Weber: 'Viktor Orban ne smije imati poseban tretman u EPP-u!'

Autor:

  • Karolina Zbytniewska EURACTIV Poljska

18.12.2018.

Manfred Weber, top candidate of Germany's Christian Social Union (CSU) for the European Parliament election, speaks at a party congress in Munich, Germany, November 24, 2018. REUTERS/Andreas Gebert
Andreas Gebert / REUTERS

Manfred Weber

Europska pučka stranka mora jasno i dosljedno braniti svoje principe i vladavinu prava, rekao je spitzenkandidat te političke grupacije Manfred Weber u razgovoru s poljskom novinarkom Euractiva.

Prema njemu, EPP ne smije zatvoriti oči pred Orbanovim ponašanjem dajući mu 'poseban status unutar obitelji pučana'.

- Došlo je vrijeme da državnici otvoreno pričaju jedni s drugima i da budu iskreni - rekao je Weber novinarki, dodavši da bi uistinu volio da članovi Europskoj vijeća napokon počnu pričati o mogućim povredama temeljnih vrijednosti EU.

Manfred Weber je njemački zastupnik u Europskom parlamentu koji obnaša funkciju predsjednika Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Istovremeno, Weber je vodeći kandidat pučana na predstojećim izborima za Europski parlament.

Razgovarao je s novinarkom poljske podružnice Euractiva Karolinom Zbytniewskom.

Hoće li doći do Brexita?

To je ključno pitanje! S obzirom na to što se trenutno odvija u Londonu, smatram da nije moguće predvidjeti rasplet situacije. Svaki tjedan i svaki dan, iz Londona dolaze nove vijesti koje drastično mijenjaju mogućnosti. Riječ je o kaotičnoj situaciji prepunoj neizvjesnosti. Nadam se da će to drugim Europljanima dokazati da se više isplati reformirati Europsku uniju nego je napustiti ili uništiti.

Većina britanskih zastupnika u Europskom parlamentu dolazi iz redova Konzervativne stranke. Ako dođe do Brexita, kako će to utjecati na ravnotežu moći na europskoj političkoj sceni?

Ujedinjeno Kraljevstvo se tradicionalno smatra vrlo liberalnom državom koja uvelike ovisi o slobodnom tržištu. Glas londonskih poduzetnika uvijek je bio od presudne važnosti. Međutim, osobno smatram da to više nije slučaj, zato što su građani odlučili napustiti najveće otvoreno i slobodno tržište na svijetu. Upravo zato, ako napuste blok, u budućnosti nećemo više imati prepreka koje bi nam nametali Britanci. To je po mom mišnjenju bio najveći problem.

Tijekom posljednje dvije godine, britanski su zastupnici uvijek blokirali usvajanje vanjskopolitičkih, sigurnosnih i obrambenih inicijativa. Do sada smo imali prilike vidjeti mnogo uspješno implementiranih politika poput PESCO inicijative. Takav bi napredak bio nemoguć da su Britanci sjedili za pregovaračkim stolom. Danas je to moguće. Sada možemo zajedno učiniti još više.

Govorite o budućnosti Europske unije. Zanimljivo, tijekom stranačke konferencije Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Hamburgu nije se puno pažnje posvetilo tom problemu. Istovremeno, javio se Macron koji je preuzeo ulogu vođe europskih reforma i problema s kojima se moderni vođe trebaju susresti. Jeste li u Hamburgu pokušali izbjeći tu temu?

Ja to doživljavam kao pozitivnu stvar. U kampanji koja je u potpunosti posvećena odabiru novog stranačkog vođe, puno je korisnije raspravljati o problemima oko kojih su građani najviše podjeljeni. Upravo zato, tri kandidata za stranačkog čelnika nisu raspravljali o budućnosti Europe zato što svo troje uistinu vjeruju u njezinu budućnost. To nije bilo goruće pitanje u kampanji. Svi doživljavaju CDU kao proeuropsku stranku koja nastavlja tradiciju Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.

Ali, ja vas nisam pitala o proeuropskom svjetonazoru. Pitala sam vas kako percipirate budućnost Europske unije.

Apsolutno, ali samo ponavljam zašto o tome nije bilo više govora tijekom stranačke konvencije u Hamburgu. Imate pravo, rasprava o budućnosti Europske unije samo nekoliko mjeseci prije izbora ne bi trebala biti fokusirana na 'za' ili 'protiv' Europe. Ona bi trebala biti fokusirana na sam smjer kojim želimo ići.

U kojem biste smjeru voljeli da Europa krene ako postanete novim predsjednikom Europske komisije? Vodeći ste kandidat, tj. spitzenkandidat Europske pučke stranke, najveće grupacije u EU, pa je vrlo izgledno da ćete postati nasljednikom Jean-Claude Junckera.

Želio bih građanima Europske unije garantirati da ćemo preuzeti kontrolu nad granicama te da ćemo zaustaviti ilegalnu migraciju. U svakom slučaju, taj se problem mora staviti pod kontrolu. Građani koji će nam povjeriti svoj glas od nas će tražiti efikasna rješenja, poput onih koji je naš kolega Bojko Borisov predstavio na bugarskoj granici s Turskom. Ako ograda bude bila nužna, spremni smo je izgraditi zato što bismo željeli zaštititi granicu Europske unije.

