. gradonačelnik Bautzena u bivšoj istočnoj Njemačkoj. Tek od 2017. Ahrens je član SPD-a, njih dvoje spadaju u lijevo krivo stranke, s malim šansama za izbor.

Male su šanse i za potpredsjednika SPD-a Ralfa Stegnera (59) i Gesine Schwan (76), ugledne članice stranke i šefice stranačkog odbora za temeljne vrijednosti, koja je 2009. bila socijaldemokratska kandidatkinja za predsjednicu Bundestaga. Oboje su se izjasnili za izlazak iz velike koalicije. Protiv velike koalicije su i zastupnica Hilde Mattheis (65), koja je kritizirala SPD još u vrijeme socijalnih reformi Gerharda Schroedera, a sad se kandidira s tajnikom sindikata Verdi Dierkom Hirschelom (49). Potpuno je bez izgleda Karl Heinz Brunner (67) zastupnik Bundestaga iz Bavarske, koji je ignorirao uputu da će budući SPD imati muško-žensko vodstvo.

S prvim skupom u srijedu počelo je predstavljanje kandidata po njemačkim saveznim pokrajinama. Konferencije ne smiju trajati više od dva i pol sata, svaki kandidatski par ima na raspolaganju pet minuta za predstavljanje, i po minutu za odgovor na određenu temu. U izbor novog vodstva SPD-a bit će uključeno 430.000 članova stranke, koji će se od 14. listopada moći izjasniti o kandidatima online ili poštom. Jedanaest dana moći će glasati.

Ako nitko ne osvoji više od 50 posto glasova, krajem studenoga organizirat će se drugi krug za dva prvoplasirana tandema. Formalni izbor bit će potvrđen na stranačkom kongresu koji će se od 6. do 8. prosinca održati u Berlinu.