Zeleni su glavni dobitnici, a Macron gubtnik francuskih lokalnih izbora

Autor:

  • Karla Juničić

16.03.2020.

French President Emmanuel Macron next to his wife Brigitte Macron casts his ballot during the first round of the mayoral elections in Le Touquet, western France, on March 15, 2020. - Officials have been told to disinfect voting booths and ballot boxes throughout the day, and sinks and hand gels will be made available. People will be urged to get in and out quickly to avoid lines, and floor markings will be laid out to ensure they stay one metre (3.3 feet) from one another. Authorities have already eased proxy voting rules for people at risk or infected with coronavirus and ordered to confine themselves to their homes, as well as for people in retirement homes. People can also come with their own pens for marking ballots. (Photo by PASCAL ROSSIGNOL / POOL / AFP)
PASCAL ROSSIGNOL / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte Macron na biralištu u nedjelju 15.ožujka 2020. godine

Francuski lokalni izborima u kojima su birači birali gradonačelnike u gotovo 35.000 općina i pola milijuna vijećnika protekli su s rekordno niskom izlaznošću. Iako su to jedni od najbitnijih izbora za Francuze, zaštita od zaraze od koronavirusa je prevladala među biračima.

Vlasti na biračkim mjestima osigurale antibakterijska sredstva, rukavice od lateksa i provodila druge mjere zaštite. Veliki dio birača je nosio zaštitne maske, a prema naputku vlasti donijeli su i svoje kemijske olovke.  Ali strah od izlaska na birališta je bio očit.U prvom krugu je na birališta izašlo samo 45,6 posto birača, što je gotovo za 20 posto manje od proteklih izbora 2014. godine, prema podacima instituta Ipsos/Sopra.

Prema analizama glasanja stariji birači koji inače glasaju za konzervativnije i desne stranke nisu izašli na izbore i prepustili su glasove mlađim biračima koji češće biraju opcije poput Zelenih usred uzleta novog eko-aktivističkog pokreta u mnogim gradovima.

Zeleni kandidati prošli su dobro u većini većih gradova. Oni su bili vodeći u Lyonu, Strasbourgu, Grenobleu, Rouenu i Besançonu. Krajnje desna stranka Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen postigla je ponovni odabir svojih kandidata za gradonačelnika u većini gradova te je ostvarila pobjede u  Hénin-Beaumontu na sjeveru i u  Fréjusu u blizini Cannesa na jugu. U Marseilleu se pak dogodio obrat jer će nakon 25 godina vlasti republikanskog i desničarskog gradonačelnika na pobijediti prema svim izgledima ljevičarski kandidat.

Utrku za Pariz predvodi trenutna gradonačelnica i socijalistkinja Anne Hidalgo s 30 posto glasova, što je za 8 postotnih bodova više od njene rivalke i konzervativne kandidatkinje Republikanaca Rachide Dati. Hidalgo je osvojila i lijeve birače sa svojom kampanjom koja se temeljila na ekologiji. Macronova kandidatkinja iz vladajuće stranke La Republique en Marche (LREM) Agnès Buzyn zauzela je treće mjesto s 17,6 posto glasova. Macron sigurno neće moći učiniti Pariz glavnim uporištem liberala ni u drugome krugu. Buzyn, ujedno bivša ministrica zdravstva, tek se u veljači priključila utrci nakon što se bivši kandidat LREM-a, Benjamin Griveaux, povukao iz utrke zbog seks skandala. LREM se može pohvaliti da je njihov gradonačelnik osvojio samo jedan grad od 10.000 stanovnika i to Tourcoing na sjeveru Francuske.

Premijer Édouard Philippe koji se kandidirao za gradonačelnika normandskog grada Le Harve, bio je na prvi na listi s 43 posto glasova, ali suočio se s uskom pobjedom pred ispred glavnog oporbenjaka Jean-Paula Lecoqa iz francuske Komunističke stranke (koji i dalje ima snažan utjecaj u tom lučkom gradu). Problem s Philippeom što u drugom krugu ne može računati na potporu drugih birača jer će vjerojatno glasove Zelenih dobiti Lecoq.

Philippe je izjavio je da će se narednih dana odlučiti o tome hoće li krenuti u drug krug jer je nekoliko oporbenih čelnika pozvalo da se glasanje 22. ožujka odgodi uslijed pogoršanja epidemije koronavirusa. Le Pen je također pozvala na odgodu glasovanja iduće nedjelje te je dodala je da bi kandidati koji su osigurali većinu u prvom krugu trebali potvrditi svoje pobjede.

Čak i ako se drugi krug odgodi, rezultati predstavljaju veliki udarac za Macrona, posebno uzme li se u obzir da su njegovi liberali na europskim parlamentarnim izborima u svibnju 2018 osvojili 33 posto glasova. Tada ga je s glasovima pretekla Marine Le Pen koja je bila na prvom mjestu.

Njegovo predsjedništvo sve više budi nemir među javnosti, prvo zbog prosvjeda Žutih prsluka zbog porasta cijena goriva i visokih troškova života, a u zadnje vrijeme ljutnja raste još više zbog mirovinske reforme.

U ponedjeljak navečer će se predsjednik ponovno obratiti naciji zbog epidemije i prema navodima mogao bi proglasiti cijelu Francusku crvenom zonom. U Francuskoj su od ponedjeljka zatvorene škole, sveučilišta, kafići i restorani. Prema posljednjim podacima 127 je umrlih  i 5,423 zaraženih od koronavirusa.