Druga ključna točka moje političke strategije je proširenje. Vjerujem da Turska ne može postati članicom Europske unije. Ako postanem predsjednikom Europske komisije, prekinut ću pregovore s Ankarom. Smatram da s njima možemo imati snažne bilateralne odnose, ali da nisu zadovoljili elementarne kriterije za članstvo. Međutim, činjenica je da smo susjedi i da je važno da blisko surađujemo.

Kao što sam najavio u svom govoru na stranačkoj konvenciji u Helsinkiju prihvativši nominaciju za spitzenkandidata, gotovo 40 posto građana Europske unije će se tijekom svog života susresti s nekim oblikom raka. Kao predsjednik Europske komsije želim zastupati incijativu za borbu protiv te zloćudne bolesti. Inicijativa će obuhvaćati 27 nacionalne strategije, koje će ujediniti stručnost i financijske kapacitete svih država članica kako bi pokušali pronaći lijek za rak. To bi bilo ostvarenje mog sna.

Istraživači smatraju da je to moguće ukoliko se osiguraju potrebna sredstva i stručni kadar. Ovaj bi uspjeh sigurno bio na ponos svim građanima Europe. Poljaci, Nijemci, Austrijanci i Španjolci imat će opipljiv dokaz koliko toga možemo postići ako udružimo snage. Želim da moja kampanja bude optimistična i pozitivna, kao svojevrsna protuteža populističkom pristupu širenja straha i panike.

Uistinu zvuči optimistično. S obzirom na to da ste spomenuli populiste i ekstremiste te da ste pritom naglasili da im želite poslužiti kao protuteža, zašto dozvoljavate Orbanovoj stranci Fidesz da ostane u obitelji pučana?

U našoj stranci nitko nema poseban tretman, osobito u kontekstu zaštite temeljnih vrijednosti EU; vladavini prava, demokraciji i slobodi izražavanja.

Stvarno? Nema posebnog tretmana?

Niti najmanje. Najkonkretniji dokaz toga je aktivacija Članka 7, tj. 'nuklearne opcije' ovoga rujna protiv države u kojoj je došlo do narušavanja vladavine prava. Moja grupacija i ja smo većinski glasali za nametanje sankcija Budimpešti. Istovremeno, poduprijeli smo iste sankcije i protiv Poljske. Većina stranačkih kolega jednako je glasovala i u tom slučaju, zbog čega smo uspješno sakupili potrebnu dvotrećinsku većinu zastupnika za aktivaciju tog članka.

Dužni smo braniti vladavinu prava u Europskoj uniji. Međutim, situacija s Mađarskom nije nužno vezana jedino uz stranku, zato što nije samo u jednoj stranci problem. Upravo zato ćemo već od siječnja uspostaviti novi mehanizam za zaštitu vladavine prava koji će osigurati bolju budućnost ovoga kontinenta. U svakom slučaju, trebamo ostati dosljedni našim principima. Za Europsku pučku stranku, to je kristalno jasno.

Jasno mi je što govorite. Međutim, mnogi smatraju da Viktor Orban u vašim stranačkim redovima potkopava legitimitet vaše stranke. Vladavina prava i liberalna demokracija za koju tvrdite da se borite je u potpunoj suprotnosti s onim što se trenutno događa u Mađarskoj; zlostavljanje novinara, borba protiv nevladinih udruga i obrazovnih ustanova, ksenofobija, antisemitizam i mržnja prema Georgeu Sorosu. Sve se to protivi vašim uvjerenjima.

Upravo zato ne smije biti posebnog tretmana za Viktora Orbana. Aktivirali smo Članak 7 procedure i....

Da, ali za njegovo stupanje na snagu potrebno vam je 4/5 Europskog vijeća.

Upravo bih zato želio apelirati na kolege u Europskom vijeću, da pokrenu raspravu o tome. Danas Macron javno kritizira Orbana, a već sljedeći dan sjedne pokraj njega na summitu. Dokle god je to tako, aktivacija Članka 7 nema prevelikog smisla. Isto vrijedi i za Poljsku. Jeste li svjesni činjenice da aktivacija Članka 7 u slučaju Poljske nikada nije došla na dnevni red Europskoga vijeća. Europski dužnosnici privatno o tome raspravljaju, ali državnici tu temu nisu spremni pokrenuti tijekom svojih summita. Najmanje što mogu očekivati od čelnika je rasprava o problemima koje imamo.

Europskoj pučkoj stranci nisu potrebne dodatne lekcije o tome, nego je potrebno potaknuti državnike članica EU da budu iskreni jedan prema drugome i da djeluju. Macron bi trebao Orbanu i Morawieckom trebao pogledati u oči i otvoreno im reći da nisu u pravu. Vjerujem da je ključ uspjeha da otvoreno razgovaramo o postojećim problemima, a ne da se žalimo jedni na druge putem medija.

Trenutno, čekamo presudu Suda pravde Europske unije u slučaju sveučilišta CEU i mađarskog zakona popularno zvanog 'Anti-Soros zakon'. Ona će nam dati dodatnu težinu da izvršimo pritisak nad Europskim vijećem i stavimo pitanje Budimpešte na dnevni red te institucije.