Zahuktava se kampanja za EU izbore, talijanski populist podržao 'žute prsluke'

Autor:

  • Aline Robert / Euractiv.fr

09.01.2019.

FILE PHOTO: Italian Deputy PM Luigi Di Maio speaks at the 5-Star Movement party's open-air rally at Circo Massimo in Rome, Italy, October 20, 2018. REUTERS/Max Rossi/File Photo
Max Rossi / REUTERS

Predsjednik stranke Pokret 5 zvjezdica Luigi Di Maio

Zamjenik talijanskog premijera i stranački čelnik Pokreta 5 zvjezdica (M5S) Luigi Di Maio, 'žute prsluke' je usporedio s vlastitim političkim pokretom, a pritom je uputio i otvorenu kritiku francuskoj administraciji, javlja Euractiv.fr.

Ne događa se često da talijanski ministri hvale političke pokrete u Francuskoj. Naime, upravo se to dogodilo ovaj tjedan, kada je potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio na službenom profilu svoje stranke Pokret 5 zvjezdica pružio podršku 'žutim prslucima', pozvavši ih da nastave svoju borbu.

- Nemojte popustiti – rekao im je.

Njegova stranka je trenutno u koalicijskoj vladi s radikalno desnom strankom Mattea Salvinija Lega Nord. Di Maio je u svojoj poruci naglasio da 'političari nemaju sluha za građanske pokrete', optuživši ih pritom da građane ne uključuju u donošenje važnih političkih odluka. Ministar vjeruje da snažan krik koji odjekuje s francuskih ulica iskazuje potrebu građana za 'sudjelovanjem', istaknuvši da je u istom duhu oformljen njegov Pokret 5 zvjezdica 2009. godine.

Kao što je ljevičarski populistički Pokret 5 zvjezda u Italiji ušao u koaliciju s radikalno desnom strankom, tako je i francuski pokret 'žutih prsluka' istovremeno privukao i krajnje lijevo orijentirane ljude, ali i simpatizere radikalne desnice koja često sudjeluje u nasilnim prosvjedima.

 

Izravna kritika francuskog ministra unutarnjih poslova

Čelnik Pokreta 5 zvjezdica izravno se okomio na francuskog ministra unutarnjih poslova Christophea Castanera, što nije uobičajeno zato što europski ministri nemaju tendenciju kritizirati unutarnju politiku drugih država, kao ni učinkovitost svojih kolega. 

- I naš se pokret u svojem početku morao nositi s podrugljivim komentarima starih političara, kao i sa žestokim napadima medija. Govorili su da nas je nekoliko i da nemamo potrebnu snagu da provedemo promjenu. Tako sada govori i francuski ministar unutarnjih poslova Castaner, izjavivši jučer da je '50.000 ljudi tek nešto više od jedne osobe po općinama u Francuskoj' čime je pokušao umanjiti vaš trud - istaknuo je Di Maio.

- Administracija Emmanuela Macrona dokazala je da nije u stanju ispuniti očekivanja, a da je njegova politika štetna ne samo za francuske građane, nego i za cijelu Europu – istaknuo je talijanski ministar, naglasivši pritom problem migracije kao ključni primjer.

Di Maiova oštra retorika pokazuje da se kampanja za nadolazeće europske izbore uistinu zahuktava.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version