Zbog otkačenog matematičara i neumorne desničarke, Macron bi mogao izgubiti borbu za predsjedničke izbore

Autor:

  • Karla Juničić

04.02.2020.

French President Emmanuel Macron speaks during a visit at the AstraZeneca factory in Dunkirk, northern France, on January 20, 2020, before the summit
Denis Charlet / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

'Šarmantan je, ali polako nam je dosta njegovog prešetavanja s Brigitte i smješkanja u kamere dok je zemlja u kaosu' – stav je čini se sve većeg broja Francuza o predsjedniku Emmanuelu Macronu u jeku još jednog niza prosvjeda na francuskim ulicama. Njegovu poziciju i slabosti trenutno uspješno iskorištava iskrsnula Marine Le Pen, liderica krajnje desnice, a sve se češće postavlja pitanje hoće li mu baš ona preoteti pobjedu na lokalnim izborima, a potom i na onim predsjedničkim.

Kada je Marine Le Pen izgubila na predsjedničkim izborima od Macrona 2017. godine, svima se činilo da se ova liderica stranke Nacionalnog okupljanja (Rassemblement national – RN) neće nikada oporaviti. No trenutne ankete javnog mijenja koje daju sve veće izglede za njen ulazak u Elizejsku palaču.

Neumorna Le Pen početni je udarac već zadala na Europskim parlamentarnim izborima u svibnju kada je njena stranka osvojila više glasova od Macronove stranke La République en Marche (LREM). Sve što joj je dalje bilo potrebno je rebranding očeve stranke čime je Front National postao RN, dodatna de-demonizacija stranke (postupak smekšavanja stranke od potpuno konzervativnih ideja, posebice antisemitizma) i taktika osvajanja općina.

Zbog ovog posljednjeg elementa taktike, sada bi rezultati lokalnih izbora u Francuskoj koji će se održati 22. ožujka mogli biti presudni za predsjedničke izbore. Le Pen još od europskih izbora provodi svoju testiranu strategiju ''rayonnement'' (zračenje): utrti put ka vlasti pobjedom u gradskim vijećnicama jer postavite li gradonačelnika u jedan grad, njegov ili njen utjecaj će "zračiti" širom regije.  Ako Le Pen osvoji lokalne izbore, loše se piše Emmanuelu Macronu na sljedećim predsjedničkim izborima koji su previđeni za travanj 2022. godine. 

U intervju za FT, Le Pen očigledno sprema protuudarac Macronu.

- Emmanuel Macron je posljednji izdisaj starog sustava. Predstavljen je kao svježa krv, i pogledajte što imamo sada. Francuska se guši u nasilju već mjesecima. 'Odaberite mene ili kaos' izjavio je 2017. godine, a od kada je preuzeo vlast imamo neprestani kaos'' – rekla je Le Pen.

Francuski predsjednik je trenutno pod pritiskom opozicije zbog pritužbi na rastući kriminal, i princip ''laissez-faire'' koji trenutno prevladava u sadašnjoj vladi. Le Pen iskorištava trenutnu nepopularnost Macrona te ponovno izgrađuje svoju agendu baziranu na ''strahu od nasilja'' – stari trik kraljice francuskih desničara koja time ujedno širi strah od masivnih imigracija već dva desetljeća pozivajući se na ekonomsku nestabilnost u državi koju one, navodno, uzrokuju.

French far-right party Rassemblement National (RN) president Marine Le Pen (R) looks on as she attends the New Year wishes address of the mayor of Henin-Beaumont on January 26, 2020 in Henin-Beaumont, northern France. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
FRANCOIS LO PREST / AFP

Liderica stranke krajnje desnice - Nacionalno okupljanje, Marine Le Pen

Ovoga će puta Le Pen tvrditi da je jedini uvjerljiv kandidat koji može pobijediti elitističkog predsjednika koji nije više u doticaju s realnošću. Ona cilja na ljutnju žutih prsluka od kojih mnogi dijele njene strahove od imigracije, dominacije Pariza u odnosu na ostatak Francuske, ali i sveprisutni globalizam koji uništava radnike i male i srednje poduzetnike – njene glasače. Le Pen je već osvojila podršku stranaka ljevice uključujući krajnju ljevicu France Insoumise, stranku Jean-Luca Mélenchona.

