Francuski kardinal osuđen jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje

Autor:

07.03.2019.

FILE PHOTO: Cardinal Philippe Barbarin, Archbishop of Lyon, arrives to attend his trial, charged with failing to act on historical allegations of sexual abuse of boy scouts by a priest in his diocese, at the courthouse in Lyon, France, January 7, 2019. REUTERS/Emmanuel Foudrot/File Photo
Emmanuel Foudrot / REUTERS

Kardinal Philippe Barbarin, nadbiskup Lyona

Francuski sud osudio je u četvrtak katoličkog nadbiskupa Lyona, kardinala Philippea Barbarina, na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje djece izviđača u svojoj župi osamdesetih i devedesetih godina.

Barbarin je najviše pozicionirani svećenik koji se našao u skandalu seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

Proglašen je krivim jer nije prijavio navode o seksualnom zlostavljanju u 1980.-ima i u ranim 1990.-ima koje je navodno počinio jedan svećenik kojemu se sudi krajem godine. Barbarin ima 10 dana za žalbu.

Barbarinovo suđenje postavilo je katoličke svećenike u centar zbivanja u vrijeme kada je papa Franjo pod udarom kritičara zbog crkvenog odgovora na seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.

Papa je prošlog mjeseca završio konferenciju o svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece u Vatikanu najavivši "totalnu borbu" protiv kriminalnih radnji koje se moraju "izbrisati s lica zemlje".

Žrtve i njihovi predstavnici izrazili su duboko razočaranje, jer je papa Franjo samo ponovio prošla obećanja te je ponudio tek manji broj konkretnih prijedloga.

Tagovi/Tags: