Živi zid sa srodnim europskim strankama predstavio program za novu i bolju Europu

Autor:

18.03.2019.

Zagreb, 170319.
Restoran Lido.
Zivi zid predstavio program za nadolazece izbore za Europski parlament. Na fotografiji: Luigi Di Maio, Ivan Vilibor Sincic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Živi zid predstavio program za nadolazeće izbore za Europski parlament. Na fotografiji: Luigi Di Maio, Ivan Vilibor Sinčić.

Živi zid u nedjelju je predstavio u Zagrebu zajedničku platformu skupine europskih populističkih stranaka za europarlamentarne izbore u svibnju, a predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić poručio je da je riječ o novoj generaciji političara koja će graditi novu i bolju Europu.

Poštena Europa, bliža građanima, koja će se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, dio je programa  koji su predstavili predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te čelnici srodnih europskih stranaka

- Luigi di Maio iz talijanskog Pokreta 5 zvijezda, Pawel Kukiz iz poljske stranke Kukiz 15, te Evangellos Tsiompanidis iz grčkog Akkela.

Riječ je redom o mladim europskim strankama i pokretima koje su se okupile računajući da će nakon europskih izbora donijeti prevagu u europarlamentu, uvjerene da ni europski pučani i ni socijaldemokrati neće osvojiti natpolovičnu većinu mandata.

- Ovi europski izbori neće se dobivati kao prethodni gdje su stare stranke dobivale većinu. Imat ćemo potpuno drugačiju situaciju, a naša je poruka - poruka nade da stvari mogu biti drugačije nego što su danas u EU - poručio je Luigi di Maio na predstavljanju zajedničke platforme pozdravljen pljeskom i odobravanjem brojnih članova i pristaša Živoga zida koji su se okupili na predstavljanju nove platforme.

Pet okupljenih europskih stranaka, od kojih finski pokret Sada nije došao u Zagrebu, žele osnovati svoju skupinu u Europskom parlamentu, čineći, kako je rekao di Maio, dobre stvari na dobrobit europskih naroda.

- Želimo da ljudi žive bolje u Europi, da se cijeni njihov rad i odrede minimalna primanja na europskoj razini. Borimo se za dignitet europskog građanina, a ako to ne postignemo, nema razloga za opstanak EU - istaknuo je.

Ivan Vilibor Sinčić predstavio je zajednički  Europski manifest naglasivši da to nije definitivan dokument, jer će se još dorađivati sa strankama koje su se oko njega okupile i s onima koje će se tek okupiti.

Među deset točaka manifesta, ističu se projekti izravne demokracije građana i međusobne suradnje europskih zemalja s poštivanjem specifičnosti i odbacivanjem koncepta centralizacije. Skupina će se zalagati i za korjenite promjene europskih institucija u kojima, kažu, Europski parlament neće biti podređen Europskoj komisiji.

- Želimo promijeniti cijeli koncept europske politike bez lažnih podjela na ljevicu i desnicu i svađa oko lažnih ideoloških podjela - rekao je Sinčić predstavljajući manifest.

Istaknuto mjesto zauzima i projekt 'Transparentne Europe' u kojoj će dominirati borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita zviždača i jačanje transparentnosti svih zastupnika prema biračima.

Zauzimat će se i za omogućavanje jednostavnog izlaska iz Unije svim članicama koje više ne žele biti dio te zajednice. Žele i da se poštuje odluka svake pojedine države koja ne želi pristupiti eurozoni i prihvatiti euro, a tražit će i zaštitu realnog gospodarstva te ograničavanje utjecaja međunarodnih korporacija i banaka.

- Poručujemo da smo mi nova generacija koja ima odgovor na svijet koji se mijenja. Želimo Europu vratiti njezinim narodima - poručio je Sinčić na predstavljanju platforme skupine europskih populističkih stranaka koja se prošlog mjeseca udružila u Rimu.

Skupinu za sada čini pet europskih stranaka pod vodstvom talijanskog PoKreta 5 zvjezdica (M5S). Uz Živi zid, tu su još  poljski pokret Kukiz'15, finski Pokreta "Sada“ te grčka Stranka poljodjelstva i stočarstva (AKKEL).

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version