Veliko pomirenje novih šefova njemačkih demokršćana: CDU-a i CSU-a

Autor:

  • Karla Juničić

31.01.2019.

Christian Democratic Union (CDU) party leader Annegret Kramp-Karrenbauer and the new leader of the Christian Social Union (CSU) Markus Soeder arrive for a news conference after talks in Berlin, Germany, January 29, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / REUTERS

Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer i novi predsjednik Kršćanske socijalne unije (CSU) Markus Söder nakon jučerašnjeg sastanak u Berlinu

U utorak su čelnici konzervativne koalicije CDU-a i CSU-a najavili 'novu eru' odnosa što je u potpunosti označilo kraj jedne neprijateljske godine u kojoj su dvije stranke preživjele veliki sukob  i zbog migracijske politike Angele Merkel.

Još početkom siječnja koalicija Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njena bavarska sestrinska stranka Kršćanska socijalna unija (CSU) su nakon trodnevnog sastanak u gradu Seeounu obećale da će ostati ujedinjene.

Na sastanku pomirenja, nova predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer je izjavila da je taj sukob bio 'pravi pogled u ponor' za dugogodišnje partnerstvo CDU-a i CSU-u.

Naime, odnos između CDU-a i CSU-u, pri čemu je ova potonja konzervativnija, dugi je niz godina skladno funkcionirao. A onda se CSU-a, na čijem je čelu tada bio sadašnji ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, usprotivila promigrantskoj politici kancelarke Angele Merkel. CSU je sa svojom bazom u Bavarskoj, konzervativnom području u južnoj Njemačkoj, iskusio najveći priljev imigranta koji su ušli u zemlju tijekom krize 2015. godine te su zbog toga zahtijevali zatvaranje granica i vraćanje imigranata u europske zemlje iz kojih su došli.

Objavljivanje Seehoferovog  'master plana za imigraciju' tada je odbila kancelarka Angela Merkel koja je smatrala da krši europske propise te je bila voljna smjestiti i primiti određeni postotak migranata.

CSU je nakon toga ozbiljno zaoštrio svoju politiku prema CDU-u što je tijekom prošle godine zaprijetilo raspadom vladajuće koalicije tih dviju stranaka sa socijaldemokratima (SPD). 

Prijelomni je trenutak bila odluka Angele Merkel da podnese ostavku na čelno mjesto u CDU-u nakon što je stranka loše prošla na izborima u saveznoj državi Hessen ostajući na čelu vlade. CSU je također u listopadu loše prošao na lokalnim izborima u Bavarskoj pa je Seehofer bio prisiljen slijediti poteze Angele Merkel i podnio je ostavku.

Njega se smatralo jednim od glavnih uzroka loše percepcije rada savezne vlade i drastičnih gubitaka koje su doživjele stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije na izborima u Bavarskoj i Hessenu. CSU je izgubila svoju apsolutnu većinu u državnom parlamentu Bavarske po prvi put u 60 godina na državnim izborima u listopadu prošle godine te je bila prisiljena formirati koalicijsku vladu.

Annegret Kramp-Krenbause, političarka poznatija u Njemačkoj kao 'AKK' ili 'mini-Merkel'', naslijedila je njemačku kancelarku na čelnoj poziciji CDU-a, dok je bavarski premijer Markus Söder prije tjedan dana izabran za predsjednika CSU-a.

 

Christian Democratic Union (CDU) party leader Annegret Kramp-Karrenbauer and the new leader of the Christian Social Union (CSU) Markus Soeder shake hands after a news conference in Berlin, Germany, January 29, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / REUTERS

Annegret Kramp-Karrenbauer i Markus Söder

 

Za sada se čini da će se Söder i AKK bolje slagati no što je to bio slučaj s bivšim vođama stranaka. Najavili su da su spremni okrenuti novu stranicu u 2019. godini i uspostaviti uspješnu suradnju.

Söder je na jučerašnjem sastanku u Berlinu izjavio da je zadovoljan 'što CDU ponovno otkriva svoju konzervativnu dušu' te da AKK također više gleda ono što je u interesu saveznih država. Najavio je 'novu eru' u suradnji u kojoj će zajedništvo učiniti njihovu Uniju jačom.

CSU i CDU su najavili zajedničku kampanju za europske parlamentarne izbore u svibnju ove godine, te u potpunosti podupiru Manfreda Webera, člana bavarske CSU, u nastojanju da bude izabran za novog predsjednika Europske komisije i nasljednika Jean-Claude Junckera.

Söder i Kramp-Karrenbauer planiraju postaviti CDU i CSU kao širu narodnu stranku: konzervativnu, liberalnu i socijalnu.

AKK je najavila da su sigurnost i gospodarstvo trenutno prioriteti stranaka u bliskoj budućnosti. U gospodarstvu je važno zadržati zamah posljednjih godina, što je dovelo do dobrog rasta.

Europska poslovna politika je važna za AKK koja podržava schengensko područje bez granica i njegovo unutarnje tržište bez prepreka kretanju roba i ljudi. Ostala važna pitanja koje zastupa uključuju održivi razvoj, jačanje sigurnosne i obrambene politike eurozone i stvaranje rasta diljem Unije. Pritom AKK je protivnica Brexita i podržava politiku ‘otvorenih granica’ za imigrante, ali uz određena ograničenja čime se distancirala od Merkel.

Iako se CDU I CSU neće uvijek slagati u svim pozicijama,obje stranke smatraju da moraju ostati ujedinjene kako bi uspjele zajedno. Jučerašnji susret mogao bi označiti konačnu stabilizaciju vlade uoči europskih parlamentarnih izbora.

- Možete se svađati jedni s drugima, ali se držite zajedno kad se pojave druga djeca iz susjedstva - izjavila je Kramp-Karrenbauer na sastanku u Seeonu dodajući da će se razlike u budućnosti riješiti 'na pravom mjestu i u pravom tonu'.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version