Weber na sastanku s Orbanom u Budimpešti: 'Problem s Fideszom ostaje neriješen'

Autor:

  • Karla Juničić

12.03.2019.

European conservative party leader Manfred Weber makes a statement in the main synagogue in Budapest, Hungary, March 12, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber tijekom posjeta Budimpešti

Manfred Weber se u utorak (12. ožujka) susreo se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi raspravili o budućnosti stranke Fidesz u političkoj grupaciji europskih demokršćana, Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i jedan od glavnih kandidata za nasljednika predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera (također član EPP-a) izjavio je da je njihov sastanak bio 'konstruktivan', no da su problemi između Fidesza i europskih pučana ostali neriješeni.

Weber je još tijekom vikenda pozvao Orbana da se ispriča za kampanju koju je provodila njegova vlada te da odgodi progon Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) koje je osnovao mađarsko-američki biznismen George Soros u Budimpešti. Naime, od sljedeće godine ovo američko sveučilište bi se trebalo preseliti u Beč jer je mađarska vlada odbila potpisati sporazum koji bi osigurao ostanak i rad sveučilišta u toj državi.

Prema novinskom izvještaju najvećeg bavarskog medija Augsburger Allgemeine, Weber, inače čelnik Kršćanske socijalne unije (CSU) u Bavarskoj, izjavio je da želi pronaći 'načine financiranja CEU-a kako bi nastavio s radom' te da će Tehnički fakultet u bavarskoj prijestolnici Münchenu(TU) biti odgovoran za njegovu koordinaciju. Weber je odlučio predstaviti ponudu predsjedniku CEU-a Michaelu Ignatieffu.

Nekoliko članova Europske pučke stranke je pozvalo na izbacivanje Orbanove stranke Fidesz iz te stranačke obitelji. Razlog tome je djelomično bila kampanja mađarske vlade protiv migrantske politike Europske unije te zabrinutost zbog kršenja vladavine prava i demokratskih načela.

Plakati koji su prikazivali podrugljiva lica Junckera i Sorosa s natpisima - 'I vi imate pravo znati što Bruxelles priprema' izazvali su burne reakcije u Europskoj uniji, a posebice unutar EPP-a kojoj pripada i Orbanova stranka Fidesz. Europska unija je vršila pritisak na vladu Viktora Orbana zbog njegove migrantske politike i kampanji, a Soros je utjecao na EU lidere kako bi dopustili ulazak veliko broja migranta, pretežito muslimana, u Europu.

Weberova reakcija na kampanju je bila da onaj 'tko vodi kampanju protiv trenutnog predsjednika Komisije, člana EPP-a, ne pripada EPP-u'.

Weber će također razmotriti slanje stručnjaka EPP-a u Mađarsku kako bi procijenili Orbanovu neliberalnu politiku, prema izvorima iz njemačke vlade koje je objavio tabloidu Bild. Na ideju se došli novoizabrana čelnica stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, bavarski premijer Markus Soeder (CSU) i austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) tijekom svojih razgovora. Nadzorna komisija ili tzv. ''tri mudraca'' nadgledat će stanje u Mađarskoj, primjerice jesu li kontroverzni posteri uklonjeni. Iako su 'tri mudraca' došla na ideju želeći spriječiti Orbana da se pridruži suparničnoj grupaciji u Europskom parlamentu, no pitanje je koliko će mađarski premijer biti zadovoljan tim prijedlogom.

 

Pozicije EPP-a i Fidesza uoči izbora

Sukob između Orbana i njegovih političkih saveznika u Europi ne jenjava, a europske se glavne stranke istovremeno pripremaju i za sukob s nacionalističkim strujama koje nezaustavljivo rastu na europskoj sceni, a koje će se kandidirati na izborima za Europski parlament u svibnju.

- Tradicionalne stranke odvajaju se po tome što imaju različite frakcije, ali postoje granice - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon sastanka svoje stranke CDU, koja se smatra najutjecajnijom strankom unutar EPP-a. Merkel se još nije izjasnila podržava li izbacivanje stranke Fidesz iz EPP-a, dok je Manfred Weber izjavio da je na Orbanu da odluči kojoj će političkoj grupaciji pripadati.

Orban je u petak (8. ožujka) izjavio kako se nada da će Fidesz ostati unutar EPP-a, istovremeno zahtijevajući 'transformaciju EPP-a kako bi u njemu bilo mjesta i za ksenofobne snage poput njih'. U slučaju izbacivanja Fidesza iz EPP-a Orban je izjavio da će se prvo okrenuti stvaranju novog nacionalističkog političkog saveza s Poljskom u kojoj njegovi istomišljenici poput Jarslawa Kaczynskog vode stranku Pravo i pravda (PiS), koja pripada grupaciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Europska unija posljednjih godina konstantno kritizira Poljsku i Mađarsku zbog kršenja vladavine prava.

Jedna od opcija bi bila i pripajanje Fidesza klubu zastupnika grupacije Europa slobode i izravne demokracije (EFDD) koja okuplja populističke stranke poput talijanske Liga Mattea Salvinija, Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i ultradesničarske Austrijske slobodne stranke (FPÖ) Heinza-Christiana Strachea.

Odluka Fidesza će također utjecati na odabir kandidata koji će biti na listama na izborima za Europski parlament ovoga svibnju. U svom intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung  mađarski ministar pravosuđa László Trócsányi, nositelj liste stranke Fidesz za europske izbore u svibnju, izjavio je da Europi treba snažna Europska pučka stranka kao što EPP-u treba snažni Fidesz.

- Nismo napadali osobno Junckera već loše odluke koje se donose čelnici Europske komisije – izjavio je Trócsányi komentiravši kampanju te je nadodao da će se na sastanku EPP-a 20. ožujka donijeti 'mudra odluka povoljna za Fidesz'.

Viktor Orban se nalazi na raskrižju, a kojim će smjerom krenuti njegova stranka bit će odlučeno 20. ožujka. Ono što se za sada čini je da on ne posustaje u svojim tvrdoglavim zahtjevima da želi ''reformirati'' Europsku uniju kao što želi transformirati Europsku pučku stranku.