Zeleni su spremni za izbore za EU, objavili su svoj manifest za borbu protiv klimatskih promjena i održivi razvoj buduće Europe

Autor:

  • Karla Juničić

16.04.2019.

Greens congress in Berlin
Adam Berry / EP-078528E © European Union 2018 - Source : EP

Spitzenkandidati Europske stranke zelenih Ska Keller i Bas Eickhout

Europski Zeleni su danas razotkrili plan od 10 točaka koji sadrži politiku zaštite okoliša u sljedećem zakonodavnom razdoblju.

Glavni cilj novog manifesta je 'pojačati klimatske ambicije EU' , 'povećati cilj smanjenja stakleničkih plinova na najmanje 60 posto do 2030. godine' i provedba 'zelenog New Deal-a' koji će postati smjernica prema nultoj emisiji štetnih plinova i korištenju 100 posto obnovljivih izvora energije u gospodarstvu prije 2050. godine.

Njihovi ciljevi se čine poprilično visokim i nemogućim, no za njegovo ostvarivanje Zeleni zahtijevaju preraspodjelu novca u EU. Novac se ne bi smio ulagati u bilo koje oblike fosilne energije , a umjesto toga 'svaki euro bi se uložio u buduće projekte koji su dokazano održivi'.

 Oni također žele proširiti EU sustav trgovanja emisijama ugljikovog dioksida (ETS),  na 'najveće zagađivače, kao što je zrakoplovstvo, pomorstvo, proizvođači energije i teška industrija. Time bi se ostvario prihod od 28 milijardi godišnje, prema izvješću Zelenih.

- Ukratko, stavite visoku cijenu na 'onečišćivače' - objavili su Zeleni.

10 stavki plana su:

1. Zaustaviti nesubvencioniranje klimatskih promjena. Novac poreznih obveznika treba uložiti u ekološku tranziciju gospodarstva (održivi promet, obnovljiva energija, ušteda energije,energetska i resursna učinkovitost, agroekologija)

2. Uložiti svaki pojedini euro treba u projekte koji su istinski održivi i aktivnostima koje ne štete klimi

3. Staviti pravednu cijenu na ugljik – revidirati ETS, porez na ugljik i prilagoditi granice za uvezene emisije

4.Pružiti poreznu pravdu kako bi se ekonomski teret prebacio s građana na zagađivače. Rješavati šire utaje poreza na dohodak pravnih osoba i pojedinaca. Svi prihodi moraju se reinvestirati u zajednička dobra, kao što su klima i okoliš.

5. Podržati pravednu tranziciju koja nikoga ne ostavlja iza sebe i ublažava društvene i ekonomske poteškoće koje se mogu pojaviti tijekom prijelaza iz fosilnog gospodarstva.

6. Potaknuti održivu mobilnost - manje zrakoplova, više vlakova. Koristiti prihode kako bi vlakovi postali pristupačniji, češći,bolje povezani i učinkovitiji; zalagati se za održiviji urbanističko planiranje za više javnog prijevoza i rješenja za mobilnost.

7. Učiniti građane i zajednice dijelom energetske revolucije;  omogućiti građanima i zajednicama da proizvode, troše, skladište, prodaju i dijele vlastite energije

8. Zaštiti poljoprivredu, korištenje zemljišta i bioraznolikost: promicati Europu bez pesticida, zaustaviti uvoz usjeva odgovornih za masovno krčenje šuma (palmino ulje, soja), uzgajati više biljaka na bazi usjeva u EU itd.

9. Poticati učinkovitost resursa i kružno gospodarstvo: smanjiti potrošnju primarnih sirovina, usvojiti eko-dizajn standarde, povećati trajnost, ponovnu upotrebu, popravak proizvoda, uključujući pravo na popravak.

10. Postizanje budućih i sadašnjih trgovinskih sporazuma EU u skladu s Pariškim sporazumom i klimatskim ciljevima

Cjeloviti manifest možete pročitati ovdje.

Zeleni europski izbori

Zeleni Spitzenkandidat Bas Eickhout izjavio je da 's klimom kao jednom od glavnih tema predstojećih europskih izbora nova Komisija mora ispuniti svoja zelena obećanja'.

To znači da 'očekujemo da će nova Komisija odmah poduzeti korake u prevođenju te ambicije u zakonodavne prijedloge o višim cijenama ugljika - kroz trenutačnu reformu ETS-a, rješavanje sve većih utjecaja zrakoplovstva i osiguravanje da poljoprivredna reforma doista djeluje na ozelenjavanje'.

Njihovi visoki ciljevi mogli bi staviti pritisak i na ostale stranke tijekom predstojećih izbora da uvrste u svoje kampanje ciljeve klimatskih promjena. S druge strane, jačanjem vala euroskepticizma jača i val skepticizma od klimatskih promjena i političke desnice koj negira klimatske promjene i odluke Zelenih.

No, prema posljednjim istraživanjima javnog mijenja instituta Ipsos MORI, 77 posto potencijalnih europskih birača je stavilo globalno zagrijavanje kao jedan od važnih kriterija za europske izbore u svibnju. Preokupacije građana izraženi su sve većim marševima i prosvjedima protiv klimatskih promjena diljem Europe i svijeta.

Mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg koja je okupila milijune ljudi u obrani okoliša je danas posjetila Europski parlament kako bi održala govor pred zastupnicima. Antonio Tajani nakon bilateralnog sastanka s Gretom izjavio da se 'nikada ne prestane boriti za vrijednosti koje vjeruje'

- Mnogi mladi birači će izaći prvi puta na birališta i podržat će zastupnike koji podržavaju klimatsku akciju – izjavio je Wendel Trio, direktor okolišne organizacije Climate Action Network dodavši da bi to moglo dovesti do velikih promjena u budućnosti Europskih institucija.