Živopisni kandidati koji bi u Europski parlament: bivša časna sestra, spaljivač novina, srebrni doktor, "slučajno na listi", lička Zagorka ...

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Karla Juničić

25.04.2019.

Brexit campaigner and Member of the European Parliament Nigel Farage and Anne Widdecombe pose for a photocall to promote her joining the
Toby Melville / REUTERS

I Hrvati svog Nigela Faragea imaju: ovaj zagovornik izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU opet se kandidira za Europski parlament (na slici s kandidatkinjom svoje stranke Anne Widdecombe)

Feministice, antifašisti, crnokošuljaši, bivša časna sestra, liječnici, kulturnjaci, aktivisti.... Na 33. kandidacijske liste i među 396 kandidata na izborima za Europski parlament postoji pregršt zanimljivih, neobičnih i kontroverznih kandidata. Euractiv je uložio velik trud te je proučio i izdvojio nekoliko najzanimljivijih. 

Dražen Keleminec (A-HSP) - 'Crnokošuljaš'

Riječ je o nositelju liste Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) koji je javnosti najpoznatiji po svojim čestim istupima zahvaljujući kojima je dobio nadimak 'crnokošuljaš'. Na društvenim mrežama vladajuću koaliciju i premijera Andreja Plenkovića nazvao je 'lažnim desničarima', SDP 'Titovom komunističkom partijom', dok je gradonačelniku Bandiću poslao bizarnu pošiljku; oglodane kosti životinje. I spaljivao tjednik "Novosti", koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće.

Žoni Maksan (Suverenisti) - zabranjen ulazak u EU

Na listi Suverenista među kandidatima se našao Žoni Maksan, umirovljeni pukovnik HV-a i brigadir HVO-a. Nakon što mu je 2004. bio zabranjen ulaza u Europsku uniju zbog organiziranja skupova potpore Anti Gotovini, sada se želi ući u EU u velikom stilu; kroz vrata Europskog parlamenta.

Ana Lederer (Neovisni za Hrvatsku) - bivša intendantica zagrebačkog HNK

Lederer je bila na čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 2005. do 2013. godine, a kasnije je obnašala funkciju zamjenika ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u vladi Tihomira Oreškovića.

Bernardica Juretić (Suverenisti) - bivša časna sestra

Kandidatkinja s najraznolikijom biografijom zasigurno je Bernardica Juretić, bivša časna sestra i ministrica socijalne politike u vladi Tihomira Oreškovića, koja se nalazi na listi Suverenista. Uz njezino se ime veže nekoliko afera, od kojih su najpoznatije one koje se odnose na netransparetno dobivanje kredita i zapošljavanje kolegica bez javnog natječaja. Međutim, posljednjih je godina postala poznata zahvaljujući brojnim istupima vezanim za Istanbulsku konvenciju. U nedavnom intervjuu za N1 televiziju Juretić je izjavila da će i u Hrvatsku stići 'zapadnjački trend' koji će muškarcima omogućiti da koriste ženske kupaonice.

- Meni ne bi bilo ugodno da idem u WC i da naiđe frajer od dva metra – kazala je Juretić tumačeći kako je to znak 'urušavanja obiteljskih vrijednosti'. Uz obrazloženje da štiti obiteljske vrijednosti, mnogo je puta istupila protiv feminističkih i LGBT udruga, dok je autizam kod djece objašnjavala 'prevelikim korištenjem kompjutora'.

Miriam Kervatin (Blokirani) - blokirana aktivistica za 'blokirane'

Javnosti je poznata kao zastupnica koja se borila za zaštitu socijalno ugroženih građana. Međutim, nedavno se i sama našla u središtu skandala vezanom uz ne vraćanje duga prijateljici. Nakon što je godinama izbjegavala susret s vjerovnicom i 'unaprijed odlučila da dug neće vratiti', prema presudi nadležnog suda, pravdala se činjenicom da 'nikada nije službeno postojao ugovor od pozajmici 10.000 eura'.

Hrvoje Zekanović (HRAST) - protivnik konvencija i sporazuma

Kao saborski zastupnik isprofilirao se kao protivnik Istanbulskog, ali i Marakeškog sporazuma. Tijekom otvaranja LGBT odjela u knjižnicama Zekanović je komentirao da će 'LGBT lobby proširiti društvom i nametnuti ideologiju na opasan način'. Zbog brojnih kontroverznih istupa u Saboru, zastupnici iz redova Amsterdamske koalicije nedavno su ga optužili za širenje mržnje i poticanje nasilja.

Mima Simić (Možemo!) - otvorena homoseksualka

Mima Šimić, književnica i novinarka koja je pozornost javnosti privukla zahvaljujući sudskom sporu sa Željkom Markić zbog klevete koju je Markić izrekla u razgovoru za Jutarnji list. Trenutno se vozi biciklom Hrvatskom kako bi promovirala političku kampanju i izvještava o tome na svojim društvenim mrežama.

