Janez Janša: "Ulazak Hrvatske u Schengen u našem je interesu. Bilo kakva blokada bila bi velika pogreška"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

20.11.2019.

Zagreb, 201119. Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.
Na fotografiji: Janez Jansa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Janez Janša

Na 26. Kongresu EPP-a sudjelovao je i bivši slovenski premijer Janez Janša, s kojim smo imali priliku porazgovarati o gorućim pitanjima i bilateralnim odnosima dvaju država.

Hrvatska je nedavno dobila zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen, a vidjeli smo da su reakcije iz Ljubljane bile očekivano prijeteće. Vi ste bili jedan od rijetkih političara u Sloveniji koji je naglasio da je ulazak Hrvatske u Schengen u vašem strateškom interesu. Kako komentirate stav slovenske vlade i što očekujete od naših bilateralnih odnosa?

Postoji razlika između stava većine građana u Sloveniji  i odluke koju je donijela naša aktualna vlada. Vaš ulazak u Schengen u našem je interesu i bilo kakva blokada po tom pitanju, po mom bi mišljenju bila dvostruka pogreška. Vjerujem da se sa mnom slaže i većina Slovenaca.

Što očekujete od hrvatskog predsjedanja EU? Ovo će biti naše prvo predsjedanje, a čeka nas Brexit i donošenje proračuna. Jesmo li spremni?

Vaša država ima uspješnu i sposobnu administraciju, tako da smatram da će se s time susresti bez ikakvih problema. Naravno, očekuje se da ćete postići određeni napredak po pitanju proširenja, osobito u kontekstu regije Zapadnog Balkana. Nitko od vas ne očekuje da se postignu veliki pomaci, ali  dodatna vrijednost vašeg predsjedanja bit će ako uspijete postići napredak u dijalogu s Francuskom koja je nedavno uložila veto Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. S druge strane, ekonomski mehanizam najviše ovisi o velikim državama poput Francuske, Njemačke i Italije, koja ima najveće zamjerke na prošli prijedlog proračunske reforme. Ako želite da se pregovori o proračunu dovedu do završetka, morat ćete biti strpljivi i uzeti u obzir interese velikih država.

Tijekom glasanja o statusu Fidesza u EPP-u vi ste bili protiv izbacivanja Mađara iz vaše političke obitelji. Kako komentirate činjenicu da Viktoru Orbanu nije bila upućena pozivnica za ovaj kongres i što očekujete od budućeg statusa Fidesza u EPP-u?

Fideszovo članstvo u Europskoj pučkoj stranci je zamrznuto i to na njihovu inicijativu. Orban je time želio dobiti priliku da se situacija raščisti i upravo to je trenutno u tijeku jer se imenovala skupina tzv. 'tri mudraca' koja radi na konačnom izvješću. Za nekoliko mjeseci to će se izvješće finalizirati, a tada će se donijeti odluka o njihovom statusu. Vjerujem da će odluka biti pozitivna za Fidesz u EPP-u jer bi na neki način bilo paradoksalno da se stranka koja je na izborima za Europski parlament bila  najuspješnija kazni.