Je li SAD nova tempirana bomba puna koronavirusa

Autor:

06.03.2020.

CORRECTION - Quest Diagnostics CEO Steven Rutkowskitalks as Pharmaceuticals industry executives and government Health officials meet with Vice President Mike Pence on the Coronavirus crisis at the White House on March 4, 2020 in Washington,DC. (Photo by Eric BARADAT / AFP) / The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Eric BARADAT has been modified in AFP systems in the following manner: [Quest Diagnostics CEO Steven Rutkowski] instead of [Labcorp CEO Adam Schechter ]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.
Eric BARADAT / AFP

Postavlja se pitanje kako će se skupina od 27,5 milijuna Amerikanaca, koji zarađuju suviše da bi ih obuhvatila Medicinska pomoć namijenjena sirotinji, ali premalo da bi mogli plaćati za neko osiguranje na temelju ObamaCarea, braniti od zaraze

Prava tempirana bomba napunjena koronavirusom mogao bi biti zdravstveni sustav Sjedinjenih Država Amerike - a ako u njima eksplodira ta zaraza, neće izići na dobro, obavijestio nas je američki samohrani (free lance) novinar Carl Gibson u članku koji je objavio engleski Guardian.

Taj polumladi čovjek (32) pripada, kako piše, skupini od 27,5 milijuna Amerikanaca koji zarađuju suviše da bi ih obuhvatila Medicinska pomoć (Medicaid) namijenjena sirotinji, ali premalo da bi mogli plaćati za neko zdravstveno osiguranje na temelju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi (tzv. ObamaCare).

Što to u praksi znači opisao je na svom primjeru. Prije sedam godina, dok je vozio bicikl, stradao je u prometnoj nesreći: automobil ga je srušio, ruka mu je slomljena. Otišao je na hitnu pomoć, čekao četiri sata dok mu liječnik nije imobilizirao ruku, preporučio mu lijek protiv boli, i odrapio račun od 4000 dolara (3600 eura, 27.000 kuna otprilike). Ostao je dužan, našao se na “crnom popisu”, od onda nema šanse dobiti kredit ni za auto, a stan može unajmiti samo ako mu se vlasnik smiluje.

Od tada se njegovo zdravstveno osiguranje svodi na to da “spava osam sati, jede zelenje i dnevno gimnasticira”. Sa 32 godine time održava neku formu. Što ako naleti na koronavirus? Pa nema šanse platiti ni jedan jedini bolnički dan. Nema šanse ni svratiti nekom liječniku. Što mu je šansa? Čekati da mu prođe, moliti dragog Boga da preživi i da zarazi što manje ljudi usput, osobito one starije od 65 godina, u prvoj rizičnoj skupini.

Kao što su rekli republikanci u Kongresu dok su kljaštrili ObamaCare na neprepoznatljiv panj, i što je rekao predsjednik Donald J. Trump, nacionalno zdravstveno osiguranje, tipično za evropske zemlje nakon drugoga svjetskog rata, škodi privatnom sektoru.

Američki tajnik (ministar) za zdravlje i humanitarne službe Alex Azar (koga je Trump pobrao s dužnosti izvršnog voditelja farmaceutske industrije Eli Lilly) odbacio je svaki prijedlog o maksimiranju cijena za lijekove protiv koronavirusa jer, kaže, “trebamo da privatni sektor investira, a […] kontrola cijena nas ne vodi u tom smjeru”.

Čak i Nancy Pelosi, zauzeta katolkinja, demokratska predsjednica Zastupničkog doma, odbija iz principa ideju o besplatnoj vakcini, nego se maša za pojam “pristupačna”.

E, sad, zdvaja spomenuti Gibson, nije rečeno da je ono što je pristupačno trećoj osobi u američkoj piramidi vlasti (nakon Predsjednika, te potpredsjednika koji je po funkciji predsjedavajući u Senatu) i čiji imutak, po imovinskoj kartici, iznosi 16 milijuna dolara, istodobno pristupačno i nekome tko sastavlja kraj s krajem i ovisi o tome hoće li mu (i kada) neki članak biti objavljen i plaćen. Gdje mu je šansa? Srozati se u bijedu koja kvalificira za Medicaid?

Možda je koronavirus Covid-19 zapravo šansa za korekciju američkog sustava baziranoga ne na ideji solidarnosti, nego na konkurenciji sebičnosti. Ako se ta viroza, koju javno mnijenje doživljava kao pošast, kao korobauk koji jezdi Evropom, zaista razbukta po Sjedinjenim Državama Amerike, ponajprije po Srednjem Zapadu, pa ako - barem po crkvama i javnim priredbama - zahvati dio onoga društvenog razreda koji zaista utječe na donošenje političkih odluka u uzornoj sili zastupničke demokracije kakve su Sjedinjene Države Amerike, možda toj gospodi dođe odozdo u glavu dojam da nacionalni zdravstveni sustav ne bi štitio samo zdravstveno dosad neosigurane, nego i njih, barem dok se - za mjesec, za godinu - ne iznađe uistinu djelotvorno cjepivo protiv koronavirusa, pristupačno makar imućnima.

Nijedan virus, a osobito ne onaj s krunom oko punašnog trbuščića, ne pita na ulazu u dišni trakt ni imovinsku karticu, ni stranačku iskaznicu. Virus je kralj, poput lava, jer jede sve, a najprije one najslabije. A to ne mora biti 35 godišnji džoger, nego baš 85-godišnji rentijer.

Kao i nedokaznim antivaksovcima, koji također smatraju da je njihov egoizam mjera društvene odgovornosti, tako i zadrtim korifejima isključivo privatne inicijative u društveno ključnim djelatnostima poput zdravstva i socijalne zaštite, a odmah zatim i obrazovanja, treba neumorno trubiti da su dosezi poput nacionalnoga zdravstvenog osiguranja, obaveznog vakciniranja, pa i obaveznog školovanja, zapravo mjere društvene, a ne individualne zaštite, općedruštvenog progresa, jer zapravo štite ljudsko pravo na život. A ono je bezizniman preduvjet ljudskog prava na slobodu: pokojnik jest definitivno slobodan od svega, ali više nije čovjek nego kadaver, pa više nema ljudska prava nego samo pravo na pijetet.

Eh, da, a koronavirus je mila majka u usporedbi s nekim konkurentima. Eto, na primjer, dengue, endemska tropska groznica koja je lani zarazila 390 milijuna osoba i pokosila 20.000 smrtnih žrtava (više od 5 posto zaraženih, za razliku od Covida-19 koji ubija 3 posto inficiranih). U početku ove godine broj zaraženih je osjetno veći nego lani u isto doba. A globalno zatopljenje približava tropsku zonu sve više južnim granicama Amerike…