Rada Borić (Možemo!) - feministički lobby

Na istoj se listi nalazi kandidatkinja Rada Borić, prevoditeljica, fonologinja i sveučilišna profesorica, koja je tijekom godina postala zaštitno lice prosvjednih akcija. Ona se već susrela s radom Europskog parlamenta zato što ne nekoliko godina bila potpredsjednica Europskog ženskog lobija, najveće ženske mreže u Europi koja sudjeluje u radu Parlamenta EU.

Zoran Bahtijarević (Amsterdamska koalicija) - 'srebrni doktor', liječnik HNS-a

Kandidat je liste Amsterdamske koalicije, a tvrdi da će zastupati interese najranjivijih i socijalno ugroženih građana Hrvatske u Europskom parlamentu.

Nizar Shokury (MOST) - stomatolog iz Sirije

Riječ je o stomatologu podrijetlom iz Sirije, koji posljednjih 35 godina živi u Hrvatskoj. S obzirom na to da Shokury živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pokazao je veliku humanost tijekom migrantske krize 2015. godine. Zalaže se za jaču zaštitu vanjskih granica Europske unije i sprječavanje ulaska ilegalnih migranata u zemlju.

Katarina Peović (Radnička fronta) - 'protiv neoliberalne EU'

Poznata je po svojim izjavama da se zalaže za demokratski socijalizam 21. stoljeća kako bi se korjenito promijenio sadašnji sustav, dok smatra da trenutna vlada, kao i predsjednica doprinose revizionizmu i sustavnom uništavanju socijalnih prava i devalviranju radničkih prava.

Aleksandra Ratković (SDSS) - 'slučajno' na listi

Učenica Prve Riječke Gimnazije na listi Samostalne demokratske srpske stranke tvrdi da se na listi našla ''slučajno'' te da se sve brzo odvilo.

Maja Turina (ZSZ) - lička Zagorka na putu za Bruxelles

Dvadesetogodišnja Turina nalazi se na listi Zagorske stranke za Zagreb koja smatra da je Hrvatskoj potreban val mladih lidera koji se već vidi u drugim europskim zemljama. Zanimljivo, Turina, prijavljena u Senju, preko Zagorske stranke za Zagreb želi u Bruxelles.

Liste

Među kandidacijskim listama istaknula se i Hrvatska braniteljska pučka stranka, koja se bori za rješavanje prošlosti. Motom 'istina i domovina' bore se protiv ulaska Srbije u Europsku uniju, a navode da žele 'resetirati' definiciju domoljublja.

U izbornoj utrci nastupit će i široj javnosti malo poznate stranke među kojima su: Zagorska stranka za Zagreb, Stranka hrvatskog zajedništva, Pokret za modernu Hrvatsku, Hrvatska stranka reda, Slobodna Hrvatska, Slobodarska stranka Hrvatske, Moja voljena Hrvatska, Hrvatska demokratska stranka.

Slobodarska stranka Hrvatske je prije bilo koje kampanje podnijela DORH-u kaznene prijave protiv ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse zbog neutemeljene kontrole u zbrajanju glasova i rezultata izbora budući da se čitav računalni postupak obavlja preko APIS-a, tvrtke nad kojom ne postoji nikakav neovisni nadzor. Kaznena prijava je prevedena na više stranih jezika i poslana na adrese u Bruxelles i Luksemburg, gdje je sjedište suda Europske unije. Nositelj liste Miro Matijević na svom blogu 'Žrtva političke zločinačke organizacije' govori o bivšem češkom premijeru Jirju Paroubeku, koji je prema saznanjima Matijevića bio upleten u zločine balkanske naromafije, a u cijelu tu priču umiješani su i Mladen Bajić te Ranko Ostojić. Njegov blog trenutno vjerno čita 6 pratitelja.

Stranku Snaga (Stranka Narodnog i građanskog aktivizma) čine članovi i aktivisti iz udruge Franak, a njen nositelj liste zastupnik Goran Aleksić je izjavio da očekuje podršku dužnika koji imaju kredite u švicarskim francima te za čija prava se bore. Uz Aleksića među glavnim kandidatkinja Snage jest članica stranke i aktivistica Udruge Franak Katarina Turković Gulin iz Rijeke, zatim je tu odvjetnica Patricia Đurić iz Zagreba. Snaga smatra da Hrvatska još nije spremna za ulazak u eurozonu, a to će biti osnova njihovog političkog programa.

Osim što na društvenim mrežama ističu korisnicima da je potrebno zaokružiti broj 14, Hrvatska stranka reda ne razjašnjava u potpunosti što to znači uspostava reda. Nositelj liste Darko Duga objašnjava na svom profilu da se nije kandidirao zbog 'svemirkse plaće' već da može 'govoriti u pravo vrijeme i na pravom mjestu'. Na njihovoj listi se nalazi i najmlađi hrvatski kandidat, 18. godišnji Leo Dugalić, maturant Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.

Stranka Hrvatskog zajedništva (SHZ) na svojoj listi ima najstarijeg kandidata, umirovljenika Gašpara Bilića koji je svoj radni vijek proveo u Hrvatskim željeznicama u Zadru.