Johnson uvodi sustav bodovanja za državljane EU kojim želi smanjiti ulaz nekvalificiranih radnika na Otoku

Autor:

  • Iva Badanjak

19.02.2020.

Britain's Home Secretary Priti Patel (L) looks on as Britain's Prime Minister Boris Johnson chairs a cabinet meeting at the National Glass Centre at the University of Sunderland, in Sunderland, northeast England on January 31, 2020, the day that the UK formally leaves the European Union. - Britain on January 31 ends almost half a century of integration with its closest neighbours and leaves the European Union, starting a new -- but still uncertain -- chapter in its long history. (Photo by Paul ELLIS / POOL / AFP)
Paul ELLIS / AFP

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel (lijevo) bit će zadužena za uvođenje bodovnog sustava

Britanska vlada jučer je predstavila sustav bodovanja kojim želi smanjiti ulazak nekvalificiranih radnika u zemlju.

Imigracijski sustav bodovanja koji će imati za cilj kontrolirati ulazak migranata u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, primjenjivat će se od siječnja 2021. godine. Vlada Borisa Johnsona time je krenula odvajati Britaniju od ostatka Europe i približavati ju više australskom sustavu kontrole koja boduje migrante s obzirom na njihove kvalifikacije, zanimanje i ostale čimbenike.

No, tek ostaje vidjeti kako će se plan implementirati te što će točno ova odluka značiti za Hrvate koji se trenutno nalaze u Britaniji i za one Hrvate koji tek planiraju raditi ili posjetiti Britaniju.

Nekoliko je ključnih stavki koje treba objasniti iz predstavljenog plana.

Prvo, svi koji planiraju raditi u Velikoj Britaniji, znači i državljani EU i ne-EU državljani, moraju poslati zahtjev za vizu.

Državljani Europske unije zahtjev za vizu podnose online, a da bi im bila odobrena, moraju “prikupiti” najmanje 70 bodova.

Kako do minimalnih 70 bodova

20 bodova - ponuda za posao od odobrenog poslodavca
20 bodova - posao na odgovarajućoj razini vještina
10 bodova - poznavanje engleskog jezika na traženoj razini
0 bodova - plaća od 20.480 do 23.039 funta
10 bodova - plaća od 23.040 do 25.599 funta
20 bodova - plaća od 25.600 funta nadalje
20 bodova - posao u deficitarnom zanimanju
10 bodova - doktorat na polju relevantnom za posao
20 bodova - doktorat na relevantnom STEM području

 

Tako se primjerice 70 bodova može skupiti ako osoba koja podnosi zahtjev ima potrebnu razinu poznavanja engleskog jezika (za to dobiva 10 bodova), ima ponuđen posao od strane odobrenog poslodavca (20 bodova), ima ponudu posla koji će biti plaćen minimalno 25 600 funti (20 bodova) i da ima doktorat iz STEM područja ili nekog drugog područja koji je relevantan za posao koji će obavljati (20 bodova).

Još je nekoliko karakteristika koje mogu donijeti bodove. Na primjer, ako osoba već radi u STEM području, ima doktorat iz tog područja i plaću manju od 22 tisuća funti, moći će ući u Britaniju. Slično će biti i za one osobe koje rade poslove kojih trenutno nedostaje u Britaniji, poput medicinskih sestara i psihologa. Oni će moći raditi u Britaniji ako imaju diplomu i zarađuju manje od 20 480 funti godišnje.

Ovaj se sustav odnosi i na studente koji planiraju studirati u Britaniji. Oni moraju dokazati da imaju potrebno znanje engleskog jezika, potvrdu od sveučilišta na kojem žele studirati i dokaz da se mogu uzdržavati za vrijeme studiranja u Velikoj Britaniji. Freelanceri će i dalje moći ući u Britaniju po dosadašnjim pravilima bez radne vize, a osobe iz umjetničkih područja, poput glazbenika i plesača, moći će sudjelovati na audicijama, natjecanjima i događajima do maksimalno šest mjeseci.

Turisti i oni koji posjećuju svoju obitelj ili prijatelje u Britaniji neće morati zatražiti vizu, ali će im boravak biti ograničen na šest mjeseci.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, trenutno se u Velikoj Britaniji nalazi između 5000 do 6000 Hrvata. Moguće je da je ovaj broj i veći jer u obzir nisu uzete neprijavljene osobe.

Oni i dalje mogu ostati u Britaniji, ali moraju do 30. lipnja 2021. prijaviti svoj boravišni status na vladinim stranicama. Oni koji ga dobiju neće imati fizički, nego digitalni dokument koji će dokazivati pravno na ostanak. Status mogu dobiti svi oni koji žive u zemlji najmanje pet godina. Oni koji nisu živjeli dovoljno dugo, mogu se prijaviti za pred-boravišni status (pre-settled status) koji im omogućava rad i život u Ujedinjenoj Kraljevini do pet godina.

Iako osobe uglavnom moraju samostalno ispuniti zahtjev za boravišnim statusom, jedan hrvatski liječnik koji radi u državnoj bolnici u Cambridgeu nam je rekao kako je to objavljeno na razini firme te su zaposlenici samo trebali ispuniti papir na kojem su se morali izjasniti hoće li nastaviti raditi i nakon Brexita. Prema dosadašnjim informacijama, svi Hrvati koji su se prijavili za boravišni status su ga dobili u roku par dana.

Trenutno je oko 3,2 milijuna EU državljana i 170 tisuća niže kvalificiranih ne-EU državljana koji rade u Britaniji i mogu podnijeti zahtjev za boravišnim statusom.

Da se ovaj sustav bodovanja primjeni na sve radnike iz zemalja Europskog gospodarskog prostora (EEA) koji trenutno rade u Velikoj Britaniji, a koji su došli u zemlju od 2004. do danas, njih oko 70 posto ne bi zadovoljavalo uvjete.

U predstavljenom imigracijskom sustavu objavljenom na web stranicama britanske vlade stoji kako će ova politika “po prvi puta u nekoliko desetljeća dati UK potpunu kontrolu nad time tko ulazi u zemlju”. Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je kako će ovaj sistem “smanjiti broj migranata u VB i privući najbolje i najpametnije iz cijelog svijeta”.

Međutim, s ovom tvrdnjom se ne slažu baš svi u Velikoj Britaniji.

Škotska nacionalna stranka smatra da je ovo “opasna i smiješna ideja”, a laburisti upozoravaju kako će “zbog neprijateljskog okruženja biti teže privući radnike u zemlju”.

Osim toga, bivša premijerka Theresa May bila je protiv uvođenja sustava bodovanja imigranata jer on ne daje potpunu kontrolu vladi nad time tko ulazi u zemlju te postoji mogućnost zlouporabe sustava.