Utrka za prvu osobu Europske unije bogatija za još dva kandidata

Autor:

  • Claire Stam/Euractiv.com,
  • Euractiv.hr

20.11.2018.

European Green Party

Ska Keller

Danas su svoju kandidaturu za predsjednicu Europske komisije najavile zastupnice grupacije Zeleni/EFS Ska keller i Petra De Sutter.

Svoju je kandidaturu prijašnjih dana najavio i nizozemski zastupnik Bas Eickhout. Njihova će se imena naći na izbornom listiću tijekom stranačke konvencije koja će se sljedećeg tjedna održati u Berlinu. Tada će zastupnici Europskog parlamenta iz grupacije Zeleni/EFS odabrati jednog kandidata koji će predstavljati njihove interese tijekom kampanje za europarlamentarne izbore.

Mlada aktivistica

Ska Keller drugi put brani 'zelene boje' u borbi za čelnu funkciju Europske unije. Naime, prvi put je bila spitzenkandidatkinja svoje stranke 2014. godine, kada se ta metoda prvi put koristila u odabiru predsjednika Europske komisije.

Njezin politički angažman i jasan proeuropski stav obilježilo je odrastanje u gradu Gubenu koji se nalazi na granici s Poljskom. Upravo je tamo Keller vrlo rano vidjela prednosti života 'bez granice'.

- Danas Nijemci i Poljaci zajedno idu na bazen, prisustvuju na kulturnim događajima i odlaze u kupovinu. Tek danas su uspješno nadvladali graničnu podjelu – primijetila je.

Tijekom njezina ranog djetinstva bili su prisutni nasilni ekscesi lokalnih neonacističkih grupacija, što je potaknulo mladu Keller da se društveno angažira i započne demonstracije u svome gradu. Članstvo u stranci Zeleni bilo je sasvim slučajno.

- Živeći u pograničnom gradu u Istočnoj Njemačkoj, poznavala sam program stranke samo s televizije. Međutim, jednoga sam dana prisustvovala seminaru na kojem su glavnu riječ imali članovi njemačke Zelene stranke. S obzirom na to da sam se slagala sa svime što su govorili, odlučila sam im se pridružiti – prisjeća se Keller.

Kada ju je novinarka upitala što joj se najviše sviđa u Zelenoj stranci, spremno je odgovorila da je to upravo njezina homogenost.

- Biti eurofil znači žustro se boriti od napada radikalne desnice, ali i protiv konzervativaca koji među svojim redovima i dalje imaju Viktora Orbana – rekla je, aludirajući pritom na pučane.

Na samome vrhu njezinih političkih prioriteta, zaštita je okoliša.

- Mi smo posljednja generacija koja će moći nešto učiniti po pitanju globalnog zatopljenja – naglasila je.

Osim što čvrsto zagovara očuvanje temeljnih europskih vrijednosti, zalaže se i za minimalna primanja u državama članicama.

Prva transrodna zastupnica

Njezina protukandidatkinja, belgijka Petra De Sutter, profesorica je ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Gentu i predstojnica Odsjeka reproduktivne medicine dotične sveučilišne bolnice.

Njezina je profesionalna karijera uvelike utjecala na političke stavove.

- Imala sam prilike vidjeti iz prve ruke kako uništeni okoliš može utjecati na naše zdravlje – pojasnila je.

De Sutter je naglasila da korijeni njezine ogorčenosti i ljutnje leže u snažnom osjećaju nepravde, a taj je osjećaj imala prilike osjetiti i na svojoj koži nakon što se javno deklarirala kao transrodna osoba.

Njezini politički prioriteti slični su onima njezine protukandidatkinje. Međutim, De Sutter je veći fokus stavila na pitanje migracija, integracija, javnog zdravstva, održivog razvoja i etike.

- Europsku uniju vidim kao isključivo ekonomski projekt kojem nedostaje socijalne komponente – objasnila je, naglasivši da smatra da je glavni krivac za to neoliberalizam.

- Tko će se pobrinuti za siromašne? To su ljudi koji žive na periferijama gradova, udišu ispušne plinove i jedu hranu loše kvalitete – rekla je De Stutter.

Upitavši je po čemu se razlikuje od svojih konkurenata, rekla je da je borac.

- Kada sam u nešto uvjerena, onda ne odustajem do samoga kraja – odlučno je zaključila.