Weber optužio Tsiprasa za populizam, podršku dao Novoj demokraciji

Autor:

  • Sarantis Michalopoulos/ EURACTIV.com

17.12.2018.

Manfred Weber, top candidate of Germany's Christian Social Union (CSU) for the European Parliament election, speaks at a party congress in Munich, Germany, November 24, 2018. REUTERS/Andreas Gebert
Andreas Gebert / REUTERS

Manfred Weber

Manfred Weber, spitzenkandidat Europske pučke stranke i glavni kandidat za predsjednika Europske komisije, komentirao je da će eventualna pobjeda desničarske Nove demokracije nad Syrizom na grčkim parlamentarnim izborima dokazati da rast populista nije nepovratan proces.

Weber je ponovno izbjegao dati svoj jasan stav o promijeni imena Makedonije, što je tema najnovijih pregovora Atene i Skopja. Govoreći na konferenciji koju je organizirala grčka opozicijska stranka Nova demokracija, spitzenkandidat pučana okomio se na grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i nazvao ga populistom.

- Tsipras je lagao grčkom narodu koji će morati plaćati greške svoje vlade – rekao je Weber.

Bavarski političar otišao je i korak dalje optuživši Tsiprasa i socijaldemokrate u Europskom parlamentu da se udruženo suprotstavljaju svakom trgovinskom sporazumu.

- Prošlog tjedna odbili su trgovinski sporazum Europske unije s Japanom koji je trebao otvoriti nova radna mjesta – ističe spitzenkandidat pučana.

- Možemo vidjeti ekonomske probleme i politički kaos u Londonu, to se dogodi kada se slijedi retorika populista. Puno je bolje reformirati Europu kada je to potrebno nego je napuštati ili uništavati – nastavio je povlačeći paralelu s Brexitom.

Referirajući se na migracijsko pitanje, Weber je rekao da pučani trenutne probleme propisuju pitanju vanjskih granica Europe.

- Socijalisti ignoriraju taj problem, a populisti diljem Europe se oslanjaju na mržnju i strah. Obje strane imaju nešto zajedničko; ne znaju se nositi s ilegalnom migracijom. Za nas je stvar vrlo jasna, nitko ne ni smio prijeći granicu bez putovnice u budućnosti – izjavio je Manfred Weber.

Dodao je kako 'Europljani dijele zajedničke korijene i moraju se držati svojih kršćanskih i europskih vrijednosti'.

'Mitsotakis će biti odličan premijer'

Weber je naveliko hvalio čelnika stranke Nova demokracija Kyriakosa Mitsotakisa, govoreći kako će dotični biti 'odličan premijer' ukoliko dođe na vlast te će stvarati nova radna mjesta privlačeći ulaganja. Mitsotakis je od samog početka podržavao Weberovu kandidaturu za predsjednika Europske komisije.

- Imao sam priliku raditi s Mitsotakisom posljednjih nekoliko godina i vjerujem u program njegove stranke te smatram da je on snažan glas Europe – istaknuo je Weber.

- Zaradio je poštovanje i divljenje u Uniji i svi znaju da kada Kyriakos govori uvijek ima grčki narod na umu – dodaje Weber.

- Nova demokracija izgurat će populiste na stranu i vratit će kredibilitet te prekrasne zemlje. Njihova pobjeda bit će jasan znak kako uzdizanje populizma nije nepovratan proces – zaključio je spitzenkandidat pučana.

Spor oko Makedonije

Međutim Weber ne komentira nedavni sporazum koji su postigle Atena i Skopje, a tiče se promjene imena Makedonije u 'Sjeverna Makedonija'. Tijekom svog govora izbjegavao je na bilo koji način doticati se tog pitanja iako je pučka stranka službeno i javno podržala sporazum.

Potpredsjednik Parlamenta i član Syrize Dimitris Papadimoulis rekao je da dok pučani i druge političke grupacije, kao i Komisija, jasno izjašnjavaju svoju podršku sporazumu, Weber odbija izjasniti svoj stav.

- Posljednjih nekoliko mjeseci gospodin Weber šuti po tom pitanju, no s takvim oportunističkim ponašanjem nikada neće dobiti povjerenje Parlamenta da naslijedi Junckera – izjavio je Papadimoulis za Euractiv.com.

Glasovanje o promjeni imena na dnevni red grčkog parlamenta dolazi u siječnju, a Nova demokracija je obećala blokirati sporazum pozvavši druge stranke da učine isto. Mitsotakis je u govoru na konferenciji ponovno istaknuo da njegova stranka nikada neće odobriti takav sporazum.

- Gospodine Tsipras nisi spasio Makedoniju, sve što si napravio je to da si dao makedonski entitet i jezik našim susjedima. Rekao si 'da' tamo gdje su svi ostali imali hrabrosti reći 'ne' – rekao je Mitsotakis naglašavajući kako se većina Grka oštro suprotstavlja sporazumu.

- Prekinite vrijeđati Makedonce i Grke. Prestanite nazivati nacionalistima i krajnjom desnicom sve koji se ne slažu s vašom politikom – dodao je.

'U laži su kratke noge'

Rasprava oko sporazuma zahuktala se prošlog tjedna kada je Mitsotakis insinuirao kako je grčka vlada 'izmijenila' ime Makedonije s poništavanjem rezova na mirovine, mjere koja je pružena u programu financijske pomoći. Grčki mediji izvijestili su da je povjerenik Europske komisije Pierre Moscovici izrazio svoje razočarenje tom izjavom prilikom prošlotjednog sastanka s Tsiprasom. Prema navodima grčke medijske kuće New Agency, francuski povjerenik je rekao: 'Ako sam optužen za pomoć pri smanjenju političkih rezova u Grčkoj onda sam ponosan na to'.

Euractiv je kontaktirao ured povjerenika Moscovicija, ali do objave ovog članka nitko se nije javio.

Papadimoulis je komentirao kako su i Weber i povjerenik za migraciju Europske komisije Dimitris Avramopoulus, koji je također prisustvovao konferenciji, porekli podršku Mitsotakisovim, nazvavši je 'neprihvatljivim klevetama'.

- Prije svega, obojica znaju da je to neprihvatljiva laž. Štoviše, u takvom scenariju njihove istupe kao sudionika trebali su osuditi najviši službenici pučana poput Junckera, Merkel, Tajanija i Tuska – ističe Papadimoulis.

- Nažalost po Mitsotakisa, u laži su kratke noge – zaključuje Papadimoulis.