Borba za gradonačelnika

Uspjeh na francuskim lokalnim izborima jako je važan, a Macronova stranka je šest tjedana prije izbora doživjela potres. Ono što trenutno zabrinjava sve su izbori za gradonačelnika Pariza Trenutno se dva kandidata koji su usko povezani s Macronom natječu jedan protiv drugog.  Cédric Villani, zastupnik LREM-a od 2017, pobunio se kada je stranka izabrala Benjamina Griveauxa, Macronovog pomoćnika, za predvodnika u izborima za gradonačelnika Pariza. Pomalo otkačeni matematičar, poznat po svome brošu u liku pauka i kravati  "lavallière", odbio se prikloniti predsjednikovom nalogu i napustiti utrku u korist Griveauxa zbog čega je proteklog tjedna izbačen iz LREM-a.

Gubitak Pariza, tradicionalnog uporišta liberala, nanio bi veliki udarac Macronu. Trenutne izlazne ankete stavljaju dva kandidata iza trenutne gradonačelnice i socijalistkinje Anne Hidalgo, te iza Rachide Dati, kandidatkinje Republikanaca desnog centra i bivše ministrice pravde u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

French member of parliament Cedric Villani poses at the entrance of Daminggong Palace in Xian on January 8, 2018. - French President Emmanuel Macron urged Europe on January 8 to take part in China's massive Silk Road infrastructure project but warned against
ludovic MARIN / AFP

Cedric Villani, prilikom posjeta Kini s francuskim predsjednikom početkom siječnja 2018. godine

U međuvremenu ni premijer ne isijava očekivanja Macronove vlade. Republikanac Edouard Phillipe jučer je najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika normandskog lučko grada Le Harve. Opozicijski čelnici ga optužuju da traži vlastiti plan za umirovljenje dok traje svađa oko mirovinske reforme.  Da je ugodno u kukuljici lokalne samouprave dokazuje i vijest da će se trenutno najstariji gradonačelnik Francuske, 97. godišnji Marcel Berthome, probati ponovno osvojiti vlast u malom gradiću pored Boredeauxa, Saint Seurin sur l'Isle.

Popularni Villani je trenutno odbio spekulacije oko ideje želi li biti novi predsjednik Republike rekavši da su mu 'pariški izbori toliko komplicirani da mu okupiraju čitavo srce i mozak''.

- U povijesti Francuske puno su se puta znanost i politika miješali i to je uvijek bio period velikih društvenih promjene. Jedno od tih vremena je bila Francuska revolucija – rekao je francuski vizionar optimističan u svojim kalkulacijama i formulama koje će dovesti do inovacija u Parizu, posebice na području transporta.

No, drugi ne skrivaju svoju strast za moći.  Le Pen je posebice optimistična ovoga puta. Nedavno je općinske izbore nazvala "prvim korakom" prema predsjedničkom glasanju 2022. godine.

Zadnje ispitivanje javnog mnijenja Ifop pokazuje da se Le Pen se nalazi usko pored Macrona. Pretpostavlja se da bi u prvom krugu izbora on mogao osvojiti 55 posto glasova, a ona 45 posto: 2017. godine on je imao 66 posto, a ona 34 posto glasova.

Sve u svemu Francuzi bi uskoro ponovno mogli svjedočiti duelu Macron vs. Le Pen iz 2017. poput lošeg ''remake'' filma. Ali, možda veliki dio birača neće zamjeriti mladom lideru . Ipak, tijekom mandata Macrona smanjena je nezaposlenost i povećan gospodarski rast države. Hoće li to birači prepoznati ovisit će o provedbi trenutne socijalne reforme obećane na početku njegova predsjedničkog mandata.